Τραγωδία χωρίς τέλος:Αλλοι 7 νεκροί σε ναυάγιο με μετανάστες

Nέα τραγωδία σήμερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των νησιών του βορείου Αιγαίου και των τουρκικών ακτών, όπου επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, όταν, λόγω των ισχυρών ανέμων, ανετράπη η λέμβος στην οποία επέβαιναν.Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ διασώθηκαν 242 άτομα, και δύο παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία. Έως αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Μυτιλήνης.

Afghan migrants disembark safely from their frail boat in bad weather on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean see from Turkey, Wednesday, Oct. 28, 2015. Greece’s government says it is preparing a rent-assistance program to cope with a growing number of refugees, who face the oncoming winter and mounting resistance in Europe. (AP Photo/Santi Palacios)

Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα οι ναυαγοί επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης παίρνουν μέρος ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, δυο πλωτά σκάφη του λιμενικού και ένα σκάφος της Frontex.
Σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκιαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Καλλονής πολλοί ναυαγοί, κυρίως παιδιά, ενώ τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας έχουν μετατραπεί σε «υπαίθρια ιατρεία» όπου γιατροί και εθελοντές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.
Αδίστακτοι αλλά και ανενόχλητοι οι Τούρκοι δουλέμποροι στέλνουν σε τρικυμιώδη θάλασσα από ανέμους, που τοπικά ξεπερνούν τα οκτώ μποφόρ, στα νησιά με πλαστικές βάρκες κυρίως Αφγανούς μετανάστες. Που αν μη τι άλλο αγνοούν πλήρως τους κινδύνους ενός ταξιδιού με τέτοιες καιρικές συνθήκες και τέτοια μέσα. Αποτέλεσμα είναι οι δεκάδες ανατροπές των σκαφών  αυτών και οι τραγικοί απολογισμοί.
Στη Σάμο από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο σήμερα το μεσημέρι, ανασύρθηκαν νεκρά δυο βρέφη και ένας άνδρας.
Από άλλα δυο σημερινά ναυάγια στη Σάμο, και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι και στον Άγιο Κωνσταντίνο αγνοούνται συνολικά έξι άτομα.

Αδίστακτοι οι δουλέμποροι

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξέφρασε τη βαθειά οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. «Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Ο αξιοθαύμαστος, διαρκής αγώνας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων, σημείωσε ο υπουργός. «Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το υπουργείο δε θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια “νέα καθήκοντα”» σημείωσε.

Τόνισε ότι ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η ασφαλής επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η ασφαλής δίοδος, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε., οι άδειες για οικογενειακή επανένωση, για σπουδές και περίθαλψη, είναι θεσμικές λύσεις, που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πολύ σοβαρά. Όπως επίσης, η ειρήνη και η δημοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως….παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο. Πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου» πρόσθεσε.