Ως εγγονός του «Μωάμεθ του πορθητή» εμφανίσθηκε ο Ερντογάν στα εγκαίνια του παράνομου αγωγού νερού στα κατεχόμενα

Ταυτίστηκε με την πολιτική Ερντογάν και της Τουρκίας ο Ακιντζί κεντώντας ύμνους  προς τον Τούρκο πρόεδρο

Νταβούτογλου:Δώρο στο τουρκικό έθνος το νερό 

Με στίχους και εθνικιστικές φιέστες  τελέστηκαν στην Τουρκία και στα κατεχόμενα τα εγκαίνια του παράνομου αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη Μύρτου και Πάναγρα. Ο Τούρκος  πρόεδρος μιλώντας στα εγκαίνια του παράνομου αγωγού μεταφοράς νερού erdogan_katehomena660από την Μερσίνα στα κατεχόμενα που έγιναν το μεσημέρι στην Μερσίνα είπε πως «δενν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να το κάνουμε όταν είμαστε ενωμένοι .  Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν επειδή χωρίς εκείνον δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο, όπως είπε. “Το κίτρινο χρώμα του νησιού θα μετατραπεί σε πράσινο”, ανέφερε ο κατοχικός  ηγέτης.
Στην τελετή συμμετείχαν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ψευδοπρωθυπουργός των κατεχομένων Κάλιοντζου. Αμέσως μετά πήγαν με ελικόπτερο στα κατεχόμενα για το δεύτερο μέρος της τελετής που έγινε  στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Στην ομιλία του στην Μερσίνα ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι πριν από τέσσερα χρόνια έθεσαν τον θεμέλιο λίθο και σήμερα κάνουν τα εγκαίνια. “Είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος πέρασε τα πλοία από την ξηρά. Κάναμε το Μαρμαράι κάτω από την θάλασσα του Βοσπόρου. Την επόμενη χρονιά θα ανοίξει το τούνελ της Ευρασίας. Αυτό το έθνος κάνει τα πάντα φτάνει να επαγρυπνεί απέναντι στον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε μαζί να το ξεπεράσουμε”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απήγγειλε μάλιστα και τους στίχους ενός Τ/κ παραδοσιακού τραγουδιού που λέει “Εσύ έλα από εκεί και εγώ από δω να συναντηθούμε στην Κύπρο”. “Κι εμείς πήραμε το νερό, το φέραμε στην Κύπρο και συναντηθήκαμε στην Κύπρο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι για μισό αιώνα οι Τ/κ δεν θα έχουν πρόβλημα νερού.ERDOGAN6_579_355

Ο Ερντογάν  δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία λέγοντας ότι η 1η Νοεμβρίου είναι πολύ σημαντική λέγοντας ότι θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση.

Τα έβαλε και με την αντιπολίτευση η οποία χαρακτηρίζει το νεόκτιστο προεδρικό μέγαρο “παράνομο Σαράι”. “Να πέσει στο κεφάλια σας μια πέτρα σαν εκείνη του παράνομου σαραγιού. Θα έρθετε σαν τα αρνιά στο παράνομο σαράι, δεν έχετε άλλη επιλογή”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στην τελετή και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις εκλογές στην Τουρκία λέγοντας “αναμφίβολα περνάτε μια ευαίσθητη περίοδο, σε δύο βδομάδες θα έχετε εκλογές”. “Όταν έχουμε εκλογές στα κατεχόμενα η Τουρκία δεν ξεχωρίζει κανέναν ανάμεσά μας, ούτε τι χρώμα είμαστε, ούτε τι κόμμα είμαστε και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες. Κι εγώ όταν κοιτάω στην Τουρκία μας σας βλέπω όλους ένα και σας αγκαλιάζω”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Πριν από μια βδομάδα στην Άγκυρα όταν έγινε η τρομακτική τρομοκρατική επίθεση κλάψαμε μαζί σας. Εάν η Τουρκία έχει πένθος έχει και η `ΤΔΒΚ` πένθος. Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι αυτή η όμορφη χώρα να έχει ειρήνη και ηρεμία. Πριν από μια βδομάδα μοιραστήκαμε τον πόνο σήμερα μοιραζόμαστε την χαρά και είμαστε μαζί σας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ανέφερε ότι το νερό στις μέρες μας έγινε πιο σημαντικό από το πετρέλαιο λόγω των παγκόσμιων κλιματολογικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι αυτό το νερό θα αυξήσει την παραγωγή των κατεχομένων και το κίτρινο χρώμα του νησιού μας θα μετατραπεί σε πράσινο.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει τη δημιουργία μιας `ΤΔΒΚ` η οποία να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τέτοιο έργο. Ανέφερε ότι θέλει να διαβεβαιώσει και ο ίδιος ότι είναι νερό ειρήνης. “Θέλω να διαβιβάσω τις ευχαριστίες μου στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέδειξε μεγάλο μόχθο και ενδιαφέρον γι αυτό το έργο. Χωρίς τη δική του θέληση δεν θα είχαμε αποτέλεσμα ακόμη, είναι χρέος της συνείδησής μου να το πω αυτό”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τον γιο του στην τελετή ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι “μια τελετή που μας κάνει να καμαρώνουμε. Ανέφερε ότι για την Τουρκία και την Κύπρο η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα. “Το νερό το φέρνουμε εμείς, πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί στην Κύπρο θα ζήσουν ειρηνικά. Η Τουρκία στηρίζει την από καρδιάς την κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με μια γρήγορη δίκαιη και μόνιμη λύση. Θα ολοκληρώσουμε την κρίσιμη περίοδο με επιτυχία. Το νερό που μεταφέρεται στην Κύπρο ας είναι νερό ειρήνης”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι τελούν τα εγκαίνια ενός έργου που είναι παγκοσμίων διαστάσεων και το κάνουν δώρο στο τουρκικό έθνος. Όπως είπε με αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξουν 7525 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ανέφερε ότι σήμερα η Ανατολή και η `ΤΔΒΚ` για μια ακόμη φορά αγκαλιάζονται. “Ιδρύουμε μια γέφυρα νερού σήμερα που δεν υπάρχει παρόμοιά της στον κόσμο.

Κάνουμε δώρο στην Κύπρο ένα πρόγραμμα πιαγκοσμίων διαστάσεων, ας ντραπούνε αυτοί που δεν μπόρεσαν να ονειρευτούν ένα τέτοιο έργο”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία και η Κύπρος δεν θα χωριστούν ποτέ. “Να είναι ευλογημένο το νερό που μεταφέρουμε από την μητέρα πατρίδα στην μικρή πατρίδα”, είπε.

Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία ρωτώντας: “Είσαστε έτοιμοι για την 1η Νοεμβρίου”.
Από την πλευρά του `πρωθυπουργός` Κάλιοντζου είπε ότι το νερό είναι ζωή. “Εμείς όσο περνά ο καιρός φτωχαίνουμε, το νερό μας αλμυραίνει”, είπε ο Κάλιοντζου και ευχαρίστησε το τουρκικό κράτος στο όνομα του λαού της Ανατολής.

“Όπως μοιράζεται το ψωμί του μαζί μας μοιράζεται και το νερό του. Μας δίνετε ζωή

Θα έρθει μια μέρα που αυτό το νερό θα είναι νερό ειρήνης”, ανέφερε.

Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στην Μερσίνα. Στοίχισε 1,6 δις τουρκικές λίρες. Πρόκειται για έναν αγωγός 80 χλμ κάτω από την θάλασσα σε βάθος 250 μέτρα. Το νερό μεταφέρεται στο φράγμα που έχει κατασκευαστεί στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

Ωστόσο παρά την ολοκλήρωση του έργου εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα για την διαχείριση της διανομής του νερού το οποίο δεν έχει επιλυθεί. Η κρίση είναι μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων. Η Τουρκία θέλει να γίνεται η διαχείριση από ιδιωτικό τομέα ενώ τα κατεχόμενα από τους δήμους. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση που θα έχει ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και του έργου από τ/κ συντεχνίες μπροστά από την τουρκική “πρεσβεία” στην Λευκωσία. Η ανακοίνωση πραγματοποίησης της εκδήλωσης έγινε χθες από την συντεχνία των τ/κ δασκάλων, KTOS  και αναμενόταν όμως να παρευρεθούν μέλη και άλλων συντεχνιών.

Την εκδήλωση προτάσσει στο πρωτοσέλιδό της η Αφρίκα η οποία κάνεις το εξής σχόλιο σήμερα: “Μέχρι σήμερα μόνο από έλλειψη νερού δεν πέθανε κανένας στην Κύπρο. Παρ` όλα αυτά από δω και πέρα θα λένε το εξής: Εάν η Τουρκία κόψει το νερό θα πεθάνουμε από την δίψα!”.
Στην Χαλκίν Σεσί γίνεται απλά αναφορά στην τελετή, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και ότι σήμερα θα γίνουν και οι δύο τελετές, στο φράγμα στη Μερσίνη και στα κατεχόμενα.
*Η Χαβαντίς έχει τίτλο “Ηταν όνειρο έγινε πραγματικότητα” και γράφει ότι η κατασκευή του έργου διήρκεσε 4 χρόνια και κόστισε 1,6 δις ΤΛ και ότι πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Το έργο, προσθέτει, έχει οικονομική ζωή 50 χρόνων, θα μεταφέρει το χρόνο 75 εκ κ.μ. νερού, 38 εκ θα είναι πόσιμο νερό και 37 εκ για άρδευση. Τονίζει ωστόσο ότι η κρίση για την διαχείριση/λειτουργία του έργου συνεχίζεται
Η Κίπρις έχει τίτλο “ Ιστορική ημέρα” και γράφει ότι γίνονται τα εγκαίνια του “έργου του αιώνα”. Η εφημερίδα κάνει αναφορά πρωτοσέλιδα και στην αντίδραση του ΥΠΕΞerdogan_nero
Η Γενί Ντουζέν έχει τίτλο “Τα μάτια 360 εργαζομένων στο νερό”. Πρόκειται για το προσωπικό των “δήμων” που εργάζεται στα “τμήματα” υδάτων και αποχέτευσης και με τις συζητήσεις για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του έργου μπορεί και να χάσουν την δουλειά τους. Μαζί με το νερό που θα έρθει από την Τουρκία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει ούτε με τις υδάτινες πηγές εδώ, προσθέτει το δημοσίευμα. Σε περίπτωση που η διαχείριση/λειτουργία δοθεί στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι στα τμήματα υδάτων και αποχετεύσεων των “δήμων” ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλα παρεμφερή “τμήματα” και όσοι “δήμοι” δεν έχουν τέτοια “τμήματα” για το νερό και τα έσοδα από αυτό, μπορεί να πληρώνουν τους εργαζόμενους χωρίς να δουλεύουν. Προβάλλει δε τις δηλώσεις δύο “δημάρχων” του Τρικώμου και της Αμμοχώστου, ο τελευταίος μάλιστα ανήκει στο ΚΕΕ που υποστηρίζει τη θέση της Άγκυρας για ιδιωτικοποίηση, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν δυσκολίες με το προσωπικό το οποίο είναι και τεχνικά καταρτισμένο.
Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι η BESKI, εταιρεία που ίδρυσαν οι “δήμαρχοι” για την διαχείριση του νερού, έχει στο στρατηγικό πλάνο της την πρόσληψη 318 ατόμων από τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως τους “δήμους”. Στην εταιρεία συμμετέχουν 26 από τους 28 “δημάρχους” στα κατεχόμενα.
Το νερό από το τουρκικό φράγμα Αναμούρ άρχισε να ρέει στο φράγμα στα Πάναγρα από την 1η Οκτωβρίου. Είχε προηγηθεί το άδειασμα των αγωγών από το θαλασσινό νερό. Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να φτάσει στις πρώτες…βρύσες στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Επί τουρκικού εδάφους έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 23 χλμ και η εξισωτική δεξαμενή στο Αναμούριο, μεγέθους 10.000 κυβικών μέτρων. Ο σταθμός προώθησης βρίσκεται στην περιοχή του Βαβυλά και από κει υπάρχει αγωγός μεταφοράς μήκους 3,5 χλμ προς το φράγμα στα Πάναγρα. Η βάση διύλισης πόσιμου νερού στην Μύρτου είναι χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων. Με μια διακλάδωση αγωγών μεταφοράς συνολικού μήκους 475 χιλιομέτρων το πόσιμο νερό θα μεταφερθεί σε όλες τις περιοχές του ψευδοκράτους. Υπάρχει και δεξαμενή χωρητικότητας 10.000 κ.μ στο νέο Δίκωμο.
Συνολικά 132 αγωγοί, μήκους 80 χλμ και βάρους 220 τόνων, από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), αιωρούνται σε βάθος 250-280 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι μεταλλικοί σύνδεσμοι που συνδέουν τους αγωγούς αγκιστρώνονται με συρματόσχοινα στον πυθμένα της θάλασσας και διατηρούνται στη θέση τους με τη βοήθεια πλωτήρων.