Ολανδικό ήταν τελικά το «ρωσικό » υποβρύχιο που έψαχναν οι Σουηδοί

subdutch1Ρεζίλι  διεθνώς έγινε η Σουηδία εφόσον  το περιβόητο ρωσικό υποβρυχιο  το οποίο αναζητούσε τις τελευταίες μέρες   το σουηδικό Βασιλικό Ναυτικό ήταν…ολλανδικό.

Σήμερα ανακοινώθηκε από το ρωσικο ΥΠΑΜ ότι «Την Κυριακή στις 19 Οκτβρίου προσφέραμε βοήθεια στους Σουηδούς στη ανεπιτυχή αναζήτηση τους, ενημερώνοντάς τους ότι δεν υπάρχουν ατυχήματα με ρωσικά πολεμικά πλοία συμπεριλαμβανομένων των υποβρυχίων στην Βαλτική Θάλασσα.Μόνο η δήλωση από μόνη της θα έπρεπε να κάνει το σουηδικό επιτελείο να καταλάβει το λάθος του»

Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε στη συνέχεια στα ρωσικα ΜΜΕ ότι «το υποβρύχιο που αναζητά η Σουηδία στα χωρικά της ύδατα θα μπορούσε να ανήκει στο ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό.»

«Για να κατευνάσουμε τα πνεύματα στην Βαλτική και για να σώσουμε τα χρήματα των Σουηδών φορολογουμένων, θα προτείναμε να αναζητηθούν εξηγήσεις από το ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό. Την τελευταία εβδομάδα ένα ντιζελοκίνητο-ηλεκτροκίνητο ολλανδικό υποβρύχιο το Bruinvis πραγματοποιούσε κάποιες αποστολές κοντά στην Στοκχόλμη.Πρόκειται για ένα υποβρύχιο κλάσης Walrus.

Μια φωτογραφία κατεπείγουσας ανάδυσης που διέρρευσε στα σουηδικά ΜΜΕ ότι πρόκειται για ρωσικό υποβρύχιο, δείχνει στην πραγματικόττα το ολλανδικό».

Ενώ συνέχισε με κάτι εξίσου σημαντικό «το Bruinvis βρίσκεται από την Παρασκευή στο Ταλίν της Εσθονίας και θα επιστρέψει πίσω στην Ολλανδία, αυτό θα βοηθήσει τους Σουηδούς να το εντοπίσουν καθώς επιστρέφει στην ολλανδική ναυτική βάση του.»

Είναι εμφανές ότι η Σουηδία γελοιοποιήθηκε. Το ερώτημα είναι τι συνέβη πραγματικά. Δύο σενάρια είναι τα επικρατέστερα. Πιθανότατα όντως αναζητούσαν κάποιο ρωσικό υποβρύχιο στην περιοχή που έκανε ένα είδος «ενεργούς» αναγνώρισης των χωρικών υδάτων της Σουηδίας κοντά στην Στοκχόλμη, και αυτό διέφυγε με ευκολία, και απλώς δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα ενός ολλανδικού υποβρυχίου που περιπολούσε στα νερά της Βαλτικής.

Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με κοινή προσπάθεια Ολλανδών και Σουηδών να συλλάβουν ρωσικό υποβρύχιο για να φέρουν την Ρωσία σε δύσκολη θέση. Εάν το ανάγκαζαν να ανδυθεί θα επρόκειτο για μια επικοινωνιακή επιτυχία των δυτικών. Απέτυχαν όμως, και η παρουσία του ρωσικού υποβρυχίου δεν αποδείχτηκε ποτέ, και το ρωσικό ΥΠΑΜ εξέδωσε ανακοίνωση όταν πια όλα είχαν τελειώσει και το υποβρύχιο πήγε στην βάση του.

Η γελοιοποιήση των Σουηδών είναι αυτό που μένει από αυτή την ιστορία. Ακολουθεί η φωτό από την ανάδυση του «ρωσικού»- όπως ισχυρίζονταν οι Σουηδοί-υποβρυχίου.