Μόνο με καθολική ανταλλαγή περιουσιών η Τουρκία δέχεται να πληρώσει το 40% του κόστους των αποζημιώσεων στο περιουσιακό

H Τουρκία έχει αποδεχθεί να πληρώσει το 40% του κόστους των αποζημιώσεων στο περιουσιακό, σε περίπτωση καθολικής ανταλλαγής περιουσιών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές να περάσει στην τ/κ πλευρά, σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί.

Θεωρώ πως η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί αμέσως μετά την άφιξή του στα κατεχόμενα για τους “εορτασμούς” για την τουρκική εισβολή.

Στο δημοσίευμα, που επικαλείται ασφαλείς πηγές, σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα ενεργοποιήσει για τη χρηματοδότηση και το τραπεζικό σύστημα. Για όλα αυτά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει ενημερώσει με λεπτομέρειες τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι “η αποδοχή από την Τουρκία να καλύψει το 40% των αποζημιώσεων έχει ενθουσιάσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Σε άλλο σημείο τονίζεται πως μεγάλο μέρος της οικονομικής πτυχής της λύσης θα καταλάβει το θέμα των αποζημιώσεων στο περιουσιακό.

Στο μεταξύ συνάντηση με  εκπροσώπους   των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα έχουν σήμερα  οι δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι προετοίμασαν τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 12 του μηνός.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που μεταδίδει το τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” με βάση τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, οι κ. Ναμί και Μαυρογιάννης εργάστηκαν χθες πάνω στην εντατικοποίηση όχι μόνο των συναντήσεων των δύο ηγετών, αλλά και των δικών τους. Οι δύο διαπραγματευτές έχουν την άποψη ότι η επιτάχυνση των εργασιών θα συμβάλει στη διαδικασία γενικά των συνομιλιών και στην προετοιμασία της τ/κ πλευράς για την ΕΕ. Για τον προγραμματισμό αυτού (της επιτάχυνσης) γίνεται προεργασία, προστίθεται.

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Μπουρτζιού, σήμερα  μετά το μεσημέρι οι δύο διαπραγματευτές θα συναντηθούν με εκπροσώπους τ/κ και ε/κ τηλεφωνικών εταιρειών για το θέμα της λειτουργίας των κινητών σε ολόκληρο το νησί, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα.