Νέες έρευνες για να εξιχνιασθούν τα «μυστικά» των πυραμίδων

Η Αίγυπτος παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με στόχο την εξιχνίαση των “μυστικών” των πυραμίδων, με το οποίο επιδιώκεται κυρίως να ανακαλυφθούν μυστικοί θάλαμοι σε τέσσερα απ’ αυτά τα φαραωνικά μνημεία και να ξεκαθαριστεί επιτέλους το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή τους.image008

Επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία θα χρησιμοποιήσουν την υπέρυθρη τεχνολογία και εξελιγμένους ανιχνευτές για να χαρτογραφήσουν τις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρήνου –που μαζί μ’ αυτή του Μυκερίνου αποτελούν τις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας– καθώς και δύο από τις πυραμίδες του Νταχσούρ, νοτίως του Καΐρου.
“Θα μελετήσουν αυτές τις πυραμίδες για να δουν αν περιέχουν μυστικούς θαλάμους ή να αποκαλύψουν άλλα από τα μυστικά τους”, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μαμντούχ αλ-Νταμάτι.
“Αυτοί οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που δεν θα προξενήσει ζημιές στις πυραμίδες”, διαβεβαίωσε.
Το πρόγραμμα “Scan Pyramids”, που πρόκειται να διαρκέσει έως τα τέλη του 2016, είναι μια νέα απόπειρα για να αποκαλυφθεί το μυστήριο που περιβάλλει την κατασκευή των πυραμίδων.
Διότι παρόλο που πολλές αρχαιολογικές αποστολές επιχείρησαν στο παρελθόν να αποκαλύψουν τις κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για να ανεγερθούν αυτά τα μνημεία της αρχαίας Αιγύπτου, αρχιτέκτονες και αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ακόμη εξιχνιάσει το μυστήριο.
Οι δύο πυραμίδες του Νταχσούρ κατσκευάθηκαν από τον Φαραώ Σνεφρού, πατέρα του Χέοπα και ιδρυτή της 4ης δυναστείας (2600 π.Χ.).
Με ύψος 146 μέτρων, η πυραμίδα του βασιλιά Χέοπα, η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας που θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, κατασκευάσθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια. Η πυραμίδα του Χεφρήνου κατασκευάσθηκε από τον γιο του Χέοπα.
“Η ιδέα είναι να βρεθεί μια λύση στο μυστήριο των πυραμίδων”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μέχντι Γαγιούμπι, ιδρυτής του γαλλικού ινστιτούτου HIP (Heritage, Innovation Preservation) που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
“Είχε γίνει μια παρόμοια απόπειρα πριν από 30 χρόνια, όμως σήμερα είναι το πρώτο πρόγραμμα σε διεθνή κλίμακα που καταφεύγει σε τεχνολογία αιχμής”, υπογράμμισε.
Οι εξελιγμένοι ανιχνευτές που θα χρησιμοποιηθούν για να εξερευνηθούν οι τέσσερις πυραμίδες μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν για να ανιχνευθεί ο τάφος του Τουταγχαμών και να ελέγχθεί η θεωρία του βρετανού αρχαιολόγου Νίκολας Ριβς, ο οποίος πιστεύει πως η βασίλισσα Νεφερτίτη είναι θαμμένη εκεί σ’ έναν μυστικό θάλαμο.
Οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τη μούμια της βασίλισσας αυτής με τη θρυλική ομορφιά, η οποία διαδραμάτισε θεμελιώδη πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο τον 14ο αιώνα π.Χ.