Και εσωκομματικός διχασμός για την αύξηση του εκλογικού μέτρου

Την ώρα που οι αντιπαραθέσεις με φόντο την κατάθεση από πλευράς ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου συνεχίζονται με τα μικρά κόμματα να επικρίνουν  τα  κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ  και εντός των δύο μεγάλων κομμάτων παρατηρούνται έντονες διαφωνίες .

ÓõíÝñ÷åôáé óÞìåñá ç ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôùí Áíôéðñïóþðùí óå Ýêôáêôç óõíåäñßá, Ëåõêùóßá 17 Áðñéëßïõ 2015.ÊÕÐÅ/ÊÁÔÉÁ ×ÑÉÓÔÏÄÏÕËÏÕ

Στο Συναγερμό έχουν ενοχληθεί από τα πυρά  και την έντονη κριτική της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχαρους την οποία και άρχισαν να υποσκάπτουν δια ψιθύρου ενώ την κατηγορούν ότι δεν παρίσταται στις συνεδρίες των συλλογικών οργάνων. Πέραν της Ελένης Θεοχάρους έντονες διαφωνίες διατύπωσαν ήδη δημόσια οι βουλευτές Μαππουρίδης και Α.Θεμιστοκλέους  ενώ και άλλα στελέχη του ιδίου κόμματος διαφωνούν  καθότι θεωρούν πως μια τέτοια ενέργεια θα πλήξει την εύθραστη συνεργασία με το ΕΥΡΩΚΟ  το οποίο και μετέχει στην κυβέρνηση με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κουγιάλη νώ στην προ των εκλογών συμφωνία ήταν και ο διορισμός του Ρ.Ερωτοκρίτου (τότε αναπληρωτή προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ ) στη Γ.Εισαγγελία. Για τούτο υπενθυμίζουν την πολύ αυστηρή δήλωση του αναπληρωτή Πρόεδρου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλη Γιωργάλλας ο οποίος δήλωσε δεικτικά πως το κόμμα του «θα περίμενε  από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου περισσότερο σεβασμό και εκτίμηση στην βοήθεια την οποία το ΕΥΡΩΚΟ έδωσε για να είναι σήμερα κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ.» Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο  το κόμμα του να συζητήσει θέμα συνεργασιών για να παραμείνει στη Βουλή αν τελικά αλλάξει το εκλογικό μέτρο και κατηγόρησε εκ νέου τον ΔΗΣΥ για μη σεβασμό.

Και στο ΑΚΕΛ υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες διαφέρουν με τη θέση της ηγεσίας  ως προς το ύψος του εκλογικού μέτρου, και αυτές φαίνεται πως θα εκφραστούν αύριο στη σύνοδο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις που έγιναν χθες μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους αγνοουμένους  ο
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις κριτικές έναντι του κόμματός του, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι τώρα που ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση.

“`Εχει περισσότερο από ένα χρόνο, καταθέσαμε την αναγκαιότητα για αύξηση του εκλογικού μέτρου τουλάχιστον πέντε φορές τα τελευταία χρόνια, από κει και πέρα είναι καλό να υπάρχει διάλογος στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού και στο τέλος της ημέρας η δημοκρατία, η πλειοψηφία να αποφασίσει , αυτό πιστεύουμε, αυτό νοιώθουμε και αυτό πράττουμε”, ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ `Αντρος Κυπριανού είπε ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρει η Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο προσθέτοντας ότι έχουν ακουστεί “πολλοί αφορισμοί και πολλές ισοπεδωτικές τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα”.

“Νομίζω ότι δεν μας τιμούν ούτε ως πολιτικά κόμματα ούτε ως πολιτικά πρόσωπα. Να συζητήσουμε με ψυχραιμία τα προβλήματα στην πολιτική ζωή του τόπου, να μην είμαστε απόλυτοι στις προσεγγίσεις μας και να μην επιχειρούμε να παρουσιάσουμε την αλήθεια με ένα τρόπο διαστρεβλωμένο”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι συζητήσεις την δεκαετία του 1990 είχαν μια εντελώς διαφορετική αφετηρία από την κατάληξη που ήταν το 1, 8% και ότι σε εκείνες τις συζητήσεις το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει πρόταση για καθορισμό ορίου εισόδου στη Βουλή το 4%.

“Υπήρχαν απόψεις που έλεγαν ότι θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερο το όριο και την τελευταία στιγμή μια ανατρεπτική κίνηση οδήγησε στον καθορισμό του συγκεκριμένου ορίου, αυτή είναι η πραγματικότητα, και ό,τι άλλο και να υποστηρίζεται σήμερα, επενδύοντας το με εύηχα συνθήματα περί δημοκρατίας κλπ, νομίζω ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, γι αυτό επαναλαμβάνω ότι νηφάλια, ψύχραιμα και λαμβάνοντας υπόψη μας πως εξυπηρετείται καλύτερα η δημοκρατία και η λειτουργία της Βουλής , να πάρουμε τις αποφάσεις,” ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία που ανοίγει αυτή η συζήτηση το κόμμα του θα θέσει και ζητήματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία του σώματος της Βουλής, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική λειτουργία της Βουλής θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα από αυτά.
Ερωτηθείς για το επιχείρημα που εκφράζεται από τους διαφωνούντες ότι ανοίγει αυτό το θέμα λίγους μήνες πριν τις εκλογές , ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι όντως είναι κάπως βάσιμη αυτή η προσέγγιση, γιατί δεν είναι σωστό παραμονές βουλευτικών εκλογών να αλλάζουμε τέτοια όρια.Τέλος επέκρινε όσους κατηγορούν  το ΑΚΕΛ λέγοντας πως « κάποιοι από αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν αυτή τη θέση, παραμονές ευρωεκλογών σε πολύ μικρότερο διάστημα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, είχαν θέσει προτάσεις για τροποποίηση τότε του εκλογικού νόμου και δεν τους ενοχλούσε. Δεν μπορούν σήμερα να λένε ότι είναι ζήτημα αρχής».