Επιδερμική η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Κύπρο

Εκτενείς αναφορές για 200 χώρες και περιοχές του κόσμου περιέχει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο το 2014. Την έκθεση παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ένα από τα βασικότερα σημεία της σχετίζεται από CNA_Me5774438ee714243b1d1a44e7967a128τις «σκανδαλώδεις» – όπως τις χαρακτηρίζει – παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών από «μη κρατικούς φορείς», κατονομάζοντας της εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες Αλ Κάιντα, Αλ Σαμπάαμπ, Νταές και Μπόκο Χαράμ. Ένα φαινόμενο το οποίο θεωρεί καινούργιο, σε αντίθεση με την πρακτική περασμένων αιώνων, όπου οι παραβιάσεις αυτές γινόταν από κρατικές αρχές.

Ωστόσο στην έκθεση καμιά ύξη ή επίπληξη για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ε/κ να ασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα σε εκκλησίες  που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρουενώ οι αναφορές που γίνονται είναι επιφανειακές χωρίς να θίγουν την Τουρκία που είναι και ο μοναδικός παραβάτης αυτών των δικαιωμάτων.

Η έκθεση υπογραμμίζει την αποτυχία των κυβερνήσεων των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν και να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες.

Παράλληλα η έκθεση υπογραμμίζει και τη σημαντική αύξηση καταγεγραμμένων αντισημιτικών περιστατικών (κατονομάζοντας συγκεκριμένα τη Γαλλία και τη Γερμανία), αλλά και αυξανόμενων περιορισμών της θρησκευτικής ελευθερίας σε κάποιες χώρες, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με δύο χωριστές εκθέσεις – για την «Κυπριακή Δημοκρατία» και την «Περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους» – καλύπτεται η Κύπρος, κατά το πρότυπο της σχετικής έκθεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και ότι στη νήσο παραμένει σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων.

Στο τμήμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, η έκθεση επισημαίνει ότι το Σύνταγμα της χώρας προστατεύει την ελευθερία λατρείας, διδασκαλίας και άσκησης της θρησκείας του καθενός και ότι χορηγεί στην Εκκλησία της Κύπρου το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις.

Για τους Τουρκοκύπριους γράφει ότι έχουν πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους στην υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης περιοχή, καταγράφοντας και την επίσκεψη 1.000 περίπου Τουρκοκυπρίων και αλλοδαπών στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ για το Ραμαζάνι.

«Έξι τζαμιά στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή ήταν ανοικτά και για τις πέντε καθημερινές προσευχές και είχαν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για το πλυσίματα».

Σημειώνει παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν χορήγησε άδεια σε θρησκευτικές ομάδες να κάνουν αναβαθμίσεις σε τζαμιά. Καταγράφει επίσης ότι η διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών τροποποίησε τους κανονισμούς της φυλακής, επιτρέποντας επισκέψεις από εκπροσώπους της κάθε θρησκευτικής ομάδας.

Η έκθεση σημειώνει τις συναντήσεις των ηγετών των κύριων θρησκευτικών ομάδων του νησιού και των επισκέψεών τους σε χώρους λατρείας και στις δύο πλευρές της «πράσινης γραμμής».

«Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου κάλεσε τον Μουφτή της μουσουλμανικής κοινότητας να επισκεφθούν πολλά τζαμιά στο νότο που έχουν κλείσει για περισσότερα από 40 χρόνια», αναφέρει.

Αναφέρει ότι η εβραϊκή κοινότητα κατήγγειλε περιστατικά υλικών ζημιών και λεκτικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια των εβραϊκών θρησκευτικών εορτών.

Ειδική αναφορά γίνεται στη σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Μάιο του 2014 ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Κύπρου, το μουφτή, τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών, τον Αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων και τον εκπρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο, για την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής και του διαλόγου.

«Μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας συναντήθηκαν με την κυβέρνηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), διεθνείς οργανισμούς και θρησκευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε θρησκευτικούς χώρους σε όλο το νησί. Το προσωπικό της πρεσβείας επισκέφθηκε χώρους θρησκευτικής σημασίας και ενθάρρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτες να κάνουν αμοιβαίες επισκέψεις σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και στις δύο πλευρές της «πράσινης γραμμής» ».

Σε σχέση με άλλα περιστατικά που καταγράφονται στην έκθεση.

Υπάρχει αναφορά στην άρνηση της Διοίκησης του English School να καθιερώσει ως αργία της σχολής τη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ (αντ’ αυτού παραχώρησε τριήμερη δικαιολογημένη απουσία στους μουσουλμάνους μαθητές και διδάσκοντες) και στη σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δικαίωσε τη διοίκηση της Σχολής.

Για τους μάρτυρες του Ιεχωβά γράφει πως πλέον έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας όλες οι εξαιρέσεις που ζητήθηκαν για μη συμμετοχή μαθητών στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, ενώ σημειώνει ότι παραμένει η μεγαλύτερη διάρκεια στην εναλλακτική στρατιωτική θητεία, από την κανονική.
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Στο τμήμα για τα κατεχόμενα, αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό “σύνταγμα” εγγυάται την ελευθερία της θρησκείας. Απαγορεύεται η υποχρεωτική συμμετοχή στη λατρεία και τις θρησκευτικές τελετές και δηλώνει ότι η θρησκευτική εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο κάτω από “κρατική” εποπτεία.

Παρέχει στο μουσουλμανικό Βακούφ, το οποίο ρυθμίζει τη θρησκευτική δραστηριότητα για τους Τουρκοκύπριους, το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις, σύμφωνα με τους νόμους του.

Επικαλούμενη στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η έκθεση γράφει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των προσκυνητών την περασμένη χρονιά. Οι “τ/κ αρχές” ενέκριναν τις 57 από τις 93 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για άδεια πρόσβασης σε Ελληνορθόδοξους, Μαρωτίνικους, Αρμένικους και Καθολικούς τόπους λατρείας στο βορά, όπως αναφέρεται.

«Οι τουρκοκυπριακές αρχές ανέφεραν ότι επέτρεψαν εκκλησιαστικές τελετές για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια σε 14 μέρη. Ορισμένες θρησκευτικές ομάδες ανέφεραν ότι υπήρξε αστυνομική επιτήρηση των δραστηριοτήτων τους».

Επίσης, κάποιες θρησκευτικές ομάδες κατήγγειλαν ότι ορισμένα θρησκευτικά μνημεία στα οποία είχαν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση, υπέστησαν ζημιές ή είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και παρέμεινε χωρίς συντήρηση. Αναφορές υπάρχουν και για συλήσεις ελληνικών νεκροταφείων σε κατεχόμενα χωριά.

Κάποιες θρησκευτικές ομάδες ανέφεραν ότι Τουρκοκύπριοι προσήλυτοι σε άλλες θρησκείες, από το Ισλάμ, ιδιαίτερα Χριστιανοί, αντιμετωπίζουν κοινωνικό εξοστρακισμό και πολιτική κριτική.

Επαναλαμβάνει τις αναφορές για τις κοινές δραστηριότητες των θρησκευτικών ηγετών της νήσου και αναφέρεται στις επαφές του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας με τις “τουρκοκυπριακές αρχές” για να συζητήσουν την πρόσβαση σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας και τη δυνατότητα να λάβουν θρησκευτικές τελετές χωρίς περιορισμούς.

Καταγράφονται ειδικά οι παραστάσεις με στόχο να διασφαλιστεί η συμβολή της Αρμενικής Κοινότητας στα θέματα της χρήσης του ανακαινισθέντος αρμενικού μοναστηριού στη βόρεια Λευκωσία και η παρουσία προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας σε διάφορες θρησκευτικές τελετές στα κατεχόμενα.