Ο μαέστρος Μαρίνος Μιτέλλα ο πρώτος τιμώμενος από το θέατρο Ριάλτο

 

Ένα νέο θεσμό, τιμητικής διάκρισης ανθρώπων που συνέβαλαν καθοριστικά στην κουλτούρα και την παιδεία της Λεμεσού, εγκαινιάζει το θέατρο Ριάλτο, το οποίο επέλεξε ως πρώτο mitelas-1τιμώμενο πρόσωπο τον άνθρωπο που επί 52 χρόνια διετέλεσε μαέστρος της Χορωδίας του Άρη Λεμεσού, τον Μαρίνο Μιτέλλα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το θέατρο Ριάλτο, δεν είναι τυχαία που επιλέγηκε ο Μαρίνος Μιτέλλας να είναι το πρώτο πρόσωπο που θα τιμηθεί στο νέο αυτό θεσμό, αφού όπως σημειώνει «συνέδεσε το όνομα του με τη μουσική παιδεία της πόλης, κερδίζοντας την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό ανάμεσα στο φιλόμουσο κοινό της Κύπρου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ΠαρασκευήMITELAS 20 Νοεμβρίου, στις 20:30, στο θέατρο Ριάλτο και σε αυτήν η χορωδία του Άρη Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από το κλασικό ρεπερτόριο και την ελληνική μουσική παραγωγή. Συμμετέχουν επίσης η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και πενταμελές μουσικό σχήμα, με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Γιώργου Μουζάκη.

 Ποιος είναι 

Ο Μαρίνος Μιτέλλας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1938. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Λεμεσού το 1956. Είχε καθηγητή του τον μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος τον μύησε στη μουσική και συνέβαλε στην αγάπη και την αφοσίωση του σ’ αυτή και την μεγάλη του προσφορά στα μουσικά πράγματα της Κύπρου.

Σπούδασε μουσική στην Αθήνα και με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε ως καθηγητής στην μέση εκπαίδευση, όπου εργάστηκε με ζήλο, εμφυσώντας στους μαθητές του τη αγάπη προς αυτή και αφυπηρέτησε από τη θέση του Διευθυντή.
Το 1961 επιχείρησε την ανασύσταση της χορωδίας ΑΡΗΣ, με την οποία ανέβασε το επίπεδο της χορωδιακής μουσικής με τη διδασκαλία και την παρουσίαση δύσκολων έργων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πράγμα που έφερε την καθολική αναγνώριση.
Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από το Δήμο Λεμεσού, το ΑΚΕΛ, τον ροταριανό όμιλο Λεμεσού – Αμαθουσία και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διετέλεσε μέλος σε διάφορες επιτροπές του ΡΙΚ, του Δήμου Λεμεσού και του Υπουργείου Παιδείας  και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.

Πριν τον Μαρίνο Μιτέλλα την χορωδία ΑΡΗ Λεμεσού  διεύθυνε ο μεγάλος  μουσουργός Σόλωνας Μιχαηλίδης και μετά από λίγο καιρό αδράνειας επαναδραστηριοποιήθηκε υπό την διεύθυνσή του κ. Μιτέλλα το 1962 και έφθασε να αριθμεί σήμερα τα 60 μέλη.