Υπό κράτηση οι «εισπράκτορες » των ναύλων από τους ναυαγούς

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον τριών προσώπων ηλικίας 30, 48 και 35 χρόνων για διευκόλυνση των ανακρίσεων metanastesmutilini5_653465391της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνδρομής και βοήθειας σε απαγορευμένους μετανάστες για είσοδο ή παραμονή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παραμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εμπορίας ενηλίκων προσώπων και εμπορίας παιδιών.
Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 3 Νοεμβρίου 2015 στην επαρχία Αμμοχώστου.

Ο ανακριτής της Αστυνομίας παρέθεσε στο Δικαστήριο τα γεγονότα της υπόθεσης και σημείωσε πως φαίνεται πως ο καπετάνιος του πλοιαρίου είναι ηλικίας 30 χρόνων, ο βοηθός του καπετάνιου 48 χρόνων και ο εισπράκτορας – διακινητής 35 χρόνων. Από τις καταθέσεις των διασωθέντων διεφάνη ότι ο κάθε ένας πλήρωσε 2 χιλιάδες δολάρια στον εισπράκτορα – διακινητή, ενώ το ποσό που καταβλήθηκε για το κάθε ανήλικο παιδί ήταν χίλια δολάρια.

Πρόσθεσε ότι ο 35χρονος είναι ο συνεργάτης του διακινητή, ο εισπράκτορας είναι το άτομο που επικοινώνησε από τη θάλασσα με το κινητό του τηλέφωνο με φίλο του στην Κύπρο και του ζήτησε να ενημερώσει τις αρχές της Δημοκρατίας ότι μαζί με άλλα άτομα βρίσκονταν σε πλοιάριο στη θάλασσα και «πνίγονταν».

Είπε ακόμα ότι το πλοίο απέπλευσε την περασμένη Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από το Λίβανο με τελικό προορισμό την Ελλάδα και την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 31 του μήνα, εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, με αποτέλεσμα το πλοιάριο να μείνει ακυβέρνητο στα μανιασμένα κύματα. Το Σάββατο διακινητής στα μισά της διαδρομής επιβιβάστηκε, σε φουσκωτό σκάφος και εγκατέλειψε το πλοιάριο αφήνοντας τα 26 άτομα, στη πλειοψηφία τους παιδιά και γυναίκες, στο έλεος της φουρτουνιασμένης θάλασσας και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, από τις έρευνες και εξετάσεις της Αστυνομίας φαίνεται ότι ο 35χρονος ανήκει σε σπείρα που δραστηριοποιείται στην Κύπρο για παράνομη μεταφορά μεταναστών στο έδαφος της Δημοκρατίας. Εικάζεται μάλιστα ότι και οι δύο άλλοι συλληφθέντες ανήκουν στην ίδια σπείρα.

Οι τρεις ύποπτοι κατονομάστηκαν από τους υπόλοιπους ναυαγούς οι οποίοι σε καταθέσεις τους στην Αστυνομία ανέφεραν ότι ζήτησαν από τους διασωθέντες να μην αναφέρουν στις αρχές της Δημοκρατίας ότι ξεκίνησαν από το Λίβανο, αλλά ότι ξεκίνησαν από τη Συρία. Ο καπετάνιος ζήτησε επίσης από τους διασωθέντες να μην κατονομάσουν κανένα από τους τρεις εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Σε ερώτηση του Δικαστή κατά πόσον φέρουν ένσταση στην κράτηση τους, ο ένας ύποπτος απάντησε ότι θέλει να δει τη σύζυγο του, ο άλλος ότι θέλει να δει την κόρη του και ο τρίτος είπε ότι είχε διασυνδέσεις με άτομα στην Κύπρο και τηλεφωνούσε συνεχώς στα συγκεκριμένα πρόσωπα λέγοντας τους πως οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα.

Τελικά το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον των τριών υπόπτων.