ΟΗΕ:Εγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός νοσοκομείου των Γ.Χ.Σ απο τους Aμερικανούς στο Αφγανιστάν – 19 νεκροί

Κυνική παραδοχή

« Πλήρης και εις βάθος έρευνα για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου διέταξε ο ΟΗΕ 

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις, εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν ζητά ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 19. Εννέα εξ αυτών είναι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τέσσερις είναι ενήλικες ασθενείς, ενώ νεκρά είναι και τρία παιδιά. Άλλα 37 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.2E98BCC18A34FB48B1F0A76940364B86

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κάνει λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου».

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε.
«Μια αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο μπορεί να χαρακτηριστεί από το νόμο και ως έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, είπε  ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το τραγικό συμβάν σε συντονισμό με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν» είπε.

Η αποκάλυψη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ότι οι βομβαρδισμοί, συνεχίστηκαν για πάνω από 40 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί, σοκάρει.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου

«Μπορεί» να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης αυτής ότι νοσοκομείο της στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, «υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές» από αεροπορικό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τρία μέλη του προσωπικού της και αγνοούνται 30.

Και ενώ οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοι τους σκίζουν τα ιμάτια τους λέγοντας ασύστολα ψεύδη ότι στη Συρία η  Ρωσία κτυπά αμάχους  οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν νοσοκομείο χρακτηείζοντας τα θύματα τους ως παράπλευρες απώλειες!

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη αυτή στις 02:15 τοπική ώρα σήμερα, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος των υπό το ΝΑΤΟ συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, σε ανακοίνωσή του.

«Η αεροπορική επιδρομή μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση παράπλευρων απωλειών σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις», σημειώνει ο ίδιος στην ανακοίνωση, στην οποία προσθέτει ότι «διερευνάται το περιστατικό».

Το κέντρο περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ «υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές» από τον βομβαρδισμό αυτόν, τον οποίο η οργάνωση περιγράφει ως “αεροπορική επίθεση” στην σχετική ανακοίνωσή της.Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, το οποίο υποστήριξε αυτήν την εβδομάδα με αεροπορικά πλήγματα τον αφγανικό στρατό στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε στους Ταλιμπάν που είχαν πάρει προηγουμένως τον έλεγχο της Κουντούζ, ένα αμερικανικό πλήγμα έγινε κατά «ατόμων που απειλούσαν τις συμμαχικές δυνάμεις».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρινίζουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι δεν έχουν πλήρη στοιχεία για τις απώλειες από την επίθεση και προσθέτουν ότι το προσωπικό τους παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους ασθενείς και προσωπικό.

Το κέντρο αυτό περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από την Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στην συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της. Είναι το μόνο νοσοκομείο σε αυτήν την περιοχή του βορείου Αφγανιστάν που μπορεί να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ενημερωσαν ΄έγκαιρα αλλά οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν αδιάλειπτα
«Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο», ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν ενημερώσει προληπτικά για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου, όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.
«Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες, καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου συνεχίστηκε «για περισσότερο από 40 λεπτά» αφότου η οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα οι MSF.
Οι MSF απαιτούν «να χυθεί γρήγορα άπλετο φως» στην επίθεση.
«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν τηλεφωνήσει σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ»

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσε πως μέλη του προσωπικού της τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο τους στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν για σχεδόν μία ώρα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα, και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ., δήλωσε αξιωματούχος των MSF, οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λέγοντας πως σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση.
ΗΠΑ: Συγγνώμη για τον βομβαρδισμό
Ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας έπειτα από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ο στρατηγός Τζον Κάμπελ έδωσε λεπτομέρειες στον πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε συγγνώμη, ανέφερε ανακοίνωση από το γραφείο του Γάνι.