Screening και άνοιγμα κεφαλαίων θα ζητήσει η Άγκυρα από Μέρκελ

Η έναρξη screening για τα οχτώ κεφάλαια που έχουν ανασταλεί εξαιτίας του Κυπριακού καθώς και το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 είναι ανάμεσα στους όρους που θα θέσει η Άγκυρα την Κυριακή στις επαφές της με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία φτάνει στην Τουρκία με στόχο να πετύχει συμφωνία στο θέμα των προσφύγων.1778787

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, η η Άγκυρα θα θέσει έξι όρους στην κ. Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της Γερμανίδας Καγκελάριου είναι να εμποδιστεί η μετάβαση των προσφύγων στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας. Αναμένεται να συζητήσει επιστροφή προσφύγων που περνούν στα εδάφη της ΕΕ πίσω στην Τουρκία για να παραμείνουν σε στρατόπεδα που θα ιδρυθούν εντός των συνόρων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, η Άγκυρα αναμένεται να θέσει τους πιο κάτω  όρους:

Πρώτον, ο όρος για τα προνόμια στο θέμα της θεώρησης διαβατηρίων. Θα υποστηρίξει ότι τα προνόμια στη βίζα δεν έχουν καμιά σχέση με την κρίση των προσφύγων και δεν πρέπει να τίθεται ως εκβιασμός ή απειλή αυτό το ζήτημα. Η θέση της Άγκυρας είναι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αποφασίστηκε το 2013 και θα εφαρμοστεί το 2017 και πρέπει να δοθεί γραπτώς ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση.

Δεύτερον, ο όρος των 2,5 εκατ. ευρώ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ένα εκατομμύριο ευρώ που προβλέπεται να δοθεί για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν πρέπει να δοθεί για τους Σύριους. Ανεξάρτητα από τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, πρέπει να δοθούν 2,5 εκ Ευρώ για βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες.

Τρίτον, τα στρατόπεδα προσφύγων. Η Τουρκία θα αναφέρει ότι μπορεί να καλύψει μόνο το 20% των εξόδων για την ίδρυση στρατοπέδων για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Το 80% που υπολείπεται πρέπει να καλυφθεί από ΕΕ, ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Τέταρτον, ο κανόνας χωρικών υδάτων. Η θέση της Τουρκίας είναι να ορίσει η ίδια τα χωρικά ύδατα όπου θα γίνονται περιπολίες στο Αιγαίο με την Frontex.

Πέμπτον, τα δύο κεφάλαια. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι πρέπει να ανοίξουν επειγόντως το κεφάλαιο 23 για τα Δικαιώματα και τα Βασικά Δικαιώματα και το κεφάλαιο 24 για τη Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια.

Έκτον, η Κύπρος. Η θέση της Τουρκίας είναι ότι περνάμε μια σημαντική περίοδο στο Κυπριακό. Οι πλευρές στην Κύπρο μπήκαν στη διαδικασία λύσης και πρέπει να ξεκινήσει το σκρίνινγκ για τα οχτώ κεφάλαια που έχουν ανασταλεί εξαιτίας του Κυπριακού.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση λέει ο εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο  συζήτησε  το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  δήλωε από το Πεκινο ότι :

.«Δεδομένης τις εκπροσώπησης τη ς Κύπρου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας ήταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα που περιλαμβάνουν και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις.

Επομένως, αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο τις ΕΕ είναι ότι, η όποια νέα δράση – διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς της υποψήφιας χώρας.

Το αποτέλεσμα τις Συνόδου ήταν προϊόν επίμονης και επίπονης προσπάθειας και συνεχούς συντονισμού και διαβούλευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Με την ολοκλήρωση τις Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να τον ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία, το συντονισμό και τη σθεναρότητα, με την οποία υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις.

 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός,είπε  ότι οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν ικανοποιούν τις θέσεις της δικής μας πλευράς, αφού ο όποιος διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Ήταν μια βασική επιδίωξη της δικής μας πλευράς, είναι σημαντικό ότι οι θέσεις μας βρήκαν στήριξη εντός του Συμβουλίου.

Ερωτηθείς πώς μας επηρεάζει η στάση της Τουρκίας με όλα όσα έχουν γίνει σε σχέση και με την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι σημαντικός, είναι κάτι που καταγράφεται, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Την ίδια στιγμή, αυτός ο ρόλος που διαδραματίζεται σήμερα δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Τουρκία, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις θα μπορεί να ξεφύγει του πλαισίου που διέπει τις ενταξιακές διαδικασίες της όποιας άλλης ώρας. Για αυτόν τον λόγο, ήταν αυτή η θέση της δικής μας πλευράς και μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, οφείλω να αναφέρω, και με τη στήριξη εταίρων μας εντός της ΕΕ, πετύχαμε ότι ο όποιος διάλογος θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσεις όπου οι κυπρογενείς υποχρεώσεις αποτελούν υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας».