Σε τεχνικό πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται η συντριβή του ρωσικού Airbus

Δεν θεωρούνται ακριβείς οι ισχυρισμοί των τζιχαντιστών  ότι κατέρριψαν με πύραυλο το αροπλάνο

 

Λόγω τεχνικού προβλήματος κατέπεσε πιθανότατα το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά σύμφωνα με την πρώτη επισκόπηση που έγινε στο σημείο της συντριβής.

4E756FC28CED1D395F30CC739DC1669F

Οι σοροί περίπου 150 ανθρώπων, πολλές από τις οποίες απανθρακωμένες, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής

«Οι ισχυρισμοί ότι τρομοκράτες βρίσκονται πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς» λέει στο Ιντερφάξ ο ρώσος υπουργός Μεταφορών.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος των αιγυπτιακών αρχών δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντάρτες, ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας έχει ήδη διατάξει έρευνα για τα ακριβή αίτια της συντριβής.

Σημειώνεται ότι σε τμήμα της Χερσονήσου του Σινά αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα από αντάρτες που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος με αποτέλεσμα να έχουν 40a2fc48057ed8ca1c77097972a23c7dχάσει τη ζωή τους δεκάδες αιγύπτιοι στρατιώτες.

Επιπλέον η ρωσική ερευνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus. Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Βλαντίμιρ Μάρκιν, είπε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην προετοιμασία του αεροσκάφους και του πληρώματος, ενώ κάνουν έρευνες και στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Την ίδια ώρα ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου συμφώνησε να επιτρέψει tas_13081744_673στις ρωσικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Οι εισαγγελικές αρχές της επαρχίας του Βόρειου Σινά κάλεσαν αξιωματούχους των υπηρεσιών ελέγχου εναέριας και οδικής κυκλοφορίας να καταθέσουν για την υπόθεση. Έδωσαν επίσης εντολή σε τεχνική ομάδα του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας να αναλύσει το περιεχόμενο του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου, Βλαντίμιρ Πούτιν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή Ρώσων ειδικών στην έρευνα για τα αίτια της συντριβή.

Οι σοροί περίπου 150 ανθρώπων, πολλές από τις οποίες απανθρακωμένες, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.

Νωρίτερα, άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε βράχο.

Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.

Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το τραγικό δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, στο αεροσκάφος τύπου Airbus Α-321 επέβαιναν 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες, οι 138 ήταν γυναίκες, 62 άνδρες και 17 παιδιά. Οι 214 ήταν ρώσοι και 3 ουκρανοί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξη ειδικούς να επιβιβαστούν σε  κυβερνητικό αεροσκάφος και να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο. Εδωσε  επίσης εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών  να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.

Το Twitter των τρομοκρατών

CSpqPccWcAQuR0B.jpg-large

Η προκήρυξη των ισλαμιστών του ISIS

Λίγο μετά το μεσημέρι  το Ισλαμικό Κράτος με προκήρυξη που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Twitter υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και το βίντεο της κατάρριψης του.Ειδικοί άρχισαν ήδη να ερευνούν την γνησιότητα του βίντεο

“Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι” ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε “αντίποινα” για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.