Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα καταψηφίσει τους νέους επιτρόπους

 

Για τις  νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζουν και εκπροσωπούν

«Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά έκφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες των νέων Επιτρόπων. Ο λόγος είναι πολιτικός. Οι προγραμματικές θέσεις Γιούνκερ που καλούνται να ακολουθήσουν οι νέοι Επίτροποι, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους καθώς αντανακλούν την προσήλωση της νέας Επιτροπής στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα και οδήγησαν στη διαδικασία αποβιομηχανοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου, στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, στην απορρύθμιση της εργασίας, στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη φτωχοποίηση, στην ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα”. Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ μιλώντας ως Αντιπρόεδρος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά την συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση του νέου Σώματος των Επιτρόπων και του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής από τον κ. Γιούνκερ.

Ο Ν. Συλικιώτης επισήμανε πως ορισμένοι από τους Επίτροπους, όπως ο κος Κανιέτε, έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα με το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν. Άλλοι, είπε, όπως ο κος Νάβρασικ, πήραν θέσεις που στρέφονταν ενάντια στους λαούς της Ευρώπης. Εν τέλει όμως, επισήμανε, παρέμειναν με τα ίδια χαρτοφυλάκια παρόλο που έτυχαν δριμείας κριτικής και παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε εναντίον τους. Ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η GUE-NGL καταδικάζει το γεγονός αυτό που αποδεικνύει πως η νέα Επιτροπή δεν είναι παρά ένα προϊόν συναλλαγής μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων. Προϊόν μιας πρακτικής που τείνει να γελοιοποιήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Κλείνοντας ο Ν. Συλικιώτης υπογράμμισε πως η ΕΕ χρειάζεται αλλαγή πλεύσης με πολιτικές που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίζουν το κοινωνικό κράτος. Υποστήριξε επίσης πως η λύση ενάντια στην κρίση βρίσκεται σε στρατηγικές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη, και όχι στις πολιτικές λιτότητας. Επομένως, είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά δεν θα μείνει αδρανής στη συνέχιση αυτών των πολιτικών αλλά θα καταψηφίσει τους νέους Επιτρόπους και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες εκφράζουν και εκπροσωπούν.