Αγκυρα:Πολύνεκρη έκρηξη σε ειρηνική διαδήλωση

Τριάντα είναι ο αριθμός των νεκρών και 126 ο αριθμός των τραυματιών από την έκρηξη στην Άγκυρα σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών.traymaties

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι πρόκειται για δύο εκρήξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 10.04 και είναι ακόμη άγνωστα τα αίτια.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων.

Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ενωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ενωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο “Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία.foto

Οι  εκρήξεις σημειώθηκαν  σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, κοντά στον σταθμό των τρένων με αποτέλεσαμ μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν χάσει την ζωή τους είκοσι άτομα ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις βρισκόταν συγκεντρωμένος πολύς κόσμος, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη ειρηνική διαδήλωση από κινήματα των Κούρδων για «ειρήνη και δημοκρατία» κατά των επιδρομών των τουρκικών δυνάμεων ασφαλέιας στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Υπάρχουν υποψίες ότι επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας, που όλως “τυχαίως” επέλεξε την κουρδική διαδήλωση για να χτυπήσει.toyrkia

Στην περιοχή επικρατεί χάος, καθώς όπως αναφέρθηκε από αυτόπτες μάρτυρες, υπάρχει έλλειψη ασθενοφόρων και αρκετοί τραυματίες μεταφέρονται σε νοσοκομεία με ταξί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θεωρείται ως πολύ πιθανό το σενάριο υπεύθυνος για το διπλό χτύπημα να είναι βομβιστής καμικάζι

Μετά από την πολύνεκρη έκρηξη  ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκ’αλεσε έκτακτο συμβούλιο.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν, στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Αρχηγός της Αστυνομικής Ασφάλειας και ο νομάρχης Άγκυρας.

Στο μεταξύ, έπειτα από την έκρηξη στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη ήχησε συναγερμός.

Δηλώσεις Ντεμιρτάς

Τα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στη συνοικία Ταρλάμπασι της Κωνσταντινούπολης εκκενώθηκαν και έγινε έρευνα πριν ο ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς εισέλθει για να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι η εικόνα είναι πολύ σκληρή, προσθέτοντας ότι εξερράγη μια ισχυρή βόμβα για να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών.

Ο αρχηγός του HDP κατήγγειλε ότι μετά την έκρηξη αντί να φτάσουν πρώτα ασθενοφόρα έφτασαν δυνάμεις της Άμεσης Δράσης και ρίχνουν δακρυγόνα στους αστυνομικούς και αυτούς που μεταφέρουν τα πτώματα. “Είναι δυνατόν σε ένα κράτος που έχει τόσο δυνατές μυστικές υπηρεσίες να μην το γνώριζε αυτό;”, διερωτήθηκε ο κ. Ντεμιρτάς.