Ξέφυγε εντελώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ-θεωρεί την τρόικα …συνεργάτη

Εχει ξεφύγει εντελώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ο οποίος επιχείρησε σήμερα να παρουσιάσει την τρόικα ως ευεργέτη της Κύπρου παρασιωπώντας το εθνοκτόνο για την οικονομία κούρεμα   του 2013 , τα πιστόλια στον κρόταφο και όλες τις απειλές με τις πολιτικές της λιτότητας , το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας των χιλιάδων ανέργων, τις μειώσεις των συντάξεων και μισθών.dhsy_neof

Ετσι λοιπόν σήμερα ο κ. Αβερωφ  δήλωσε με ανελιπωτη θρασύτητα  καθότι ο ίδιος ούτε άνεργος είναι, ούτε και μισθωτός των 300-500 ευρώ πως «…Εμείς στην Κύπρο, την Τρόικα την είδαμε ως συνεργάτη για να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.» Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε  στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση στα γραφεία του Κόμματος στη Λευκωσία.

“Δυστυχώς εμείς στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πολλές από τις απαραίτητες αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν όχι γιατί τις επιβάλλει η Τρόικα ή γιατί είναι γραμμένες στο μνημόνιο αλλά διότι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αλλάξουμε δραστικά τη χώρα, να αποκτήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και μια ανταγωνιστική οικονομία”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, συμπλέοντας πλήρως με τον ηγέτου του αδελφού ΔΗΣΥ.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Μητσοτάκη “συζητήσαμε για την πορεία της Κύπρου και της Ελλάδος αλλά και για τα εσωτερικά και τις διαδικασίες του αδελφού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας” και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον ίδιο, στη Νέα Δημοκρατία και στην Ελλάδα.

“Είμαι σίγουρος ότι μέσα από την εκλογική διαδικασία θα ενδυναμωθεί η Νέα Δημοκρατία για να μπορέσει να είναι η ασφάλεια και ο εγγυητής για τη σταθεροποίηση της Ελλάδος”, είπε ο κ. Νεοφύτου .

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τα καλά του λόγια και για τη διαχρονική στήριξη του Συναγερμού προς τη Νέα Δημοκρατία “η οποία φυσικά και είναι αμοιβαία”, είπε.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση “έγινε ουσιαστική συζήτηση για το τί συμβαίνει στην Κύπρο, για την πρόοδο στο Κυπριακό και για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιδείξει η κυπριακή οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Απόδειξη του ότι όταν εφαρμόζεται μια μεταρρυθμιστική πολιτική με συνέπεια τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουνε γρήγορα ορατά”.

Είπε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία. “Όπως γνωρίζετε έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. Βάσει του καταστατικού αυτή είναι μια ανοικτή διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των πολιτών οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν μέλη της Νέας Δημοκρατίας και την ημέρα της εκλογής”.

“Ασχέτως αποτελέσματος ένα είναι βέβαιο: H Νέα Δημοκρατία θα βγει από αυτή τη διαδικασία πιο ενωμένη, πιο δυνατή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι απλοί πολίτες, οι Νέο-Δημοκράτες, να εκφράσουν τη βούληση τους και να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της παράταξης μέσα από αυτή την ανοικτή διαδικασία εκλογής”.

Λαμβάνοντας και πάλι το λόγο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “εμείς στην Κύπρο, την Τρόικα την είδαμε ως συνεργάτη για να αλλάξουμε τα πράγματα, να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Κύπρο”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “εν γνώση μας ότι μας επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα και πέραν του κόστους των δικών μας λαθών, πληρώσαμε και κόστη λόγω των αδυναμιών του ευρωσυστήματος”.

“Και είπαμε εξ αρχής εμείς στο ΔΗΣΥ -αλλά και στην Κυβέρνηση -ότι ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια είναι η πιστή και η πιο γρήγορη εφαρμογή τους. Και είμαστε βέβαιοι σήμερα ότι το Μάρτιο του 2016, η Κύπρος θα είναι εκτός Μνημονίου. Η Κύπρος μπήκε στο Μνημόνιο το 2013 και το 2016 με αξιοπιστία, με σταθεροποίηση, με εκτίμηση από τις διεθνείς αγορές, θα είναι εκτός μνημονίου. Δυστυχώς τα παρατηρούμε γιατί η Ελλάδα μας πονεί. Η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το 2010 και να ευχηθούμε τουλάχιστον ως το τέλος του 2018 θα εξέλθει του μνημονίου”, πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Νεοφύτου, ο κ. Μητσοτάκης είπε : “Έχεις πολύ δίκαιο για το γεγονός ότι πράγματι η Κύπρος θα καταφέρει να βγει από το ασφυκτικό πλαίσιο του μνημονίου εντός των επόμενων μηνών και αυτό σίγουρα οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση υλοποίησε με πίστη και με θέληση ένα δύσκολο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο όμως ήτανε απαραίτητο για να ξανά βάλει την κυπριακή οικονομία σε γερά θεμέλια”.

“Δυστυχώς εμείς στην Ελλάδα – παρότι επιχειρήσαμε και η προηγούμενη κυβέρνηση υλοποίησε πολλές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις – δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το δικό μας πολιτικό έργο και δυστυχώς επίσης δεν καταφέραμε στο δικό μας πολιτικό σύστημα να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πολλές από τις απαραίτητες αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν όχι γιατί τις επιβάλλει η Τρόικα ή γιατί είναι γραμμένες στο μνημόνιο αλλά διότι είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αλλάξουμε δραστικά τη χώρα, να αποκτήσουμε μια λειτουργική και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση και μια ανταγωνιστική οικονομία”, είπε.

Το τρίτο μνημόνιο, πρόσθεσε, “στο οποίο βρίσκεται η χώρα ήταν ένα αχρείαστο μνημόνιο, ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της τωρινής κυβέρνησης, περιλαμβάνει σωστές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν θα έχουμε καμία δυσκολία να στηρίξουμε. Περιλαμβάνει όμως και ένα δημοσιονομικό μείγμα το οποίο δίνει υπερβολική έμφαση σε υψηλούς φόρους και δεν ασχολείται αρκετά με το σκέλος της περικοπής των δαπανών. Εμείς σ` αυτές τις πολιτικές θα είμαστε αντίθετοι”.

Είπε επίσης ότι στη συζήτηση που είχε νωρίτερα σήμερα και με τον Υπουργό Οικονομικών “διαπίστωσα ότι η Κύπρος κατάφερε και επανήλθε σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας χωρίς να αυξήσει φόρους, αγγίζοντας ουσιαστικά μόνο το σκέλος των δαπανών. Αυτός θα έπρεπε να είναι και ο δρόμος που θα ακολουθούσε και η Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει πάντα αυτή την φιλελεύθερη, κεντροδεξιά εναλλακτική πολιτική σε μια αριστερά η οποία αυτή τη στιγμή καλείται να εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο πολύ φοβάμαι ότι δεν το πιστεύει και δεν έχει τη δυνατότητα να το εφαρμόσει”.

Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “εμείς στο ΔΗΣΥ δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι απλά δεν αυξήσαμε τους φόρους, εμείς θα εργαστούμε και θα στηρίξουμε την Κυβέρνηση για να μειώσουμε τους φόρους γιατί το θεωρούμε ως σημαντική προϋπόθεση να ωθήσουμε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη”.