Το ΑΚΕΛ καταθέτει πρόταση νόμου για αναστολή του νόμου ιδιωτικοποιήσεων

Εκκληση προς την Κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών απηύθυνε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, αναφέροντας ότι οι επαφές του ΑΚΕΛ με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη απαγόρευση με νόμο, της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών συνεχίζονται και ότι η πρόθεση του ΑΚΕΛ να καταθέσει πρόταση νόμου ισχύει.aik_poleitai-280x187

Τη Δευτέρα σε δηλώσεις στη Βουλή, αναφέρθηκε στις καταγγελίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη μελέτη και τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, καταγγέλλοντας τη δημιουργία τελεσμένων από πλευράς κυβερνώντων σε σχέση με την υλοποίηση της πολιτικής για ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων στους νευραλγικούς τομείς όπως ο ηλεκτρισμός, οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.

Προσθέτοντας πως με βάση τα δημοσιεύματα και καταγγελίες, φαίνεται ότι η ΑΗΚ οδηγείται σε ξήλωμα κατατεμαχισμό και παράδοση της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει να τερματιστεί “ο νεοφιλελεύθερος παραλογισμός των ιδιωτικοποιήσεων και η Κυβέρνηση να πάψει να θέλει να είναι αρεστή στην Τρόικα και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα και να προσπαθήσει να γίνει ωφέλιμη για το λαό”.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι ο καλύτερος τρόπος διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών, των φορολογουμένων, των εργαζομένων και της οικονομίας είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών αυτών και κάλεσε την Κυβέρνηση να τερματίσει τις διαδικασίες ξεπουλήματος των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως ανέφερε, και να αρχίσει ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους ενδιαφερόμενους για περαιτέρω εκσυγχρονισμό αυτών των οργανισμών.

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ θα καταθέσει την πρόταση νόμου για αναστολή του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι και το 2017 ενώ ταυτόχρονα είναι έτοιμο να καταθέσει προτάσεις για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών.

Απάντηση στον ΔΗΣΥ

Απαντώντας σε σχόλιο του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου περί Ελληνοφροσύνης του ΑΚΕΛ, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ θα αποφύγει να υποβιβάσει το επίπεδο της συζήτησης σε αυτού του είδους τα σοβαρά ζητήματα.

“`Εχουμε καταγγείλει τον ειρωνικό τρόπο και ύφος, που για μια ακόμα φορά χρησιμοποιήθηκε σε βάρος της ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνα Πρωθυπουργού και κυρίως σε βάρος των δημοκρατικών επιλογών του ελληνικού λαού, όταν γίνεται λόγος για γραβάτες και μνημόνια που κάποιοι θα έσκιζαν΄”, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι είναι πρωτοφανές για τα πολιτικά δεδομένα της Κύπρου να γίνεται αναφορά σε ελληνική Κυβέρνηση, στον Ελληνα Πρωθυπουργό και τις επιλογές του ελληνικού λαού με τόσο απαξιωτικό τρόπο, είπε ότι προφανώς όλα αυτά γίνονται σε μια προσπάθεια αυτοδικαίωσης, αυτών που ουδέποτε διεκδίκησαν απέναντι από την Τρόικα και ουδέποτε πήραν οτιδήποτε.

Παρατήρησε ότι εξήγησαν ότι ο λόγος για τον οποίο δεν διεκδικούν είναι ότι το μνημόνιο ήταν το δικό τους ιδεολογικό μανιφέστο, το οποίο θα έπρεπε να υλοποιούσαμε ανεξάρτητα από την Τρόικα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ υπέβαλε εκ νέου το ερώτημα αφού ήταν το ιδεολογικό τους μανιφέστο γιατί πανηγυρίζουν για την έξοδο από το μνημόνιο.

Είπε ότι το μνημόνιο θα λήξει τον Μάρτιο του 2016, αλλά, συνέχισε, οι μνημονιακές πολιτικές θα συνεχίσουν τα εφαρμόζονται αμείωτες ως η διακηρυγμένη θέση των Κυβερνώντων και συνεπώς, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τις ίδιες μνημονιακές πολιτικές.

Πρόσθεσε ότι αυτά δεν τα λένε στους πολίτες.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ακόμα πως συμφωνεί με τον κ. Νεοφύτου ότι τα θέματα της οικονομίας δεν προσφέρονται για ιδεολογήματα.

Πρόσθεσε ότι τα θέματα οικονομίας κατεξοχήν έχουν να κάνουν με ιδεολογίες, οι οποίες κτίζονται στα συμφέροντα που η κάθε πολιτική δύναμη υπηρετεί.
Είπε ότι οι πολιτικές σκληρής λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεων είναι ιδεολογικές επιλογές, της Κυβέρνησης και υλοποιούνται με βάση την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Αναφέροντας ότι ο κατάλογος με τις πολιτικές της κυβέρνησης προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων είναι ατέλειωτος, είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και την κοινωνία και θα βρίσκεται απέναντι σε αυτές τις ιδεολογικές πολιτικές των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Νεοφύτου σε σχέση με το ποιος έφερε το μνημόνιο, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι μνημόνιο το έφεραν οι καλύτεροι, κατά τον κ. Νεοφύτου στον κόσμο τραπεζίτες και ο καλύτερος στον κόσμο Κεντρικός Τραπεζίτης,

“Αυτοί είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι, για την τραπεζική ληστεία, για την κρίση που μαστίζει τον τόπο και τα δεινά από τα οποία υποφέρει ο κυπριακός λαός και είχαν πολιτική στήριξη κυρίως του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου.”, κατέληξε