Βρετανοί τζιχαντιστές ταξιδεύουν μέσω κατεχομένων στη Συρία

Η «μυστική» διαδρομή τους όπως την κατέγραψε Βρετανός δημοσιογράφος

Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σε Mirror και Daily Mail για τη… «μυστική» διαδρομή Βρετανών τζιχαντιστών μέσω κατεχομένων*

Φτάνουν αεροπορικώς στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, μεταβαίνουν στα κατεχόμενα με ταξί και από εκεί με βάρκες στη Συρία.A-fishing-boat-leaves-the-port-at-night

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε Mirror και Daily Mail, ένας είναι ο δρόμος για όσους βρετανούς αποφασίσουν να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS, για να φτάσουν στη Συρία.

Όπως αναφέρεται, οι Βρετανοί τζιχαντιστές φτάνουν αεροπορικώς στην Κύπρο προσποιούμενοι τους τουρίστες. Επιλέγουν φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και πτήσεις των εταιρειών EasyJet, Ryanair και British Airways.

194

Το γραφικό λιμανάκι στο κατεχόμενο από τους Τούρκους Μπογκάζι έχει μετατραπεί σε «ορμητήριο» των τζιχαντιστών προς τη Συρία

Αφού διανυκτερεύσουν σε φθηνά ξενοδοχεία της Πάφου και της Λάρνακας, μεταβαίνουν οδικώς στα κατεχόμενα, ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή και φτάνουν στο λιμανάκι στο Μπογάζι. Εκεί τους περιμένουν Τ/κ ψαράδες, πάντα πρόθυμοι να τους μεταφέρουν στις ακτές της Συρίας .

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Mirror, συγκεκριμένη εταιρεία αναλαμβάνει να οργανώσει όλες τις πιο πάνω λεπτομέρειες του ταξιδιού των Βρετανών τζιχαντιστών.Οπως δήλωσε ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα Mirror, ένα κύκλωμα που αποτελείται από τριάντα άτομα, φροντίζει έναντι τιμήματος 1.400 ευρώ, να μεταφέρει τους Βρετανούς τζιχαντιστές στο Ισλαμικό χαλιφάτο στη Συρία με καΐκια ψαράδων, που αναχωρούν από το λιμάνι Μπογάζι στην Αμμόχωστο ενώ οι τζιχαντιστές ταξιδεύουν με ασφάλεια και χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, αφού προσποιούνται ότι ψαρεύουν!Η ανώνυμη πηγή ανέφερε πως έρχονται κατα ομάδες 3-4.Υπάρχουν και περιπτώσεις που το αντίτιμο είναι εως και €4.000 και τα χρήματα πρέπει να πληρωθούν πριν τη μεταφορά. Υπάρχουν και αναφορές πως στα μισά της θαλάσσιας διαδρομής  μεταβιβάζονται σε άλλο πλοιάριο που έρχεται από τη Συρία. Η τιμή που χρεώνει ένα ταξί για μεταφέρει τους Βρετανούς τζιχαντιστές στο Μπογκάζι είναι 75 ευρώ.

Η ανώνυμη πηγή, που μίλησε στην Mirror, υποστήριξε ότι ο αριθμός των Βρετανών, που έχουν ταξιδέψει με αυτόν τον τρόπο από τη Βρετανία στη Συρία, στα εδάφη που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια, αλλά εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την οδό για να ταχθούν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό γίνεται εδώ και έναν περίπου χρόνο, ωστόσο κανείς από την περιοχή δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά…Ανκαι είναι αρκετοί που γνωρίζουν φοβούνται να μιλήσουν.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά στον τύπο για τη διέλευση τζιχαντιστών μέσω κατεχομένων, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που τους «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός.

Στα βήματα των τζιχαντιστών

Δημοσιογράφος της Mirror επιχείρησε -για τις ανάγκες του ρεπορτάζ- να ακολουθήσει τα βήματα των Βρετανών τζιχαντιστών. Έφτασε στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου αεροπορικώς, μετέβη στα κατεχόμενα με ταξί και κατέληξε στο λιμανάκι στο Μπογάζι.

Βρετανοί αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δηλώνουν ότι σχεδόν 800 άτομα έχουν ταξιδέψει από την Βρετανία στο Ιράκ και στη Συρία για να υποστηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους.

Η Mirror στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της κάνει αναφορά πως στα κατεχόμενα είχαν καταφύγει  στο παρελθόν πολλοί εγκληματίες που αναζητούνταν από τις βρετανικές αρχές όπως ο Αζντιλ Ναδίρ και άλλοι τυς οποίους και κατονομάζει, ενώ σημειώνει πως για αυτό το λόγο οι κατεχόμενη βόρεια Κύπρος έχει δυσφημιστεί.