Εντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ καθότι όπως του ΔΗΣΥ καταγγέλλουν ο πρόεδρος του κόμματος λειτουργησε αυταρχικά
και από μόνος του χωρίς να θέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα για συζήτηση ή έστω ενημέρωση την πρόταση του για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%.Στελέχη αλλά και βουλευτές του Συναγερμού διαφωνούν με την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5% και υπενθυμίζουν πως και πριν 20 περίπου χρόνια ο τότε πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γ.Μάτσης βρέθηκε σε απομόνωση όταν επιχείρησε να πείσει τον αείμνηστο τότε πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπ.Κυπριανού να συμφωνήσουν για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 4%.ή 3,5%.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων κατείγγειλε πως η πρόταση αυτή στοχεύει το κίνημα προκειμένου να μείνει εκτός Βουλής.
ΕΥΡΩΚΟ
Η Μαρίνα Χαραλάμπους, Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος σχολιάζοντας την πρόθεση για αλλαγή του εκλογικού μέτρου από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ανέφερε:
«Η αλλαγή του εκλογικού μέτρου είναι μια αιφνίδια, αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική ενέργεια μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Ειδικά ο κύριος Αβέρωφ θα έπρεπε να είναι πιο ευαίσθητος γιατί το κόμμα του έχει υποφέρει από εκλογικές μεθοδεύσεις στο παρελθόν, με κορωνίδα το 1976 που ο ΔΗΣΥ έλαβε στις βουλευτικές εκλογές περίπου το 28% των ψήφων και δεν εξέλεξε κανένα βουλευτή.
Ακόμα ο κύριος Άντρος Κυπριανού δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι το ΑΚΕΛ πρωτοστάτησε για την απλή αναλογική που έχουμε σήμερα. Σήμερα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που δούλεψαν για να καταργηθεί η ενισχυμένη αναλογική και να εφαρμοστεί η απλή, για σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με το κυπριακό και τα εγκλήματα της οικονομίας, θέλουν να κουρέψουν την κοινοβουλευτική πολυφωνία και να μας γυρίσουν πίσω στην ενισχυμένη αναλογική.
Βέβαια τα δύο κόμματα τότε είχαν άλλες ηγεσίες που είχαν πιο δημοκρατικές αντιλήψεις. Ισχυρίζονται ότι θα μοιάζουμε στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη τα συστήματα που θέλουν να αντιγράψουν, οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τη βουλή. Για να αποφεύγονται πολιτειακά αδιέξοδα στο σχηματισμό κυβέρνησης, τα κράτη αυτά έχουν ψηλό μέτρο εισδοχής στη βουλή.
Στην Κύπρο έχουμε προεδρικό σύστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας από τον λαό και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα κυβερνητικής σταθερότητας για να χρειάζεται η αλλαγή του εκλογικού νόμου» κατέληξε η κ. Χαραλάμπους.
Η ΣΗΜΑΙΑ μιλά για βιασμό της Δημοκρατίας από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
“Βιασμό της Δημοκρατίας” επιχειρούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κοινωνικό Κίνημα ΣΗΜΑΙΑ.
«Δηλώνουμε σε όλους ότι το Κοινωνικό Κίνημα ΣΗΜΑΙΑ θα είναι στην νέα Βουλή με δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα και καλούμε τον λαό να τιμωρήσει με την ψήφο του τους αυτοαποκαλυφθέντες βιαστές της Δημοκρατίας αφήνοντας τους έξω από το ναό της Δημοκρατίας την οποία βιάζουν με το προτεινόμενο νομοσχέδιο», αναφέρεται.
Το ΣΗΜΑΙΑ διερωτάται σε τι έχει βλάψει την Δημοκρατία η φωνή των μονοεδρικών κομμάτων την οποία θέλουν να σιγήσουν και προσθέτει ότι “ενεργώντας φασιστικά τα δύο μεγάλα κόμματα τορπιλίζουν την πολυφωνία και εμποδίζουν τη διασταύρωση απόψεων που είναι η βάση της Δημοκρατίας”.




