Ντεμιρτάς: «Δεν καταρρεύσαμε ακόμη, είμαστε όρθιοι»

Καταγγέλλει πως οι εκλογές στην Τουρκία δεν έγιναν επι ίσοις όροις

Οι εκλογές δεν διεξήχθησαν επί ίσοις όροις δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους που ανήγαγαν το κόμμα του σε τρίτο στην Βουλή. Το φιλοκουρδικό κόμμα παρόλο που σε ποσοστά είναι τέταρτο κατάφερε να πάρει περισσότερες έδρες από το ακροδεξιό MHP και να πάρει την τρίτη θέση στην βουλή.

Selahattin Demirtas, (C) co-chairman of the pro-Kurdish Peoples' Democracy Party, talks with family members of a victim of Saturday's bomb blasts during a funeral ceremony in Istanbul, Turkey, October 12, 2015. Hundreds of people chanting anti-government slogans marched towards a mosque in an Istanbul suburb on Monday for the funeral of several victims of the twin suicide bombings which killed at least 97 people in the capital Ankara. REUTERS/Osman Orsal

“Δεν καταρρεύσαμε, είμαστε ακόμη όρθιοι” δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και η συμπρόεδρός του Φιγκέν Γιουκσένταγ. Ανέφεραν ότι παρόλο που έχασαν ένα εκατομμύριο ψήφους το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλη νίκη για το κόμμα τους.

Η Φιγκέν Γιουκσένταγ δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν μέσα σε συνθήκες έκτακτες, αναφέροντας ότι τους τελευταίους πέντε μήνες το προεδρικό στην Τουρκία προκάλεσε πόλωση μέσω της πολιτικής έντασης. Μέσα στην περίοδο των πέντε μηνών 258 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στις κουρδικές περιοχές ενώ οι ίδιοι υποχρεώθηκαν να διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία εν μέσω των επιθέσεων εναντίον των γραφείων του κόμματός τους. Συνολικά 190 κτίρια του κόμματός τους δέχτηκαν επιθέσεις και κάηκαν. Το ΑΚΡ διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία με μόνο στόχο να μείνει το HDP κάτω από το εκλογικό όριο.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι προκαλεί χαρά το γεγονός ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι ψηλό, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε προεκλογική εκστρατεία επί ίσοις όροις. “Μας συγχωρείτε αλλά εμείς χωρίς να κάνουμε καθόλου προεκλογική εκστρατεία πήραμε 11%. Προσπαθήσαμε μόνο να προστατεύσουμε τους νέους μας και τον λαό μας από τις δολοφονίες και δεν μπορέσαμε να διεξάγουμε προεκλογική εκστρατεία. Το 11% που λάβαμε δεν ήταν αποτέλεσμα της προεκλογικής μας εκστρατείας. Αν αυτή η επίθεση και αυτές οι δολοφονίες γίνονταν εναντιον άλλου κόμματος σήμερα θα είχε σβηστεί από την πολιτική σκηνή. Ευχαριστούμε τον λαό που μας έκανε τρίτο κόμμα παρά την πολιτική δολοφονιών εναντίον μας”, είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.