«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συγκάλυψη την υπόθεση Focus» επανέλαβε ο Γ.Εισαγγελέας

πρέπει να εκδοθεί Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση της χρηματοδότησης Κομμάτων από την εταιρεία Focus, επανέλαβε  σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας ce38e13f5547584c91997811bbd35e51_XLΚώστας Κληρίδης.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, o κ. Κληρίδης είπε ότι «το θέμα της Focus αφορά δύο πτυχές. Η πρώτη είναι το άμεσο θέμα της ενδεχόμενης χρηματοδότησης κομμάτων και το άλλο θέμα είναι το γενικότερο πλαίσιο των ανακρίσεων για την οικονομία για να διερευνηθεί μήπως υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ των δύο».
Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «το πρώτο μέρος βρίσκεται σε πάρα πολύ προχωρημένο στάδιο», σημειώνοντας ότι «ενώ οι ανακρίσεις επρόκειτο να συμπληρωθούν στην Κύπρο, μετά από πολύπλοκες διερευνήσεις δαιδαλωδών διαδρομών χρημάτων από την μια εταιρεία στην άλλη, προέκυψε ανάγκη να γίνει και διερεύνηση ξανά στην Ελλάδα λόγω κάποιας πληροφόρησης η οποία δόθηκε εν τω μεταξύ».
«Αυτός είναι και ο λόγος της καθυστέρησης η οποία έχει παρατηρηθεί και διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία πρόθεση είτε ηθελημένης αργοπορίας, καθυστέρησης, πολύ λιγότερο συγκάλυψης οποιουδήποτε», είπε.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη πτυχή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «παρά το γεγονός ότι η ίδια ενδεχόμενη χρηματοδότηση κομμάτων δεν συνιστούσε αδίκημα κατά τον ουσιώδη χρόνο, θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η περαιτέρω πορεία του όλου θέματος, έτσι ώστε να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο η όποια χρηματοδότηση να συνδέεται με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη η οποία να είναι αφ’ εαυτής νομικά και νομικά επιλήψιμη».
«Γι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί κάθε πτυχή του θέματος», κατέληξε.

Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Εξάλλου  ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν.Παπαδόπουλος  τόνισε σήμερα πως το πόρισμα  της υπόθεσης  FOCUS πρέπει να εκδοθεί σύντομα  για να διαπιστωθεί εαν κάποιοι έδωσαν ανταλλάγμτα για τα χρήματα  που πήραν.

Με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος άσκησε κριτική για την καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, διευκρινίζοντας που απευθύνονται οι επικρίσεις του.

«Αυτή η κριτική δεν απευθύνεται στο Γενικό Εισαγγελέα. Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο αρμόδιος για τις έρευνες και τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων. Η αρμόδια αρχή είναι η αστυνομία, που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όμως οφείλουμε να επισημάνουμε στο Γενικό Εισαγγελέα πως όταν κάποιοι από εμάς ερωτάμε γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, οι πρώτοι που θεωρούν ότι γι’ αυτή την καθυστέρηση ευθύνεται ο Γενικός Εισαγγελέας, είναι η κυβέρνηση. Όταν εμείς ζητάμε να μας εξηγηθεί γιατί διαπιστώνεται αυτή η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης γι’ αυτές τις υποθέσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας παραπέμπει στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση παραπέμπει στον Γενικό Εισαγγελέα. Ο ένας ρίχνει την μπάλα στον άλλον», δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Εμείς κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατόν για τα ανεξασφάλιστα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου, να έχει ήδη ξεκινήσει στο δικαστήριο η εκδίκαση της υπόθεσης και για τα δισεκατομμύρια των ανεξασφάλιστων δανείων της Λαϊκής Τράπεζας του κ. Βγενόπουλου, τα migοδάνεια, να μην έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα καμία απολύτως υπόθεση. Mιλάμε για καθυστέρηση πέραν των τεσσάρων ετών αυτή τη στιγμή. Πότε θα ξεκινήσει η διερεύνηση και η εκδίκαση αυτών των υποθέσεων;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος καταλήγοντας, αναφέρθηκε στην υπόθεση Focus.

«Σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει παραδεχθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών πως δεν αποκλείει την διάπραξη ποινικών αδικημάτων για την υπόθεση της Focus. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς επιμένουμε και ζητάμε τη γρήγορη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, γιατί η εξέταση των σκανδάλων για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν πρέπει να διεξάγεται απομονωμένη από άλλες παραμέτρους. Ότι καμία υπόθεση δεν έχει προχωρήσει εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, ότι καμία έκθεση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στην Κεντρική Τράπεζα για τη Λαϊκή Τράπεζα σε αντίθεση με την Τράπεζα Κύπρου, το ότι φαίνεται όλοι να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην προώθηση ποινικών υποθέσεων εναντίον στελεχών της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου και καμία υπόθεση δεν έχει ξεκινήσει για την τότε διεύθυνση της Λαϊκής Τράπεζας, όλα αυτά είναι διαπιστώσεις που εμείς κάμνουμε κάτω από τη σκιά του σκανδάλου της Focus. Πρέπει άμεσα ο Γενικός Εισαγγελέας να εκδώσει αυτό το πόρισμα, για να διαπιστωθεί κατά πόσο κάποιοι πήραν χρήματα και τι ανταλλάγματα έδωσαν γι’ αυτά τα χρήματα τα οποία έχουν πάρει».