Διαφωνεί ο ΔΗΣΥ με πρόταση ΥΠΟΙΚ για αυξήσεις και προαγωγές στο δημόσιο τομέα

Τις έντονες διαφωνίες τους για τη πρόθεση της κυβερνησης για παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο τομέα εξέφρασαν σήμερα το κυβερνών ΔΗΣΥ , η Συμμαχια Πολιτών και οι Οικολόγοι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε  πως «η  διαφαινόμενη πρόταση για να παραχωρηθούν νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αυξήσεις και μισθολογικά οφέλη για προαγωγές που έγιναν πρόσφατα στον δημόσιο τομέα (με τη ρητή συμφωνία ότι δεν θα συνεπάγονταν μισθολογικό κόστος), δεν βρίσκει σύμφωνο το Δημοκρατικό Συναγερμό.δημοσιοι-υπαλληλοι-600x400
Στηρίζοντας τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και απονέμοντας μάλιστα εύσημα για τα όσα μέχρι στιγμής έχει διεκπεραιώσει στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης ο αρμόδιος υφυπουργός, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση και αποφάσεις για το σύνολο των εργαζομένων στο τέλος του 2016.
Κατανοούμε τις προσδοκίες των ενδιαφερομένων, αλλά και οι ίδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη πρώτα στους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους, όπως και στις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις δεκάδες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η στήριξη και εμπέδωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα δημιουργήσει, μέσα σε περιβάλλον επενδύσεων, τις απαραίτητες νέες θέσεις εργασίας. Παρά μια κάποια πρόσφατη μείωση, η ανεργία βρίσκεται σε ύψος 15% και κρατά στην αδράνεια και τη στέρηση εβδομήντα χιλιάδες συμπατριώτες μας. Επομένως, προτεραιότητα πολιτικής πρέπει να είναι η στερέωση και επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Συμμαχία Πολιτών
Η Συμμαχια Πολιτών εκφράζει επίσης τη διαφωνια της με την απόφαση της κυβέρνησης  υποδεικνύοντας πως οφείλει   να θέσει προτεραιότητες στην κατανομή του δημόσιου πλούτου

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:«Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 στην παραχώρηση αύξησης μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι πήραν προαγωγή χωρίς να πάρουν τη μισθοδοσία της νέας ψηλότερης κλίμακας.
Ως Συμμαχία Πολιτών αν και αντιλαμβανόμαστε τη λογική, εντούτοις διαφωνούμε με την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης. Αν υπάρχουν διαθέσιμα πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό του Κράτους, αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν με δίκαιο τρόπο. Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι χιλιάδες άνεργοι, οι ανάπηροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άποροι μαθητές είναι συμπολίτες μας που έχουν άμεση ανάγκη την οικονομική στήριξη του Κράτους. Αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων βρίσκονται σε πιο δεινή θέση από τους υψηλόβαθμους της δημόσιας υπηρεσίας.
Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να θέσει προτεραιότητες, να αποκτήσει κοινωνικές ευαισθησίες και να λειτουργήσει, έστω και μια φορά, με το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται πως και στα κοινωνικά ζητήματα, στη λογική της Κυβέρνησης επικρατούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις.»

Οικολόγοι: Ακόμα γίνεται προκλητική η Κυβέρνηση

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την αντίθεση του στην απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο, ένα χρόνο πριν την αναμενόμενη, από τη νομοθεσία, ημερομηνία, για μια ειδική κατηγορία – ως επί το πλείστων – υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων.

Θεωρούμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση τους,  πρόκληση την απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται τι πραγματικά γίνεται στην κοινωνία. Δεν μπορεί να βασίζεται σε προβλέψεις και να προχωρεί σε τέτοιου είδους εξαγγελίες, χωρίς να υπολογίζει το κόστος το οποίο θα πέσει στους ώμους των φορολογούμενων, για ακόμα μια φορά.

Αν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις και παροχές, οι πρώτοι που πρέπει να ωφεληθούν είναι οι πολύτεκνοι, οι οικογένειες, οι άνεργοι και λήπτες δημοσίου βοηθήματος και όχι οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Όταν την ίδια ώρα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και μάλιστα μακροχρόνια άνεργοι, όταν ακόμα υπάρχει φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, τέτοιες ενέργειες εκ μέρους της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτες.

Τέλος καλούν την Κυβέρνηση αποσύρει αυτήν της την απόφαση.