«Γ@μήστε τους πολιτικούς»: Ο Cumberbatch μίλησε για τους πρόσφυγες και άφησε άφωνο ένα ολόκληρο θέατρο

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Benedict Cumberbatch παίρνει θέση απέναντι σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα με παγκόσμιο αντίκτυπο.Οι περισσότεροι θυμούνται  το μήνυμά του προς τους παπαράτσι το 2013, στο οποίο έγραφε «Πηγαίνετε να φωτογραφήσετε την Αίγυπτο και να δείξετε στον κόσμο κάτι πραγματικά σημαντικό», αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο που κυμαινόταν στη χώρα.

FILE - In this Feb. 7, 2015 file photo, British actor Benedict Cumberbatch arrives for the British Academy Television Awards 2015 Nominees Party at Kensington Palace in central London. Cumberbatch has broken a record while being filmed playing the lead of “Hamlet.” More than 225,000 viewers watched Cumberbatch tackle the melancholy prince of Denmark at movie theaters around the world on Thursday, Oct. 15, in a telecast from London’s Barbican Theatre. (Photo by Jonathan Short/Invision/AP, File)

Την περασμένη Τρίτη όμως, μετά το τέλος μιας ακόμα παράστασης του «Άμλετ» στον οποίο πρωταγωνιστεί αυτόν τον καιρό στο θέατρο  Barbican του Λονδίνου, ο Βρετανός ηθοποιός δεν μπόρεσε να κρύψει τον θυμό και την απογοήτευση που νιώθει για το θέμα των προσφύγων. Στον λόγο που απεύθυνε προς το κοινό του θεάτρου εκείνο το βράδυ μάλιστα, φαίνεται να είπε μεταξύ άλλων «fuck the politicians».Εδώ και αρκετές μέρες ο Cumberbatch βγάζει μικρούς λόγους μετά το τέλος κάθε παράστασης, κατά τους οποίους έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχτεί μόνο 20.000 πρόσφυγες τα τελευταία 5 χρόνια. Παράλληλα, ζητά από τους θεατές να προσφέρουν ό,τι μπορούν για  βοήθεια των Σύριων προσφύγων. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερες από £150.000 (περίπου €209.000) από τις δωρεές του κοινού, για να ενισχύσει την ΜΚΟ Save the Children.o-BARBICAN-THEATRE-HAMLET-570

Σε κάθε λόγο του, ο Cumberbatch απαγγέλλει ένα ποίημα της Σομαλής ποιήτριας Warsan Shire με τίτλο «Home», το οποίο αναφέρει σε έναν στίχο «Κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά».

Κατά τη διάρκεια του επίμαχου λόγου του το βράδυ της Τρίτης, ο ηθοποιός μίλησε στους θεατές για την εμπειρία ενός φίλου του, ο οποίος πήγε ως εθελοντής στη Λέσβο για να βοηθήσει με τις χιλιάδες προσφύγων που καταφθάνουν κάθε μέρα.

«Όπου κι αν κοίταζες στον ορίζοντα δεν υπήρχε τίποτε πέρα από βάρκες και στην ακτή τίποτα παρά σωσίβια», περιέγραψε. «Αυτό που λέμε, ως πολίτες του κόσμου, είναι πως σας βλέπουμε… και τουλάχιστον κάποια βοήθεια έρχεται».

Όσο για την απρεπή γλώσσα που χρησιμοποίησε, σίγουρα ήταν κάτι που οι Βρετανοί θεατρόφιλοι δεν περίμεναν να ακούσουν σε μια καθώς πρέπει βραδιά στο Barbican. Αυτό δεν τους σταμάτησε όμως από το να τον καταχειροκροτήσουν. «Ξαφνικά ακούσαμε αυτό το “Γ@μήστε τους πολιτικούς”», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους στην Daily Mail. «Δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις όταν πας να περάσεις ένα απόγευμα με τον Βάρδο (Σέξπιρ), κέρδισε όμως αρκετές επευφημίες».