Εφορος Εταιρειών:«Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της Providencia».

Με δύο νέους μάρτυρες κατηγορίας, τον Έφορο Εταιρειών Σπύρο Κόκκινο και το Δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η ποινική υπόθεση εναντίον του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και των Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co.

Ãéá êáèáñÞ óõíùìïóßá åéò âÜñïò ôïõ áðü ôï êïéíùíéêï-ïéêïíïìéêü êáôåóôçìÝíï ôçò ðñùôåýïõóáò, óå ó÷Ýóç êáé ìå åíÝñãåéåò ôïõ óå ü,ôé áöïñÜ ôéò Ýñåõíåò ãéá ôçí ïéêïíïìßá, Ýêáíå ëüãï ï Âïçèüò Ãåíéêüò ÅéóáããåëÝáò Ñßêêïò Åñùôïêñßôïõ óå äéÜóêåøç ôýðïõ áðáíôþíôáò óôá üóá ôïõ êáôáëïãßæïíôáé ìÝóá áðü ôï ðüñéóìá ÊáëëÞ üðùò ôï ðáñïõóßáóå íùñßôåñá óÞìåñá ï Ãåíéêüò ÅéóáããåëÝáò Êþóôáò Êëçñßäçò,Ëåõêùóßá 14 Áðñéëßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία άρχισε με την εξέταση του Εφόρου Εταιρειών από την κατηγορούσα αρχή και ακολούθησε η αντεξέταση του από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Η εξέταση και αντεξέταση του κ. Κόκκινου επικεντρώθηκε στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης της εταιρείας providencia από τον Έφορο Εταιρειών.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της υπόθεσης από την ημέρα εγγραφής της εταιρείας στην Κύπρο το 2002 μέχρι σήμερα και στην αντιπαράθεση των δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούσαν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην υπόθεση σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας.

Ο κ. Κόκκινος ανέγνωσε την κατάθεση που έδωσε στις 17.10.13 στους αστυνομικούς ανακριτές για την υπόθεση providencia και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στις 16 Σεπτεμβρίου του 2011 υποβλήθηκαν και καταχωρήθηκαν στον φάκελο της providencia αλλαγές τόσο στο εγγεγραμμένο γραφείο της εταιρείας όσο και στους αξιωματούχους και μετόχους αυτής.

Όπως είπε οι αλλαγές είχαν ημερομηνία 15/9/2011 και υποβλήθηκαν από την ίδια την εταιρεία μέσω του δικηγορικού γραφείου Σκορδής & Παπαπέτρου ΣΙΑ ΔΕΠΕ. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο Αντρεάς Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ έντυπο για μεταβίβαση μετοχών για να διαπιστωθεί ότι οι μέτοχοι που φαίνονταν στο έντυπο δεν συμφωνούσαν με τα καταχωρημένα στοιχεία.

Είπε, επίσης, ότι στις 20 Σεπτεμβρίου του 2011 επισκέφθηκε το γραφείο του Εφόρου Εταιρειών η κα. Μαρία Κυριακού εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους και ο δικηγόρος Αντώνης Αντρέου, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την καταχώρηση των αλλαγών ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου του 2011.

Ο έφορος, όπως είπε, ζήτησε να υποβάλουν γραπτώς τις θέσεις τους και το αίτημα τους και στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στην παρουσία του Εφόρου Εταιρειών, της κα. Μαρίας Κυριακού και του Αντώνη Αντρέου.

Την ίδια μέρα, πρόσθεσε, με επιστολή της η εταιρεία ζητούσε ανάκληση και ακύρωση των καταχωρημένων αλλαγών της 15ης Σεπτεμβρίου 2011 διότι οι αλλαγές αυτές όπως υποστήριζαν σε σχετική επιστολή τους «ήταν παράνομες, παράτυπες και δόλιες».

Ο έφορος, είπε, αφού μελέτησε την επιστολή και σύμφωνα με τα τότε ενώπιον του στοιχεία αποφάσισε την ακύρωση όλων των καταχωρημένων αλλαγών και παγοποίηση της εταιρείας μέχρις ότου το όλο θέμα αποφασιστεί οριστικά και τελεσίδικα από αρμόδιο δικαστήριο.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι το Τμήμα δεν ήταν σε σε θέση να πιστοποιήσει ποιοι ήταν τότε οι αξιωματούχοι, οι μέτοχοι και το εγγεγραμμένο γραφείο της εταιρείας.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ποια πλευρά έχει δίκαιο και δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και οι διευθυντές της εταιρείας αυτής».

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι η πλευρά του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους υποστηρίζει ότι κακώς είχαν γίνει οι αλλαγές στην εταιρεία και πως αυτοί που τις έκαναν δεν είχαν κανένα δικαίωμα και καμιά εξουσιοδότηση να προβούν σε αυτές τις αλλαγές, ενώ από την άλλη πλευρά αρχικά το γραφείο Σκορδής, Παπαπέτρου & Σια ΔΕΠΕ και στη συνέχεια το δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης Δημητρίου ΔΕΠΕ υποστηρίζουν ότι καλώς είχαν γίνει οι αλλαγές και πως νομιμοποιούνταν να τις κάνουν.

Ο κ. Κόκκινος ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα πλαστογραφίας στην υπόθεση providencia.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους δικηγόρους Μαρία Κυριακού και Αντώνη Αντρέου, οι οποίοι τον είχαν πληροφορήσει ότι είχε κλοπή της εταιρείας χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά.

Όπως είπε, στη συνάντηση εκείνη η κα. Κυριακού και ο κ. Αντρέου παρουσίασαν έγγραφα τα οποία συνηγορούσαν ότι ποτέ δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή είτε της μετοχικής δομής, είτε του Διοικητικού Συμβουλίου και του εγγεγραμμένου γραφείου της εταιρείας.

Ο κ. Κόκκινος έκανε, επίσης, λόγο για συχνές επισκέψεις της κα. Κυριακού στο γραφείο του, μεταφέροντας την παράκληση και απαίτηση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους να εκδοθεί μια επιστολή στην οποία να αναφέρεται ότι τα έγγραφα είχαν ακυρωθεί.

Στη συνέχεια άρχισε και ολοκληρώθηκε η εξέταση του δικηγόρου Πάμπου Ιωαννίδη από την κατηγορούσα αρχή κατά την οποία αναφέρθηκε στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από το δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδης & Δημητρίου ΔΕΠΕ.

Η αντεξέταση του κ. Ιωαννίδη θα γίνει στην επόμενη δικάσιμο που είναι ορισμένη στις 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί.