Αντιδράσεις προκάλεσε η μακάβρια σάτιρα του Charlie Hebdo για την αεροπορική τραγωδία

Εντονες αντιδρασεις και απέχθεια προκάλεσε   το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo με τα σκτίτσα του να σατιρίζουν τον θάνατο και την ανύπωτη τραγωδία  που προκάλεσε  το δυστύχημα του ρωσικού Airbus στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 244 άνθρωποι, 27 εκ των οποίων παιδιά .ImageHandler (36)_21

Οι δημιουργοί των γελοιογραφιών, όμως, δεν φάνηκε να συγκινούνται ιδιαίτερα από τη συντριβή του αεροπλάνου αποφασίζοντας να φιλοξενήσουν στο περιοδικό δύο σκίτσα που το ένα σκίτσο απεικονίζει ένα αεροσκάφος τυλιγμένο στις φλόγες και μία νεκροκεφαλή.

Τίτλος του σκίτσου είναι: ««Οι κίνδυνοι του ρωσικού χαμηλού κόστους», ενώ η νεκροκεφαλή που αποτυπώνεται λέει: «Θα έπρεπε να είχα πάρει την Air Cocaine».

Η σάτιρα, όμως, δεν ολοκληρώνεται εδώ, αλλά συνεχίζει σε CHA1δεύτερο σκίτσο σχετικό με την αεροπορική τραγωδία, στο οποίο απεικονίζονται τμήματα του αεροπλάνου να πέφτουν από τον ουρανό, με έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους που κρατά Καλάσνικοφ να σκύβει για να αποφύγει τα συντρίμμια. Ενώ η λεζάντα γράφει: «Ισλαμικό Κράτος: Η ρωσική αεροπορία εντείνει τους βομβαρδισμούς της».

Άμεση ήταν η αντίδραση των χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι με μία μικρή παραλλαγή του συνθήματος «Je Suis Charlie», έπειτα από τη φονική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού από φανατικούς ισλαμιστές, ξεκίνησαν τη δική τους καμπάνια κατά του Charlie Hebdo.

Έτσι, τη θέση του δημοφιλούς hashtag πήρε το «Je Ne Suis Pas Charlie» (δεν είμαι Σαρλί)  με δεκάδες χCHA3ρηστών του Twitter να καταδικάζουν την απόφαση των εκδοτών για τη δημοσιοποίηση των σκίτσων.

«Παράλογος κυνισμός, κοροϊδία της μνήμης των θυμάτων μιας φοβερής τραγωδίας», «Υπάρχουν όρια», «Αυτοί οι δημοσιογραφίσκοι απλώς δεν έχουν αξιοπρέπεια. Λάβετε μέρος στην καμπάνια #Je Ne Suis Pas Charlie. «Είμαστε κατά αυτού του είδους της ελευθερίας του λόγου», «Λυπήθηκα πραγματικά τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στο Παρίσι, τώρα μπορώ να πω μόνο #JeNeSuisPasCharlie”», είναι μόνο μερικές από τις αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με τα επίμαχα σκίτσα.

Το ζήτημα έφτασε μέχρι τη ρωσική κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, να κάνει λόγο για «βλασφημία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πέσκοφ: «Στη χώρα μας αυτό θα λεγόταν βλασφημία. Δεν έχει να κάνει με δημοκρατία ή έκφραση. Είναι απλώς βλασφημία. Οι συνάλελφοί μου και εγώ προσπαθήσαμε CHA4να βρούμε καρικατούρες των δημοσιογράφων του Charlie Hebdo που σκοτώθηκαν από τους τρομοκράτες. Δεν τα καταφέραμε. Αν είχαν δημοσιευθεί, τότε θα ήταν και πάλι βλασφημία, τουλάχιστον στη δική μας χώρα».

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, έγραψε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: «Παραμένει κανείς Charlie;», αναφερόμενη στη φράση που έκανε το γύρο του κόσμου μετά την εισβολή των τρομοκρατών τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από τη δημοσιοποίηση σκίτσων του Μωάμεθ.