Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού:«Δεν θα γίνουμε η χωματερή της Κύπρου»

Την “έντονη αντίθεσή” του σε πιθανή αδειοδότηση εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού στη Β’ βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, εκφράζει ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού, σημειώνοντας πως η εν λόγω περιοχή σύμφωνα και με το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, είναι για χωροθέτηση Βιομηχανιών Ελαφριάς Κατηγορίας.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για νέο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Αραδίππου

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει ότι «δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν όσον αφορά την μετατροπή της συγκεκριμένης βιομηχανικής περιοχής σε βιομηχανική περιοχή βαριάς βιομηχανίας με όλες τις συνεπακόλουθες συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων γειτονικών κατοικημένων περιοχών. Αυτό ξεκίνησε με την εγκατάσταση εργοστασίων εξυπηρέτησης πλατφορμών εξόρυξης υδρογονανθράκων, παρακάμπτοντας τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες δημοτών του Δήμου Αραδίππου και του Δήμου μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «παρόλο που η συγκεκριμένη βιομηχανική ανάπτυξη εντάσσεται στην κατηγορία βαριάς βιομηχανίας το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τη `βάφτισε` βιομηχανική ελαφριάς κατηγορίας έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η χωροθέτησή της στη Β’ βιομηχανική περιοχή Αραδίππου».

Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού σημειώνει πως «θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι τέτοιες βιομηχανίες χωροθετούνται σε τόσο κοντινή απόσταση από κατοικημένες περιοχές προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων, τόσο από τη λειτουργία τους όσο και από πιθανά ατυχήματα τα οποία δύναται να συμβούν».

Αφού αναφέρει ότι «το Τμήμα Περιβάλλοντος κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον» ο Δήμος διερωτάται «γιατί εμείς πρέπει να ζούμε καθημερινώς με αυτό το φόβο».

Είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, «να προστατέψουμε την υγεία των δημοτών μας και θα προβούμε σ’ όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να το πετύχουμε. Καλούμε τους δημότες μας να είναι σε εγρήγορση και όπως αγωνιστούν μαζί με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για αποτροπή τετελεσμένων γεγονότων δίπλα από κατοικημένες περιοχές του Δήμου μας».

Ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού καλεί «το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου όπως αρνηθούν την παραχώρηση άδειας οικοδομής στη συγκεκριμένη ανάπτυξη» και σημειώνει ότι «σύντομα θα καλέσει τους δικούς του δημότες σε πανδημοτική συγκέντρωση για μια εφ’ όλης της ύλης διαμαρτυρία αναφορικά με τα όσα τεκταίνονται γύρω από το Δήμο μας».