Μετά την τραγωδία οι Βρετανοί «θυμήθηκαν» ότι κινδύνευσε αεροσκάφος τους στο Σαρμ ελ Σέιχ, δύο μήνες πριν τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους

Κατόπιν τραγωδίας οι Βρετανοί  θυμήθηκαν τώρα να ανακοινώσουν πως αεροσκάφος της Thomson, που εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο προς το Σαρμ ελ Σέιχ, στις 23 Αυγούστου, με 189 επιβάτες, υποχρεώθηκε να κάνει απότομο ελιγμό για να αποφύγει πύραυλο, επιβεβαίωσε το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών τη νύχτα της Παρασκευής.Thomson-Airways-Boeing-787-8-Dreamliner-200x197

Το Υπουργείο απέδωσε το περιστατικό σε στρατιωτική άσκηση ρουτίνας του αιγυπτιακού στρατού, ωστόσο η συγκυρία της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους δύο μήνες αργότερα, πιθανότατα λόγω έκρηξης βόμβας, δημιουργεί συνειρμούς περί πιθανής τρομοκρατικής απόπειρας στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί αναφορικά με το πότε θα επιστρέψουν στη χώρα τους οι χιλιάδες Βρετανοί τουρίστες που έχουν εγκλωβιστεί στο Σαρμ ελ Σέιχ, μετά την απόφαση του Λονδίνου να αναστείλει την αεροπορική σύνδεση με το αιγυπτιακό θέρετρο.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν μόνο οκτώ από τις αρχικά 29 προγραμματισμένες “πτήσεις διάσωσης”, ύστερα από αιφνίδια απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να μην πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες βρετανικές πτήσεις.

Τουλάχιστον τρία αεροπλάνα που κατευθύνονταν άδεια στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας για να παραλάβουν επιβάτες πιστεύεται ότι υποχρεώθηκαν να αλλάξουν πορεία εν ώρα πτήσης. Ένα βρισκόταν πάνω από τη βόρεια Ελλάδα όταν κλήθηκε να επιστρέψει στη Βρετανία, ενώ δύο ακόμα πιστεύεται ότι άλλαξαν πορεία κατευθυνόμενα προς την Κύπρο.

Η EasyJet, που υποχρεώθηκε να ζητήσει από επιβάτες της να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους ενώ είχαν περάσει τον έλεγχο ασφαλείας, κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι έπαψε να συνεργάζεται. Οι Αιγύπτιοι απέδωσαν την απόφαση διακοπής των πτήσεων στην αδυναμία χειρισμού των πολλών τόνων αποσκευών που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.