Απαγορεύεται στη Γερμανία η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους λόγω ανησυχιών για καρκίνο

Νέο νομοσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει πλέον την απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους καθώς αυξάνονται οι φωνές περί καρκινογόνων ουσιών στα τσιγάρα αυτά.

epa03610675 A person smokes an electronic cigarette in Nice, France, 05 March 2013. Media reports on 05 March state that French Minister for Social Affairs and Health Marisol Touraine is to launch an investigation into the side effects of the flavours used in the electronic cigarettes. The French Agency for Safety and Health Products (AFSSAPS) already in 2011 had recommended not to use them. EPA/SEBASTIEN NOGIER

Σύμφωνα με την Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ, διευθύντρια του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας κατά του Καρκίνου και επικεφαλής του Ινστιτούτου για την έρευνα των συνεπειών της χρήσης καπνού -που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

«Από την πλευρά μας έχουμε προειδοποιήσει εξαρχής για τις αρνητικές συνέπειες που έχει η στρατηγική μάρκετινγκ των κατασκευαστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά και εφήβους. Μεταξύ 12 και 17 ετών ένα ποσοστό που αγγίζει το 30% έχει δοκιμάσει αντίστοιχα προϊόντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποβλέπει αποκλειστικά στο νεανικό καταναλωτικό κοινό, ωστόσο απευθύνεται μεταξύ άλλων και σε αυτό. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό παιδιά και έφηβοι να εισπνέουν το μείγμα που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο», αναφέρει η Γερμανίδα ειδικός σε συνέντευξή της στην DW.

Το επίμαχο μείγμα περιέχει ως επί το πλείστον ουσίες όπως προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, αρωματικά σκευάσματα και παράγωγα νικοτίνης. Οι ουσίες αυτές είναι δυνητικά καρκινογόνες, σημειώνει η Μαρτίνα Πέτσκε Λάνγκερ.

Εξίσου προβληματικό είναι το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων επιστρατεύονται έξυπνα διαφημιστικά τρικ προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές.

«Ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση μήλου, ροδάκινου, ακόμη και τσιχλόφουσκας είναι ικανά να προσελκύσουν ιδιαίτερα τους νεαρότερους καταναλωτές. Επίσης κάποιες συσκευές έχουν πάνω τους στρας ή μοιάζουν με κραγιόν κι έτσι είναι ακόμη πιο ελκυστικές», αναφέρει η Γερμανίδα γιατρός.

Μονολότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, απαιτείται ακόμη πρόσθετη έρευνα
Αλλά γιατί ο νέος νόμος έρχεται τώρα και όχι νωρίτερα; Η Γερμανίδα ειδικός θεωρεί ότι αυτό έχει να κάνει με τα επιστημονικά πορίσματα, τα οποία μόλις μέσα στην τελευταία διετία έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς.

Σύμφωνα μάλιστα με αυτά, ακόμη και το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι επικίνδυνο.

«Ιδιαίτερα όταν η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων γίνεται σε κλειστό χώρο αυξάνεται η ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων, τα οποία στη συνέχεια εισπνέονται και απορροφώνται από τον οργανισμό. Σύμφωνα με μετρήσεις στον εισπνεόμενο αέρα έχουν καταγραφεί ποσότητες ακεταλδεΰδης, φορμαλδεΰδης και μεταλλικών ιχνοστοιχείων».

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει η Γερμανίδα ερευνήτρια είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων.