CNN: O Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον Ομπάμα

Με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ ως… κυρίως πιάτο και με κοινή διάθεση να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, πραγματοποιήθηκε η 90λεπτη συνάντηση μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που ξεκίνησε με μια παγωμένη χειραψία και ολοκληρώθηκε με φιλοφρονήσεις.newego_LARGE_t_1101_54572188_type12713

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ.
Μετά τη «χρήσιμη και ειλικρινή», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση, ο ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών υφίστανται. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, οι δυο ηγέτες αφιέρωσαν το πρώτο μισό της 90λεπτης ιδιωτικής συνάντησής τους στην Ουκρανία και το δεύτερο μισό στη Συρία.
«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει δυνατότητα να δουλέψουμε σε κοινά προβλήματα μαζί», είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση που ξεκίνησε με μία παγωμένη χειραψία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθών αναζητώντας δρόμους για την αντιμετώπιση του συριακού χάους, χωρίς να προσεγγίσουν τις θέσεις τους ως προς το θέμα της θέσης του Μπασάρ αλ Ασαντ στη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Σε απόδειξη της έντασης ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν αντιστάθηκε στην τάση να επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ λέγοντας ότι «με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό τους, δεν είναι σύροι πολίτες και δεν πρέπει να αναμειγνύονται στην επιλογή των ηγετών άλλων χωρών».

Στον απόηχο των δηλώσεων του ρώσου προέδρου, αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για κοινή βούληση εξεύρεσης απαντήσεων στον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Αλλά διαπίστωσε την υπαρκτή διάσταση απόψεων ως προς τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο για την αποφυγή συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην περιοχή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν συγκρουσθεί από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη συμβολή των δύο χωρών στην ένταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το CNN, σχολιάζοντας τις ομιλίες τους, έγραψε ότι ο Πούτιν «έκλεψε τη δόξα» από τον αμερικανό ομόλογό του

«Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στα Ηνωμένα Έθνη για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, προτείνοντας ένα πραξικόπημα κατά της παγκόσμιας αρχηγίας των ΗΠΑ και αναζητώντας να αποσπάσει τον έλεγχο από την Αμερική σε μια συμμαχία κατά του ISIS».
Σε μία ομιλία επικεντρωμένη στη δύναμη της διπλωματίας, χρησιμοποιώντας ως παραδείγματα το Ιράν και την Κούβα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σαφώς ότι η σελίδα Ασαντ πρέπει να γυρίσει. «Επειτα από τόσο χυμένο αίμα και τόσες σφαγές, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο προ του πολέμου στάτους κβο».

Και σε μία σαφή αναφορά στη Μόσχα απέρριψε τη λογική της υποστήριξης ενός τυράννου που σφαγιάζει αθώα παιδιά με το πρόσχημα ότι “η εναλλακτική λύση θα ήταν χειρότερη».

Αντίθετα, για τον Πούτιν, ο σύρος πρόεδρος εκπροσωπεί μία νόμιμη κυβέρνηση και θα ήταν «τεράστιο σφάλμα» ή άρνηση συνεργασίας μαζί του.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη συγκρότησης ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού», αντίστοιχου με εκείνου «κατά του Χίτλερ» κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

«Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι κανείς άλλος, εκτός των στρατιωτικών δυνάμεων του σύρου προέδρου δεν πολεμούν πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, που έκανε τη μεγαλή του επιστροφή στο βήμα της γενικής συνέλευσης έπειτα από δεκαετή απουσία.

Η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Μπροστά στη ρωσική διπλωματική επίθεση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να αποκλείσει κανείς τον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.