Και τα Ην.Εθνη στο «κόλπο» για τον αγωγό νερού με στόχο να μειωθεί η αξία των ε/κ περιουσιών

 

Σύμφωνα με την Χουριέτ η  ΚΥΠ διέρρευσε το απόρρητο έγγραφο για το νερό των κατεχομένων

Ηνωμένα Εθνη, η παγκόσμια Τράπεζα και ένας αμερικανός ειδικός για θέματα νερού είναι στο κόλπο  για την κατασκευή του αγωγού νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αποκαλύπτει η εφ.Χουριέτ.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα :« Το απόρρητο έγγραφο που ετοίμασαν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, στο σταθμό διύλισης πόσιμου νερού στη Μύρτου, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015.

Απο  τα εγκαίνια του τμήματος του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, στο σταθμό διύλισης πόσιμου νερού στη Μύρτου, παρουσία και του Τούρκου Προέδρου το  Σάββατο 17 Οκτωβρίου .

μαζί με τα κατεχόμενα για την μεταφορά νερού από την Τουρκία διέρρευσε η ΚΥΠ στον ε/κ τύπο. Με βάση το έγγραφο οι τιμές των ακινήτων καθώς και το «εθνικό εισόδημα» των κατεχομένων θα αυξηθεί και επομένως οι Ε/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δυσκολευτούν να πάρουν τα εδάφη που ζητούν.

Η Χουριέτ αναφέρει ότι το έγγραφο είχε την σφραγίδα με την ένδειξη «`απόρρητον`»και γι αυτό γνώριζε μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Στον ε/κ Τύπο δημοσιεύτηκε ένα μικρό μέρος του εγγράφου το οποίο αφορά το περιουσιακό. Ωστόσο το αυθεντικό έγγραφο αποτελείται από τρία μέρη. Στο έγγραφο μελετάται η στρατηγική επιρροή που θα έχει το νερό στο κυπριακό πρόβλημα και σύμφωνα με την εφημερίδα ετοιμάστηκε ως εξής: Το πρώτο βήμα για το πρόγραμμα νερού έγινε στις 7 Μαρτίου του 2014 επί πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο φράγμα Αλάκιοπρου στη Μερσίνα.
Το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τον ειδικό για θέματα νερού και περιουσιών Αμερικανό Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ από την Διεθνή Τράπεζα. Ο διαπραγματευτής της Τ/κ πλευράς Σερντέν Χότζα μαζί με τον Αμερικανό ειδήμονα πήγαν στο φράγμα Αλάκιοπρου το οποίο άρχισε να οικοδομείται και έκαναν έρευνες. Ο Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ πρότεινε την έγκριση του σχεδίου για το νερό από την Παγκόσμια Τράπεζα και με αυτό τον τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ε/κ δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών των οποίων η αξία θα ανέβαινε σε σχέση με το 1974 εξαιτίας του προγράμματος για το νερό. Ο Σερντέν Χότζα μαζί με τον αρμόδιο των Ηνωμένων Εθνών ετοίμασαν μια έκθεση οχτώ σελίδων η οποία αποτελείται από τρία μέρη και την απέστειλαν σε ηλεκτρονική μορφή στον Τ/κ ηγέτη και το Υπουργείο Εξωτερικών.