Ο Δήμαρχος Λάρνακας παραδέχθηκε τις παρεμβάσεις που έκανε για περιστατικά στο ΣΑΛ

Σε παραδοχή των παρεμβάσεων του για πληρωμές σε εργολάβο και επιπρόσθετες εργασίες στο αποχετευτικό Λάρνακας προβαίνει ο δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος του ΣΑΛ Ανδρέας Λουρουτζιάτης. Ο κ. Λουρουτζιάτης εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση σε απάντηση του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της “Χαραυγής” στην οποία παραδέχεται τις σχετικές διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή και δίνει τις δικές του αιτιολογίες. Η απάντηση του κ. Λουρουτζιάτη είναι η εξής:

Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης

Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης

“Πρόσφατα έχει παραληφθεί επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στην οποία καταγράφονται οι διαπιστώσεις επιτόπιων ελέγχων που διενήργησαν στα γραφεία του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας λειτουργοί της Υπηρεσίας του, επί των οποίων ζητούνται τα σχόλια του ΣΑΛ. Παρόλο που όλα τα σχόλια και απαντήσεις επί των ζητημάτων που εγείρονται θα σταλούν αρμοδίως στον Γενικό Ελεγκτή, λόγω της δημοσιότητας που δόθηκε σε μία από τις διαπιστώσεις, η οποία αναφέρεται ονομαστικά στο πρόσωπό μου, θεωρώ υποχρέωσή μου να δημοσιοποιήσω τη θέση μου.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση αναφέρεται σε δύο περιστατικά. Οδηγίες που δόθηκαν για επάλειψη μέρους της Λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Οι λόγοι που έδωσα οδηγίες για επάλειψη του συγκεκριμένου σημείου, μήκους 30 μέτρων, ήταν οι εξής: Στην περιοχή είχε παρατηρηθεί διαρροή καύσιμων στο υπέδαφος από παρακείμενο πρατήριο. Πρόκειται για κόμβο που είχαν γίνει εκσκαφές και κάθετες και εγκάρσιες και οποιεσδήποτε επιμέρους επαλείψεις θα έθεταν θέματα ασφάλειας. Η ολική επάλειψη ούτως η αλλιώς θα γινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο. Για τους πιο πάνω λόγους, έκρινα ότι έπρεπε να γίνει άμεσα ολική επάλειψη των 30 μέτρων, αντί να περιμένουμε να γίνει μετά από δύο χρόνια από το Δήμο Λάρνακας.

Πληρωμή ποσού έναντι στον Εργολάβο Μιλτιάδη Νεοφύτου. Κατόπιν ενημέρωσης που έτυχα από την Υπηρεσία, ότι υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας από τον εργολάβο για εργασίες που είχαν ήδη εκτελεστεί, θεώρησα –δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο– ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να δοθεί ένα ποσό έναντι για εργασίες που είχαν ήδη εκτελεσθεί. Θέλω να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη πληρωμή έγινε δύο μήνες μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και το κούρεμα καταθέσεων, όταν όλες οι Υπηρεσίες κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουν μιαν έκρυθμη κατάσταση, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες.

Η πληρωμή κρίθηκε απαραίτητη για την καταβολή μισθών σε υπεργολάβους και εργαζομένους, ενόψει και των Εορτών του Πάσχα. Το ποσό που καταβλήθηκε έναντι, στη συνέχεια αφαιρέθηκε από το ποσό που πληρώθηκε στον Εργολάβο βάσει εκδοθέντος πιστοποιητικού πληρωμής. Τονίζω ότι μέσα στις δεδομένες συνθήκες που επικρατούσαν, οι συγκεκριμένες αποφάσεις, από τις οποίες δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση για το ΣΑΛ ή τους δημότες Λάρνακας, κρίθηκαν επιβεβλημένες”.

 

Τι έγραψε η ΧΑΡΑΥΓΗ

Στο σημερινό  πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφ. ΧΑΡΑΥΓΗ (το οποίο υπογράφει ο Τάσος Περδίος) και   το οποίο επιβεβαιώθηκε γράφει τα εξής:

«Καταγγελίες εναντίον του δημάρχου Λάρνακας και προέδρου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, για παράνομες παρεμβάσεις και υπέρβαση εξουσίας σχετικά με πληρωμές προς εργολάβους αλλά και εργασίες στο αποχετευτικό Λάρνακας, περιλαμβάνει νέα έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Η έκθεση, ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2015, είναι αποτέλεσμα επιτόπιων ελέγχων που διενεργήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 από λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στους φακέλους του ΣΑΛ και υψηλόβαθμων τεχνοκρατών που ασχολούνται με το έργο και συνολικά περιγράφει ένα όργιο κακοδιαχείρισης.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τον δήμαρχο Λάρνακας στον οποίο καταλογίζεται παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΛ και υπέρβαση εξουσίας σε δύο περιπτώσεις.

Στη μια περίπτωση, ο έλεγχος αποκάλυψε ότι ο κ. Λουρουτζιάτης, τον Μάιο του 2013, παρενέβη τηλεφωνικά προς τον υπεύθυνο Λειτουργίας και Συντήρησης του ΣΑΛ και ζήτησε να εκδοθεί επιταγή έναντι πληρωμής στον εργολάβο του συμβολαίου C19.

Η παρέμβαση Λουρουτζιάτη είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί επιταγή 120.000 ευρώ, έναντι πληρωμής.

Στη δεύτερη περίπτωση, ο δήμαρχος και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας φέρεται να έδωσε οδηγίες να γίνει, εκτός συμβολαίου, ολοκληρωτική επίστρωση της λεωφόρου Γρίβα Διγενή και το ποσό να αφαιρεθεί από τη συμφωνία ΣΑΛ – Δήμου Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, η παρέμβαση του προέδρου του ΣΑΛ για διενέργεια πληρωμής και μάλιστα έναντι στον εργολάβο αλλά και για διενέργεια επιπρόσθετης εργασίας, συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του ΣΑΛ, αλλά και υπέρβαση εξουσίας σε περίπτωση που αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο, κάτι που ισχύει.

Σκιές για προσπάθεια εκφοβισμού από δημοτικό σύμβουλο

Πέραν από τον δήμαρχο όμως, η ίδια έκθεση ασχολείται ξεχωριστά και με τον δημοτικό σύμβουλο του ΔΗΣΥ και μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Αυξέντη Ευαγγέλου, στον οποίο καταλογίζεται ενδεχόμενη προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού του Συμβουλίου ώστε να σταματήσουν να γίνονται καταγγελίες για παρατυπίες προς το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή.

Η έρευνα των λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αποκάλυψε μήνυμα e-mail του κ. Ευαγγέλου προς τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΑΛ στις 26 Ιουλίου 2015, με το οποίο ο δημοτικός σύμβουλος αναφερόταν σε ενδείξεις και πληροφορίες ότι λειτουργοί του ΣΑΛ προβαίνουν σε απευθείας καταγγελίες στον Γενικό Ελεγκτή χωρίς να ενημερώνουν τον προϊστάμενό τους, τον γενικό διευθυντή ή το Συμβούλιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ ζητούσε να διεξαχθεί έρευνα και εάν επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες, κατά την έκφρασή του, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι να παραπέμπονται στο πειθαρχικό συμβούλιο.

Εξετάζοντας το e-mail, ο Γενικός Ελεγκτής ξεκαθαρίζει ότι αποτελεί δικαίωμα του προσωπικού του ΣΑΛ η καταγγελία ενδεχόμενων παρατυπιών, λαθών ή παραλείψεων στον Γενικό Ελεγκτή.

Η παρέμβαση του μέλους του ΣΑΛ όμως ερμηνεύεται επιπροσθέτως από τον Γενικό Ελεγκτή και ως προσπάθεια εκφοβισμού του προσωπικού, ούτως ώστε να σταματήσει να καταγγέλλει παρατυπίες και παραλείψεις που διαπιστώνει…

Κενά και κακοδιαχείριση υπέρ των εργολάβων και κατά των συμφερόντων του ΣΑΛ

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή περιγράφει ένα όργιο κακοδιαχείρισης που αποβαίνει προς όφελος των εργολάβων και πλήττει τα συμφέροντα του ΣΑΛ.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σοβαρές καταγγελίες για κενά στη διαχείριση και επίβλεψη των συμβολαίων και δη της διαδικασίας αλλαγών και απαιτήσεων από πλευράς εργολάβων.

Επί του σημείου αυτού, επισημαίνεται ότι υπάρχει πλήρης ανεπάρκεια επίβλεψης της εκτέλεσης των συμβολαίων, σε αντίθεση με σχετικές υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία οφείλεται και στην άρνηση της ηγεσίας του ΣΑΛ για αγορά υπηρεσιών συμβούλου μηχανικού.

«Η μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αλλαγών και απαιτήσεων και η πρακτική που ακολουθήθηκε δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΣΑΛ, αφού λειτουργεί σαφώς υπέρ των εργολάβων αποδυναμώνοντας τη θέση του ΣΑΛ σε περίπτωση παραπομπής διαφορών σε διαιτησία», διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Επισημαίνει επίσης ότι προκύπτουν σοβαρά κενά στον έλεγχο της ποιότητας των εργασιών ένεκα της άρνησης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΣΑΛ να εγκρίνει υπερωριακή εργασία για το προσωπικό επίβλεψης, την ίδια ώρα που δίνονταν οδηγίες στους εργολάβους να εργάζονται υπερωριακά, άρα χωρίς επίβλεψη.

«Διερωτόμαστε με ποια λογική ακολουθήθηκε η πιο πάνω πρακτική και πώς αυτή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του ΣΑΛ αφού οι εργολάβοι εργάζονταν χωρίς επίβλεψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται», διερωτάται μεταξύ άλλων ο Γενικός Ελεγκτής.