Α.Σιήκκης: «Σωρεία προβλήματων αντιμετωπίζει ο κλάδος κανούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων»

Ο κλάδος πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων όσον αφορά τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δήλωσε  ο Ανδρέας Σιήκκης πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εμπορίας Μεταχειρισμένων και καινούργιων οχημάτων Πάφου.CNA_M197698003e154b8fba5bdfb1ce158e70

Ο κ. Σιήκκης ανέφερε πως οι τράπεζες, όπως φαίνεται δεν έχουν ακόμα καταλήξει να ελαφρύνουν κάπως τα κριτήρια για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν πελάτες αυτοκινήτων σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί για το κλάδο ανασταλτικό παράγοντα αν όχι και το κύριο παράγοντα.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος μεταχειρισμένων και καινούργιων οχημάτων, είπε ο κ. Σιήκκης, συζητά αρκετά με τις τράπεζες αλλά και με τα αρμόδια τμήματα που ασχολούνται μέσα από το Κράτος για να διαφοροποιηθούν κάπως οι καταστάσεις ώστε το επάγγελμα της εμπορίας οχημάτων να ανακάμψει.

Παραδέχτηκε, πως το 2015 παρουσιάστηκε μια αύξηση στις πωλήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν ήταν η απαιτούμενη για να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους και λειτουργήσιμες.

Στο πρόσφατο παρελθόν συνέχισε, “είδαμε αρκετούς επιχειρηματίες εισαγωγών αυτοκινήτων να κλείνουν ο ένας πίσω από τον άλλον, άλλοι να έχουν μεγάλα προβλήματα” γιατί – όπως σημείωσε – “διαφαίνεται ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση”.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η προκαταβολή στα οχήματα είναι σημαντικός και μεγάλος παράγοντας γιατί σημείωσε, “όποιος πολίτης διαθέτει την προκαταβολή ύψους γύρω στα 30% δεν θα είναι διαθέσιμος απ’ εκεί και πέρα να χάσει”.

Eίπε επίσης, πως αυτό  πρέπει οι τράπεζες να το δουν θετικά διότι το 30% – όπως είπε- διασφαλίζει φερεγγυότητα και ικανότητα για την αποπληρωμή του υπολοίπου από το πελάτη.

Ο κ. Σιήκκης ακολούθως έθεσε και το θέμα των φορολογιών από τρίτες χώρες σημειώνοντας πως υπάρχει υψηλή φορολογία στη Κύπρο , πράγμα που μόνο στη Κύπρο συμβαίνει .

Αυτό συμπλήρωσε, το Κράτος πρέπει να το δει γιατί τα αυτοκίνητα που εισάγονται από τρίτες χώρες και ειδικά από την Ιαπωνία είναι αυτοκίνητα με καλές προδιαγραφές και αυτοκίνητα ποιοτικά.

Έκρινε επίσης πως δεν θα πρέπει να αφεθούμε στο έλεος της Ευρώπης γιατί τα αυτοκίνητα που εισάγονται στη Κύπρο από την Ευρώπη είναι μόνο από την Αγγλία λόγω της ίδιας θέσης του τιμονιού.

Επεσήμανε ακόμη πως δεν μπορούν τα μέλη του κλάδου να εισάξουν από Γερμανία ή απ’ άλλες χώρες οχήματα γιατί είναι αριστεροτίμονα δηλώνοντας πως η Αγγλία δεν έχει και τα καλύτερα αυτοκίνητα ως μεταχειρισμένα.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο κ. Σιήκκης επιστρέφουμε στην Ιαπωνία που διαθέτει πιο ποιοτικά οχήματα από την Ευρώπη ώστε να δώσουμε στην κυπριακή κοινωνία και στους κυπριακούς δρόμους , αυτοκίνητα ασφαλείας και καλής ποιότητας.