«Πράσινο» στις πολυεθνικές Halliburton και Schlumberge για εγκατάσταση χημικών στην Αραδίππου

Εν μέσω  αντεγκλίσεων η Βουλή ψήφισε κατόπιν  εορτής την πρότασης νόμου για την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ορισμένα έργα

Μετά από έντονη συζήτηση και υπό το βάρος της προ ημερησίας διατάξεως δήλωσης του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ εξαπατήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ στο θέμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης νόμου για την υποχρέωση διενέργειας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από ορισμένα έργα, η Βουλή ψήφισε το νόμο με 28 ψήφους υπέρ και 18 αποχές από τους παρόντες Βουλευτές του ΔΗΣΥ και τη Βουλευτή του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδουhalliburton-445x300

Η ψήφιση της νομοθεσίας είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη και σήμερα, ήταν η δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, η Βουλή καλείται να ψηφίσει το νόμο, ευρισκόμενη ενώπιον τετελεσμένων καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει άδειες οικοδομής στα υποστατικά που κατασκευάζονται στην περιοχή Κρασά στην Αραδίππου, για να λειτουργήσουν εργοτάξια που θα υποστηρίζουν τις εργασίες των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι άδειες οικοδομής στις εταιρείες Halliburton και Schlumberger,παραχωρήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου.

“Θεωρούμε ότι ξεγελαστήκαμε, θα είμαστε πολύ επιφυλακτικοί μελλοντικά”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα εδώ, για να δηλώσει αργότερα ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου, που λήφθηκε με πλειοψηφία 7 προς 6, θα τεθεί προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, απαντώντας στη μομφή, όπως είπε κατά της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, είπε ότι η πρώτη αναβολή στην ψηφοφορία δόθηκε μετά από αίτημα του ΔΗΚΟ. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του ΔΗΣΥ την περασμένη εβδομάδα ζήτησε δύο εβδομάδες αναβολή, αλλά από την Ολομέλεια της Βουλής δόθηκε μόνο μία εβδομάδα.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ακόμα ότι “δεν δίνουμε οδηγίες στις δημοτικές αρχές, δεν γνωρίζαμε πώς τοποθετούνται τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και ζήτησε από τον κ. Κυπριανού να ανακαλέσει του βαρείς χαρακτηρισμούς.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε αναβολή επειδή αναμενόταν νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα που ζητήθηκε αναβολή από τον ΔΗΣΥ ήταν ξεκάθαρο ότι δεν γίνονταν ενέργειες που θα δημιουργούσαν τετελεσμένα με τα οποία θα εξυπηρετούνταν συγκεκριμένα συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο ΔΗΣΥ να νίπτει τα χείρας για τον τρόπο που τοποθετήθηκε η δημοτική του ομάδα την ώρα που εκκρεμούσε νομοθέτημα ενώπιον της Βουλής. Είπε επίσης ότι εγείρονται ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, αφού ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε εξ αρχής υπέρ της πρότασης, ότι ο ΔΗΣΥ συμφωνούσε με τη νομοθεσία όταν δόθηκε η πρώτη αναβολή, παραδόξως την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε 15 ημέρες αναβολή χωρίς λόγο, αφού η πρόταση νόμου δεν επέστρεψε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για συζήτηση ή τροποποίηση στο κείμενο. “Μας δημιουργεί εύλογες υποψίες το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε προχθές βράδυ απόφαση, για άλλους λόγους και όχι για να τροποποιηθεί η πρόταση νόμου”.

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη θέση ότι εξαπατήθηκε, πρόσθεσε ότι η θέση αυτή δεν υιοθετείται μόνο από το ΑΚΕΛ και ανέφερε ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συναντίληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τετελεσμένα και ανέφερε ότι δεν απαντήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκε η αναβολή την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Τορναρίτη, είπε πως κανένα κόμμα δεν δίνει καθοδήγηση στους δημοτικούς του συμβούλους όταν πρόκειται για θέμα ρουτίνας, αλλά, συνέχισε, στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για θέμα που για μήνες προκαλεί αντιδράσεις.

“Είναι ο ΔΗΣΥ που αποφάσισε για τις άδειες οικοδομής, είτε είναι οι δημοτικοί του σύμβουλοι, είτε οι Βουλευτές του”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι κατά τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται ο τόπος δεν επιτρέπεται να δημιουργούνται αντιλήψεις που πλήττουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και τους θεσμούς. Αναφέροντας ότι δικαιολογημένα δημιουργείται η αντίληψη ότι υπήρξε προσχεδιασμένο παιγνίδι, βεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ στο Δήμο Αραδίππου από τους οποίους θα ζητήσει να τηρήσουν ως ηθική υποχρέωση τις πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή σήμερα.

`Αν ήμουν εκτελεστικός διευθυντής της Halliburton θα πήγαινα στο διπλανό Λίβανο, να επενδύσω” συνέχισε. Επεξηγώντας την ψήφο του κόμματος του είπε ότι “θα τηρήσουμε αποχή γιατί δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους όρους στη μέση του παιγνιδιού”, προσθέτοντας ότι αυτοί που ψηφίζουν το νόμο ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επανάλαβε δε ότι δεν υπήρξε σκοπιμότητα στην καθυστέρηση για την ψήφιση του νόμου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, που είχε καταθέσει την πρόταση νόμου, είπε ότι η Βουλή, η κοινωνία και οι επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον αυτής της κατάστασης επειδή το κράτος δεν προνόησε να καθορίσει το πλαίσιο και τους χώρους εντός των οποίων θα διεξαχθούν οι εργασίες για τις γεωτρήσεις και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Αντί η Κυβέρνηση να πάρει τον πλατύ δρόμο της νομιμότητας, επέλεξε την οδό των χαλαρώσεων, πρόσθεσε αναφέροντας ότι δίκαια δημιουργείται στους κατοίκους της περιοχής η υποψία για διαπλοκή. Παρατήρησε ότι ο Δήμος Αραδίππου εξέδωσε άδειες οικοδομής, αφού τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εμπορίου έδωσαν πολεοδομικές άδειες.

“Θέλουμε τις επενδύσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και όχι για να κάνουν κάποιοι πλιάτσικο”, ανέφερε προσθέτοντας ότι στη σκιά του μεγάλου ονόματος της Halliburton υπάρχει η ιστορία με τη ρύπανση στον κόλπο του Μεξικού. Ανέφερε επίσης ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος συμφωνούσε με την πρόταση νόμου και ανέφερε ότι η Βουλή φέρει ευθύνη για τα τετελεσμένα και το ολιγότερο που έχει να κάνει είναι να ψηφίσει την πρόταση νόμου σε νόμο.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι πρέπει να οριστούν ζώνες και οι άδειες να δίνονται ταχέως. “Πλανόμαστε εάν πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε επενδύσεις για τα πετρελαιοειδή”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου είπε ότι η πρόταση νόμου δεν επέστρεψε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για να δικαιολογείται η αναβολή. Είπε ότι όλοι είναι υπέρ της ανάπτυξης, αλλά όχι όπως ανέφερε, της ανάπτυξης παντός καιρού. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε να αιωρούνται υπόνοιες για σκοπιμότητες γιατί χάνεται η σοβαρότητα μας. Ο κ. Αδάμου ανέφερε επίσης ότι την πρόταση νόμου διαμόρφωσε στην τελική της μορφή το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε όπως η Ολομέλεια της Βουλής ζητήσει να αναιρέσει την απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου και να πάρει νέα απόφαση με βάση το νόμο που ψηφίστηκε σήμερα.