Τουρκία:«Ερντογάν δολοφόνε, παραιτήσου» το σύνθημα χιλιάδων διαδηλωτών

Τρεις μόνο βδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ο Τούρκος πληρώνουν το τίμημα της πολιτικής τους και είναι οι δέκτες βαρύτατων κατηγοριών και ευθυνών για την  την  πλέον πολύνεκρη επίθεση της ιστορίας της χωρας.

People gather in a square during a commemoration for the victims of Saturday's bomb blasts in the Turkish capital, in Ankara, Turkey, October 11, 2015. Turkish investigators worked on Sunday to identify the perpetrators and victims of Saturday's bomb blasts which killed at least 95 people in the capital Ankara, while Turks mourned the most deadly attack of its kind on Turkish soil. REUTERS/Umit Bektas

Την Κυριακή  χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τα θύματα. Η  διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά ή φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα. Το πλήθος επέρριψε ευθέως την ευθύνη στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε» και «Κυβέρνηση παραιτήσου».
Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι διαδηλωτές που  συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σιχίγε φώναζαν συνθήματα και εναντίον των αστυνομικών την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο κοινοβούλιο και στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.
Εν τω μεταξύ, επιβεβαίωσαν το βράδυ της Κυριακής οι τουρκικές αρχές, όπως μετέδωσε το κανάλι NTV, ότι οι βομβιστές καμικάζι που σκόρπισαν τον θάνατο χθες στην Άγκυρα ήταν δυο και μάλιστα η μια γυναίκα.
Πρόκειται για τα δυο άτομα που αναζητούσαν οι αρχές και η αδυναμία έγκαιρου εντοπισμού τους έφερε τον όλεθρο.

Όλα δείχνουν ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος ωστόσο αυτό που συζητείται εκτενώς στην Τουρκία είναι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη.
Και αυτό λόγω της οργής και της αγανάκτησης για τις επιθέσεις σε όλη την Τουρκία με επικράτηση ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος  σε όλη τη χώρα.
Η ανησυχία για την επόμενη μέρα στην Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα να συναντηθούν χθες ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο απέβη άκαρπη καθώς ο δεύτερος ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Παράλληλα,  ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε επιχειρήσεις που έκανε κατά των Κούρδων σκοτώθηκαν άλλοι 35 Κούρδοι του PKK η πλευρά του οποίου όμως έχει κηρύξει εκεχειρία.
Κατά τη διάρκεια της  νύχτας το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 52 θυμάτων. Στα νοσοκομεία παραμένουν 246 τραυματίες, οι 48 εκ των οποίων νοσηλεύονται στην εντατική.

Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αντικατοπτρίζουν την οργή και τη θλίψη για την επίθεση: «Πενθούμε την ειρήνη» γράφει η λαϊκή εφημερίδα Cumhuriyet ενώ η φιλοκυβερνητική Star τονίζει ότι στόχος των δραστών ήταν «να διχάσουν το έθνος».

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση;
Οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα υποδηλώνουν ότι ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος, ανέφεραν χθες στο πρακτορείο Ρόιτερες δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η μία από τις πηγές είπε ότι οι επιθέσεις αυτές φέρουν ομοιότητες με την επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν γίνει τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε επίσης στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ήταν αντίγραφο εκείνης της επίθεσης… οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος», είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.
Η δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχών λέγοντας ότι οι έρευνές τους «επικεντρώνονται πλήρως» στο Ισλαμικό Κράτος.

 

Κράτος φονιάς που έχει μετατραπεί σε μαφία

Στην Κωνσταντινούπολη και σε πόλεις της νοτιοανατολικής χώρας, χιλιάδες άνθρωποι καταδίκαζαν την κυβέρνηση φωνάζοντας «Ερντογάν δολοφόνε» και «η ειρήνη θα νικήσει». Παρόμοιες φιλοκουρδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, κυρίως στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Εκεχειρία του PKK
Το HDP, του οποίου μια προεκλογική συγκέντρωση είχε ήδη αποτελέσει τον στόχο βομβιστικής επίθεσης δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, έκανε λόγο για ομοιότητα ανάμεσα στην επίθεση στην Άγκυρα και σε αυτήν της 20ης Ιουλίου στο Σουρούτς, κοντά στο σύνορα με τη Συρία, που αποδόθηκε στους τζιχαντιστές του ΙΚ και όπου 33 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος σκοτώθηκαν.
Στον απόηχο της επίθεσης του Σουρούτς, ξανάρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ του τουρκικού στρατού και της αστυνομίας από την μια πλευρά και των ανταρτών του ΡΚΚ από την άλλη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ήδη εύθραυστη εκεχειρία που ίσχυε από τον Μάρτιο του 2013.
Περισσότεροι από 150 αστυνομικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν έκτοτε σε επιθέσεις που αποδόθηκαν στους κούρδους αντάρτες, ενώ οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν “εξοντώσει” περισσότερα από 2.000 μέλη του ΡΚΚ σε επιχειρήσεις αντιποίνων.
Οι κούρδοι αντάρτες ανακοίνωσαν, μερικές ώρες μετά την επίθεση, την αναστολή της δράσης τους ενόψει των εκλογών. «Το κίνημά μας κήρυξε περίοδο αδράνειας για τις δυνάμεις των ανταρτών μας, εκτός αν υποστηρικτές μας και οι δυνάμεις των ανταρτών μας δεχτούν επίθεση. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα εμποδίσει μια δίκαιη εκλογή», δήλωσε η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK).
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι το PKK μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση στην Άγκυρα. Αλλά οι αντάρτες αντέδρασαν τονίζοντας ότι «αυτή η σφαγή πρέπει να εκληφθεί ως μια συνωμοσία της κυβέρνησης του ΑΚΡ για να παραμείνει στην εξουσία».
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διατηρούσε επί δεκατρία χρόνια στο κοινοβούλιο, κυρίως λόγω του καλού ποσοστού που έλαβε το HDP. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.