Κλιμακώνεται η κρίση για τη διαχείριση του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Από τη μύγα ξίγκι επιχειρεί να βγάλει από τους Τ/κ η Αγκυρα πουλώντας τους πανάκριβα μέσω  ιδιωτικής εταιρείας  το νερό που θα έρχεται μέσω αγωγού από την Μερσίνα και θα διοχετεύεται σε φράγμα στην κατεχόμενη Κερύνεια. Ετσι το περιλάλητο θαύμα του αιώνα όπως το χαρακτήρισαν  Τούρκοι αξιωματούχοι τείνει να μετατραπεί σε κατάρα για τις κατεχόμενες περιοχές  καθότι 9E5FB4944F809EAB6D4EADFD6B9A88DDθα γίνει η αφορμή να ιδιωτικοποιηθεί το πιο πολύτιμο αγαθό , το νερό, που όλοι είμαστε  αναγκασμένοι να καταναλώνουμε. Οι «γιορτασμοί» που ετοιμάζουν στην Τουρκία για τα εγκαίνια του αγωγού επισκιαζονται από τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων στα κατεχόμενα αλλά και των λεγόμενων δήμων που επιθυμούν οι ίδιοι να εχουν την διαχείριση του νερού.

Ωστόσο η  κρίση για το ποιος θα διαχειριστεί το νερό που έφτασε στα κατεχόμενα με αγωγό μεγαλώνει παρά και την τοποθέτηση χθες του Τούρκου Υπουργού Δασών και Υποθέσεων Νερού Βεϊσέλ Έρογλου. Η Τουρκία, ειπε , θέλει η διαχείριση του νερού να γίνει από τον ιδιωτικό τομέα αντίθετα με τους δήμους στα κατεχόμενα που επιθυμούν οι ίδιοι να διαχειριστούν το νερό αυτό”.

Γνωρίζετε ανέφερε, ότι στην Τουρκία μερικά πράγματα αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους ο ιδιωτικός τομέας”, είπε ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υποθέσεων Νερού αν και πρόσθεσε: “Εντάξει να το αναλάβουν τη διαχείριση οι δήμοι, αλλά ας ιδρύσουμε μια ομάδα που να την ελέγχει η κυβέρνηση. Επομένως η ευχή μας είναι αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει με υγιή τρόπο”.

Θέλουν να βγάλουν τα έξοδα τους και με το παραπάνω…

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς Τουρκίας για το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι είναι το πρόγραμμα του αιώνα, ένα μεγάλο πρόγραμμα. “Ειδικά γι αυτό εμείς ξοδέψαμε ένα δισ. 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες”.

Όπως είπε, υπάρχουν έξοδα για τη λειτουργία του, αντλίες, μονάδες επεξεργασίας, ηλεκτρικό. “Η δική μας πρόταση ήταν αυτή. Γνωρίζετε στην Τουρκία μερικά πράγματα τα αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας”, είπε.

Ανέφερε πως αν χρειαστούν περαιτέρω επενδύσεις αυτές να τις κάνει ο ιδιωτικός τομέας.

“Εμείς κάναμε τις επενδύσεις. Γι αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα. Το νερό ρέει στην Κύπρο και στο φράγμα έχουμε εγκαταστήσει μονάδα επεξεργασίας. Έχει αρχίσει ο έλεγχός του. Και μάλιστα εγώ είπα στον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό μας ότι είναι καλό αν ανοίξει αυτό μέχρι τις 20 του μήνα. Η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε μια τελετή στην πλευρά της Τουρκίας και μετά να περάσουμε απέναντι και να κάνουμε και μια τελετή στο φράγμα. Αλλά αυτά θα λυθούν με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις. Σε τελική ανάλυση αυτή δεν είναι μια απλή διαχείριση, είναι μια επαγγελματική διαχείριση”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ανέφερε ότι αυτό το νερό θα δώσει ζωή στην Κύπρο και πως είναι ένα πρόγραμμα που έγινε με την πιο προηγμένη τεχνολογία. “Η επιθυμία μας είναι να γίνει η καλύτερη διαχείριση. Αν υπάρχουν ελλείψεις πρέπει να καλυφθούν. Αυτές οι ελλείψεις να καλυφθούν με σύγχρονο τρόπο από τον ιδιωτικό τομέα και να γίνει η διαχείρισή τους από εξειδικευμένο προσωπικό”, ανέφερε.

Να υπενθυμίσουμε πως σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Νεα Υόρκη  ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζί αναφέρθηκε στο νερό μέσω αγωγού από την Τουρκία υποστηρίζοντας πως «το αγαθό αυτό θα συμβάλει περαιτέρω στην ειρήνη σε περίπτωση λύσης» αποκρύβοντας ωστόσο το γεγονός πως η Αγκυρα επένδυσε σε αυτό το έργο για να βγάζει κερδη πουλώντας το πανάκριβα, επικαλούμενη το ψηλό κόστος τη επένδυσης στις κατεχόμενες περιοχές.

Το έργο αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 29 Οκτωβρίου, ανήμερα της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους  το νερό από την Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για 50 χρόνια και θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.