Νταβούτογλου: Είμαστε πολύ κοντά στο όνομα του ενός βομβιστή

Πολύ κοντά στο όνομα του ενός δράση της επίθεσης στην Άγκυρα έχουν φτάσει οι Αρχές ασφαλείας σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωσε ότι το όνομα αυτό υποδεικνύει μια οργάνωση.7bbeb872-71c9-4be7-babf-9b1a92a4fc3e

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. “Γίνεται προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι καμικάζι είναι πιθανότατα μέλη του ISIS. Οι ομοιότητες της επίθεσης είναι μεγάλες με εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο Σουρούτς στις 10 Ιουλίου με 32 νεκρούς, πίσω από την οποία ήταν ο ISIS. Και στις δύο επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά ΤΝΤ που ενισχύθηκαν με μπίλιες.

Στην Άγκυρα 30 εισαγγελείς ανέλαβαν καθήκοντα για τη διερεύνηση της επίθεσης και εργάζονται κατά ομάδες με βάρδιες. Ενώ χθες η εκτίμηση ήταν ότι οι βομβιστές ήταν ένας άντρας και μία γυναίκα, σήμερα πιστεύουν ότι και οι δύο ήταν άντρες και προσπαθούν να διακριβώσουν τις ταυτότητες βομβιστών. Στο αριστερό χέρι του ενός βρήκαν σημάδι από εμβόλιο και αυτό ενισχύει τις υποψίες τους ότι είναι και οι δύο Τούρκοι. Οι ηλικίες τους εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 30 και 35.
Στο χώρο που έγινε η επίθεση σκοτώθηκαν αμέσως 65 άνθρωποι. Οι εκρήξεις έγιναν ανά τρία δευτερόλεπτα διαφορά και οι εισαγγελείς χώρισαν τις δύο αυτές περιοχές σε Α και Β. Στην Α περιοχή σκοτώθηκαν 37 και στην Β 28.

Τα διαμελισμένα σώματα των ανθρώπων έφτασαν μέχρι και τις στέγες των κτιρίων της περιοχής και οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας ανέβηκαν στις στέγες και μάζεψαν τα διαμελισμένα σώματα.

Στο μεταξύ στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP συζητούν αν θα κάνουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ή θα τις ακυρώσουν. Ο βουλευτής του κόμματος Ερτουγρούλ Κουρκτσού δήλωσε ότι “υπάρχει πόλεμος. Ας μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει. Όσο εμείς κάνουμε συγκεντρώσεις εκείνοι σκοτώνουν τους ανθρώπους. Συζητούμε αν θα κάνουμε ή όχι τις συγκεντρώσεις”. Στην επίθεση σκοτώθηκαν και δύο υποψήφιοι του κόμματος.

Σε όλη την Τουρκία συνεχίζονται μικρής κλίμακας διαμαρτυρίες εναντίον της επίθεσης. Χθες στην Κουτάχια μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης ΚΕSΚ, ενώ έκαναν διαμαρτυρία, μια ομάδα εθνικιστών αντέδρασε φωνάζοντάς τους: “Που είσασταν στις κηδείες των στρατιωτών όταν τους σκότωνε το ΡΚΚ;”. Κάποιοι έκαναν με τα δάχτυλά τους το σύμβολο των γκρίζων λύκων. Υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ομάδων και επενέβη η αστυνομία.

Σύμφωνα με είδηση της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ υπάρχουν άλλοι 20 καμικάζι τους οποίους η αστυνομία καταζητεί. Συγκεκριμένα, σε επιχείρηση που έγινε στο Γκαζιέντεπ της Τουρκίας είχαν κατασχεθεί 33 γιλέκα επιθέσεων αυτοκτονίας. Η αστυνομία καταδίωξε και συνέλαβε 13 από τους βομβιστές αυτούς ενώ υπάρχουν άλλοι 20 οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί.