15 κέντρα για θεώρηση βίζας σε πόλεις της Κίνας

Η Κύπρος θα προχωρήσει στη δημιουργία 15 εξουσιοδοτημένων κέντρων για εξέταση αιτήσεων θεωρήσεως εισόδου σε πόλεις της Κίνας όπου δεν υπάρχει κυπριακή διπλωματική ή προξενική αρχή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφωνεί ομιλία στη Σύνοδο των Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων για την Οδό του Μεταξιού.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, για τον σκοπό αυτό η Κύπρος έχει επιλέξει ένα ιδιώτη παροχέα, μέσω διαγωνισμού υποβολής προσφορών. Τα κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν μετά την υπογραφή συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών διαβατηρίων.

Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την πιο πάνω εξέλιξη ως ένα πρακτικό μέτρο για να καταστεί ευκολότερο για τους Κινέζους τουρίστες και επιχειρηματίες να επισκεφθούν την Κύπρο.

Είπε ακόμα ότι η Κύπρος έχει τις πόρτες της ανοιχτές σε κινεζικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν και ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει ελκυστικά οφέλη και ευκαιρίες για κινεζικές εταιρείες.

«Στόχος μας είναι να η διαρκής υποστήριξη της ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών,” είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους Κινέζους επενδυτές σε πολλούς οικονομικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η ηλεκτρική ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, οι μαρίνες, τα γήπεδα γκολφ, τα κέντρα υγείας και αποκατάστασης, τα θεματικά πάρκα, ο τουρισμός και η βιομηχανία φιλοξενίας, η ανάπτυξη γης, οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, η εκπαίδευση, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και φυσικά, ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί στενά με την Κίνα, τις χώρες της Ασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την πρωτοβουλία της Κίνας «Δρόμοι του Μεταξιού».

Τόνισε ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση με επιτυχία των στόχων και των αξιών του «Δρόμου του Μεταξιού της Ναυτιλίας», αφού αποτελεί βασικό νησί διέλευσης των Δρόμων του Μεταξιού για την Εμπορική Ναυτιλία.

Χαιρέτισε παράλληλα την πρωτοβουλία “One Belt and One Road” ως ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Ασία προς την Ευρώπη.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της ΕΕ με μοναδική γεωγραφική θέση, που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και μια ισχυρή εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να λάβει μέρος στις συνόδους της Πρωτοβουλίας στις 15-16 Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στο Πεκίνο θα ανταλλάξει απόψεις με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ και Κίνας, καθώς και για τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος και η Κίνα απολαμβάνουν εξαιρετικές και εγκάρδιες σχέσεις σε όλους τους τομείς από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων τους το 1971. Επιπλέον, πρόσθεσε, οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν καθιερώσει την αμοιβαία κατανόηση σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι, όχι μόνο να επιβεβαιώσει τις εξαιρετικές πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και η Κύπρου, αλλά και να ενισχύσει και να τις εμβαθύνει περαιτέρω», είπε ο Αναστασιάδης

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, αναμένεται να έχει πολύ παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο, Li Yuanchao.

Σημαντικός παίκτης η Κύπρος…

 

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στη Σύνοδο Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων για την Οδό του Μεταξιού, στο Πεκίνο, την οποία διοργανώνει η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και στην οποία συμμετέχει αριθμός αρχηγών κρατών, είπε ότι η Σύνοδος “επικεντρώνεται στη διασύνδεση και τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, και τονίζει τον σημαντικό ρόλο της οικονομίας και τον τρόπο που επηρεάζει το μέλλον μας εντός του επικρατούντος περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος”.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι η παρουσία του στη Σύνοδο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για το λόγο ότι είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους μέλους της ΕΕ που προσκλήθηκε να συμμετάσχει. και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν ευρωπαϊκές χώρες στην πρωτοβουλία για την Οδό του Μεταξιού.

“Η παρουσία μας στο Πεκίνο συμπίπτει επίσης με την 66η επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και για αυτό εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια και τις καλύτερες ευχές”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Κίνα ηγείται της πρωτοβουλίας “One Belt and One Road Initiative”, που στοχεύει στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή ακολουθεί την οικουμενική αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων.

Η πρωτοβουλία για την Οδό του Μεταξιού στόχο έχει να δημιουργήσει ένα αμοιβαίως επωφελές πλαίσιο, προωθώντας την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη, είπε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Κίνα απολαμβάνουν τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές εμπορικές σχέσεις.

Επεσήμανε ότι μέρος αυτών των στρατηγικών είναι και η σύσταση της Τράπεζας Ασιατικών Υποδομών και Επενδύσεων, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ήδη αιτηθεί για να καταστεί περιφερειακό μέλος της Τράπεζας.

“Η Κύπρος χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη συνεργασία, την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα νηολόγια παγκοσμίως.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου. “Πιστεύουμε ότι η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της ΕΕ, με την πλέον μοναδική γεωγραφική θέση, την πλούσια ιστορική και πολιτιστική της παράδοση, και τη μεγάλη της εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μπορεί να καταστεί ένας ενεργός παίκτης στην προώθηση των αξιών της πρωτοβουλίας για την Οδό του Μεταξιού”, επεσήμανε.