Ελέγχους σε νοικοκυριά που εργοδοτούν οικιακές βοηθούς, εισηγείται έκθεση του ΣτΕ

Ελέγχους ακόμη και μέσα στα σπίτια όσων εργοδοτούν οικιακές βοηθούς από ξένες χώρες, εισηγείται το Συμβούλιο της Ευρώπης, που σημειώνει ότι η Κύπρος πρέπει να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση.

epa04621104 Christian priests and hundreds of students take part in a walk for peace against human trafficking, Calcutta, India, 14 February 2015. The event was organised by the Diocese of Calcuttta against human trafficking, which in India is a serious problem, particularly with underage girls sold by their poor families to agencies who provide them as domestic workers in the country's cities. EPA/PIYAL ADHIKARY

Κάνει παράλληλα αναφορά στην αυξητική τάση που καταγράφει ο αριθμός των θυμάτων εργασιακής εκμετάλλευσης που εντοπίζονται μεταξύ των χιλιάδων οικιακών βοηθών που εργάζονται στο νησί.

Στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Δράση Κατά της Εμπορίας Προσώπων (GRETA) του ΣτΕ, που δημοσιεύεται σήμερα, οι κυπριακές αρχές καλούνται να ενισχύσουν την εποπτεία των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, να αυξήσουν τις επιθεωρήσεις εργασίας και να βελτιώσουν τα μέτρα για την προστασία των οικιακών βοηθών.

Οι οικιακοί βοηθοί από τρίτες χώρες ανέρχονται σε περίπου 30 χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η έκθεση από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ μέχρι πρόσφατα οι εργασιακές τους συνθήκες αντιμετωπίζοντας ως θέμα που εμπίπτει στο Τμήμα Μετανάστευσης και όχι στην αρμόδια υπηρεσία για τα εργασιακά δικαιώματα.

Βάσει των παραπόνων που φτάνουν στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεων, πολλές σοβαρές περιπτώσεις εκμετάλλευσης αντιμετωπίζονται ως διαφορά μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου, με τους ξένους εργαζόμενους να βρίσκονται έτσι σε μειονεκτική θέση. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Επιτρόπου για αναθεώρηση του εργασιακού νόμου, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, αναφέρεται στην έκθεση.

Η ομάδα GRETA εισηγείται επιτόπιους ελέγχους σε νοικοκυριά από επιθεωρητές εργασίας, με σκοπό την αποτροπή της κακοποίησης οικιακών βοηθών και των εντοπισμό θυμάτων εμπορίας.

Παράλληλα, ζητά από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και να διευκολύνουν το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που στοχεύουν στη διακίνηση προσώπων.

Στην έκθεση σημειώνεται ο χαμηλός αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων σχετικά με αδικήματα εμπορίας προσώπων, καθώς και οι περιορισμένες περιπτώσεις αποζημίωσης των θυμάτων και προς τον σκοπό αυτό συστήνεται η δημιουργία ταμείου στήριξης των θυμάτων. Η σύσταση του ταμείου αν και προβλέπεται από τη νομοθεσία, δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Επίσης, η GRETA ζητά την παροχή αποτελεσματικής νομικής αρωγής και την εκπαίδευση νομικών συμβούλων για την υποστήριξη θυμάτων που διεκδικούν αποζημίωση.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ κάνει ειδική αναφορά στα παιδιά που πέφτουν θύματα εμπορίας, ζητώντας από τις εθνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαδικασία αναγνώρισης και παραπομπής τους σε αρωγή, μέσω της εμπλοκής ειδικών αλλά και των συναφών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες της Επιτρόπου Προστασίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους ως πιθανά θύματα εμπορίας, επαναλήφθηκαν κατά την δεύτερη επίσκεψη της ομάδας GRETA στο νησί.

Ο επίσημος αριθμός των παιδιών αυτών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης είναι συχνά ανακριβής, με την Επίτροπο να επισημαίνει ότι η μεταναστευτική νομοθεσία δεν είναι επαρκώς λεπτομερής στο θέμα. Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες, αναφέρει η έκθεση.

Στις θετικές αναφορές της ομάδας GRETA καταγράφεται η πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που παρήλθαν από την πρώτη αξιολόγηση, τον Σεπτέμβριο του 2011, αναφορικά με την υλοποίηση των συστάσεων του ΣτΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Προστίθεται ότι οι κυπριακές αρχές ανέπτυξαν περαιτέρω το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της GRETA και υιοθέτησαν νέα ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά της εμπορίας προσώπων, καθιστώντας τα μέτρα καταπολέμησης του φαινομένου πιο αποτελεσματικά.

Ο αριθμός των θυμάτων που εντοπίζονται αυξάνεται και η υιοθέτηση της νομοθεσία που προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για την παρεμπόδιση των γραφείων εργασίας να εμπλακούν σε υποθέσεις εμπορίας προσώπων είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καταλήγει η έκθεση της ομάδας GRETA.