Στο φως η βυθισμένη τρικάταρτη φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου

Απομεινάρια από την αγαπημένη τρικάταρτη φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου, του πρώτου ρώσου αυτοκράτορα , ανακαλύφθηκαν στις δυτικές ακτές της Σουηδίας, όπως δήλωσε εξερευνητής μιας Ισλανδικής εταιρείας καταδύσεων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS την περασμένη Πέμπτη.vlcsnap-2013-05-29-14h17m26s109

Ο Αλεξέι Μιχαΐλοφ, εξερευνητής της ωκεανογραφικής εταιρίας iXplorer, είπε πως η φρεγάτα Royal Transport βρέθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 2015, 300 χρόνια μετά τη βύθισή της, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1715.
«Βρήκαμε απομεινάρια από το κατάστρωμα, την καρίνα, τους φούρνους, καθώς και Ρωσικά και Αγγλικά καρφιά, σε βάθος 10 μέτρων», συμπλήρωσε ο Μιχαΐλοφ.

Το Royal Transport, μήκους 28 μέτρων και δυνατότητα μεταφοράς άνω των 28 όπλων, ήταν δώρο του Βασιλιά Γουίλιαμ Γ΄’ της Αγγλίας στον Μεγάλο Πέτρο, τον Α’. Ο Ρώσος Τσάρος δέχθηκε το πλοίο το 1698, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία που αφορούσε το μονοπώλιο καπνού της Μόσχας.
«Ηταν ένα από τα γρηγορότερα πλοία της εποχής του. Η αγαπημένη φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου αποτελούσε πρότυπο πολεμικού πλοίου για τον Ρωσικό στόλο» είπε ο Μιχαΐλοφ.

Το Royal Transport βυθίστηκε σε δυνατή καταιγίδα κοντά στην πόλη Γκέτεμπουργκ της Σουηδίας. Το 25 μελές πλήρωμα διασώθηκε.