Νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στα νερά του Αιγαίου με τους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει τέλος: Το πρωί, ανοιχτά της Λέσβου, ένα βρέφος, ένα εξάχρονο παιδί και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, ενώ 13 ακόμη άνθρωποι αγνοούνται.23288888_15879453.limghandler

Τραγική φιγούρα, ο άντρας τής νεκρής γυναίκας και πατέρας του παιδιού, ο οποίος ήταν αυτός που βρήκε στην ακτή τα πτώματα των μελών της οικογενείας του

Ειδικότερα, γύρω στις 6.00 το πρωί, η πλαστική λέμβος στην οποία επέβαιναν περίπου 50 πρόσφυγες και μετανάστες ανατράπηκε από τους θυελλώδες ανέμους που πνέουν στην περιοχή Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μίνι σύνοδος κορυφής για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες.

 

Η Αθήνα απορρίπτει πρόταση Κομισιόν  για «κωμόπολη προσφύγων»

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο Βερολίνο και Κομισιόν εξετάζουν το σενάριο δημιουργίας κέντρου υποδοχής έως και 50.000 προσφύγων στην Αθήνα.

Όμως, λίγο ώρες πριν τη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Ιωάννης Μουζάλας, δήλωσε άγνοια για την πρόταση αύτη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Ελλάδος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη σύνοδο η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων».

Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε ότι «πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στο ρεύμα των προσφύγων».

Όπως εξήγησε, αυτό που έχει συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει τύχει της αποδοχής της ΕΕ και του ΟΗΕ είναι το σχέδιο για τους δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 – 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.