Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη -Ελ Σίσι

Τα ενεργειακά, οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το Μεσανατολικό, η καλύτερη κατανόηση της Αιγύπτου από την ΕΕ, καθώς και η προετοιμασία της προσεχούς τριμερούς συνάντησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών που θα γίνει στην Αθήνα, ήταν τα θέματα που συζήτησαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Αιγύπου, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντελφατάχ Ελ Σίσι.

Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ Ελ Σίσι.

Η συνάντηση ξεκίνησε με ημίωρη καθυστέρηση, καθώς όλοι οι ηγέτες παρακολουθούσαν την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση και αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν.

«Το πρώτο αφορά τα ενεργειακά στην περιοχή μας, μετά και την πρόσφατη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου και πώς είναι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση των δύο Προέδρων ότι μέσα από την ακόμη πιο ισχυρή συνεργασία της Κύπρου και της Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας και μέσα από συνέργειες, θα μπορούν να υπάρξουν οφέλη, τόσο για την περιοχή, όσο και τα δύο κράτη.

«Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη ένας διάλογος ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί», είπε.

Το δεύτερο θέμα ήταν η ικανοποίηση από πλευράς του Αιγύπτιου Προέδρου για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκληθούν ξεχωριστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, καθώς επίσης και για την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ στην Αίγυπτο.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το ταξίδι που προγραμματίζει στην Ιορδανία και στην Παλαιστίνη και ενδεχομένως και σε κάποιες άλλες χώρες της περιοχής” πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις τριμερείς συναντήσεις, είπε ότι θα πρέπει να αναμένεται τριμερής συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, η οποία θα γίνει στην Αθήνα.

«Η ημερομηνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών την 1η Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Αρα, θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες σύντομα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε επανειλημμένα σε δεξαμενές σκέψεις και σε αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις για την ανάγκη να στηριχθεί η μετριοπαθής Κυβέρνηση Σίσι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Σίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και σε όλα τα διεθνή φόρα.

«Συζητήθηκε πόσο σημαντική είναι η Κυπριακή Δημοκρατία για την Αίγυπτο, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές οι ευαισθησίες της χώρας, αλλά και οι ιδιαιτερότητες ευρύτερα στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Να σημειωθεί ότι λόγω της καθυστέρησης ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γεωργίας,