Air France: Ξέσπασμα οργής μετά την ανακοίνωση χιλιάδων απολύσεων

 

Εργαζόμενοι έγδυσαν διευθυντές  – τραυματίσθηκαν σοβαρά 7 άτομα

 

Η  εποχή που οι εργαζόμενοι αποδέχονταν παθητικά την ασυδοσία των εργοδοτών και αδιαμαρτύρητα επαιρναν τον δρόμο της ανεργίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι έριξαν ήδη το σπόρο της εξέγερσης στέλλοντας το μήνυμα πως οι πολιτικές της λιτότητας δεν θα γίνουν άλλο ανεκτές. Η  ανακοίνωση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης της γαλλικής εταιρείας Air France που θα οδηγήσει στην απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας σε βάθος διετίας, προκάλεσε το ξέσπασμα οργής των εργαζομένων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια και να τραυματισμούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι. Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο φύλακες ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Οι άλλοι πέντε τραυματίες είναι όλοι τους εργαζόμενοι της εταιρείας: ο διευθυντής της υπηρεσίας ανθρωπίνων πόρων Ξαβιέ Μπροζετά, ο υπεύθυνος των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων Πιερ Πλισονιέ και άλλα τρία διευθυντικά στελέχη.

Air France union activists break through a gate as they storm the headquarters to disturb a meeting at Roissy Airport, north of Paris, France, Monday, Oct. 5, 2015. Union activists protesting proposed layoffs at Air France stormed the headquarters during a meeting about the job cuts, zeroing in on two managers who had their shirts torn from their bodies, scaled a fence and fled under police protection. (AP Photo/Jacques Brinon)

Η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης, από την οποία απειλούνται 3.000 θέσεις εργασίες, προκάλεσε βίαια επεισόδια. Εν μέσω κραυγών «Γδύστε τον!» και «Παραιτήσου», ο Μπροζετά βρέθηκε ημίγυμνος, με το πουκάμισο σκισμένο και αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε ένα κιγκλίδωμα για να γλιτώσει από τη μανία των διαδηλωτών που εισέβαλαν σε μια συνάντηση με τα συνδικάτα. «Κόντεψαν να τον λιντσάρουν» δήλωσε ένας συνδικαλιστής.

 

A shirtless Xavier Broseta (C), Executive Vice President for Human Resources and Labour Relations at Air France, is evacuated by security after employees interrupted a meeting with representatives staff at the Air France headquarters building at the Charles de Gaulle International Airport in Roissy, near Paris, France, October 5, 2015. Air France confirmed in a meeting with staff on Monday that it plans to cut 2,900 jobs by 2017 and shed 14 aircraft from its long-haul fleet as part of efforts to lower costs, two union sources said. REUTERS/Jacky Naegelen

Βαλς: Απαράδεκτες βιαιότητες

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε «σκανδαλισμένος από τις απαράδεκτες βιαιότητες». «Η κατάσταση στην εταιρεία είναι δύσκολη όμως τίποτα δεν θα δικαιολογήσει ποτέ τέτοια έκτροπα», πρόσθεσε.
Το διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας Πιερ Πλιζονιέ γνώρισε την οργή των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μείνει με σκισμένο πουκάμισο και σακάκι.
«Αυτό που είδαμε σήμερα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το πραγματικό πρόσωπο της Air France¬, δήλωσε ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρεντερίκ Γκαζί.
Τέσσερα συνδικάτα των εργαζομένων είχαν εξαγγείλει χθες απεργιακή κινητοποίηση, ενώ πολλές εκατοντάδες εργαζομένων διέκοψαν το πρωί τη συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση ανακοίνωνε τα σχέδιά της στους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, προκαλώντας την ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής εταιρίας Φρεντερίκ Γκαζί, είπαν εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

Σχεδόν 3.000 απολύσεις μέχει το 2017
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την κατάργηση πλεονάζοντος προσωπικού, με τη διοίκηση να εκτιμά τον αριθμό τους σε 2.900, το 2016 και το 2017.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας αφορούν 300 πιλότους, 900 ιπτάμενους συνοδούς και 1.700 προσωπικό εδάφους. Για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρίας προβλέπονται αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μείωση των δρομολογίων στο δίκτυο μεγάλων αποστάσεων, όπου οι μισές γραμμές είναι ζημιογόνες: ο στόλος –που σήμερα αριθμεί 107 αεροσκάφη– αναμένεται να μειωθεί κατά 14 αεροσκάφη, πέντε τον επόμενο χρόνο και άλλα εννέα το 2017, σύμφωνα με τη διοίκηση.

Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις
Οι διευθυντές της Air France-KLM έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο αυτό την Πέμπτη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιλότους για να νέα μέτρα παραγωγικότητας.

Η διοίκηση είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ’ έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, και να μην έχουν ημέρες ρεπό, ένα σενάριο που απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.

Η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει εντείνει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις για «υπευθυνότητα» και για «προσπάθεια» από την πλευρά των πιλότων. Το γαλλικό κράτος φέτος ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Air France-KLM, στην οποία κατέχει το 17,6%.

Η Air France ήδη τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού (5.500 αποχωρήσεις από το 2012 έως τα τέλη του 2014) που αναμενόταν να της επιτρέψουν να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015. Όμως, η εταιρεία παραμένει εγκλωβισμένη στον ανταγωνισμό από τις εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και τις εταιρίες μεγάλων πτήσεων του Κόλπου. Ο όμιλος Air France / KLM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία μετά τη γερμανική Lufthansa.