Ψαχνουν νέο δάνειο από το ΔΝΤ για να στηρίξουν τη λύση

Προς αναζήτηση δανείου από το ΔΝΤ βρίσκεται ο  κ. Άιντα και σύμφωνα με πληροφορίες σε πρόσφατη συνάντηση του με τη διευθύντρια του ΔΝΤ συζήτησε την εξασφάλιση παραχώρησης δανείου για σκοπούς λύσης του κυπριακού.Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη καταχρεωμένη και χρωστά στο ΔΝΤ πέραν των 10δις.cebacf85cf80cf81ceb9ceb1cebacebf-ceb1cf85cf84cebfcf83-ceb5ceb9cebdceb1ceb9-cebf-cf83cf84cebfcf87cebfcf83-cf84cebfcf85-ceb1ceb9cebdcf84

Το θέμα της οικονομικής πτυχής  για τη βιωσιμότητα της λύσης εγέρθηκε ξανά χθες με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να δηλώνει πως « η  Τουρκία λόγω της εισβολής της στην Κύπρο και της συνεχιζόμενης κατοχής πρέπει να είναι μια από της δυνάμεις που θα στηρίξουν οικονομικά το νησί μετά από τη λύση του Κυπριακού.Υπέδειξε , ωστόσο, ότι είναι πρόωρο να γίνονται συζητήσεις επί αυτού του θέματος.

“Το πώς και ποιοι πόροι θα εξευρεθούν, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή ούτε και το πόσοι πόροι θα εξευρεθούν. Ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα και τότε θα είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό”, είπε ο κ. Κυπριανού μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ανακουφιστικό Κέντρο Φροντίδας “Αροδαφνούσα”, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική συνεισφορά της Τουρκίας μετά τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι “εκείνος που θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι και η Τουρκία, η οποία έχει προκαλέσει το πρόβλημα με την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή, όμως είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δανεισμού από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει άλλες λύσεις τέτοιου είδους, όπως είχαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά επαναλαμβάνω, να μην βιαζόμαστε, να περιμένουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα”.

Σε ερώτηση για τις ζυμώσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στη Νέα Υόρκη αναφορικά με τη χρηματοδότηση για τη μετά τη λύση του Κυπριακού, εποχή, είπε ότι “τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για το συγκεκριμένο ζήτημα και είναι πολύ πρόωρο να λέμε ότι το κράτος θα αναλάβει τέτοια κόστη τα οποία θα είναι τεράστια”.

“Δεν υπάρχει δυνατότητα το κράτος να αναλάβει τέτοια κόστη, αλλά αντιθέτως η προσπάθεια είναι να εξευρεθούν τέτοιοι πόροι από αλλού”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σε άλλη ερώτηση για το πόσο καθοριστικές για την έκβαση των διαπραγματεύσεων κρίνει το ΑΚΕΛ τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “το ποιος βρίσκεται στην εξουσία σίγουρα έχει τη δική του σημασία αλλά το πόσο καταλυτικές θα είναι ή όχι οι εκλογές θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά τους”.

Για παράδειγμα, συνέχισε, “το Κουρδικό Κόμμα έχει θέσεις οι οποίες είναι πολύ παραπλήσιες με της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, στο Κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι κύριοι Αχμέτ Νταβούτογλου και Αχμέτ Τσαβούσογλου είναι γεγονός ότι διατυπώνουν θέσεις, οι οποίες αφήνουν μια ελπίδα ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να συμβεί από την Τουρκία”.

“Εχει σημασία λοιπόν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα σχηματιστεί και όλα αυτά νομίζω θα καθορίσουν σε κάποιο βαθμό και το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα μετά, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ.Σιζόπουλος  υπέδειξε πως η οικονομική πτυχή
για τη βιωσιμότητα της λύσης είναι θεμελιώδης λέγοντας πως «μετά  από τη δημόσια ανακίνηση του θέματος για την οικονομική διάσταση της επίλυσης του κυπριακού, θέμα το οποίο τέθηκε και κατά την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 8 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνουμε ότι ξαφνικά κάποιοι έχουν αντιληφθεί ότι και η οικονομική παράμετρος αποτελεί μια πολύ σοβαρή και θεμελιώδη παράμετρο για τη βιωσιμότητα της λύσης.

Ανησυχούμε γιατί η κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε, κινείται προς την κατεύθυνση της λύσης χωρίς προηγουμένως να έχει αναθέσει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε οικονομικής μελέτης, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει για να ενισχύσει τις προσπάθειες της αλλά και για να αποφύγει ενδεχόμενα λάθη με την αποδοχή οικονομικά επικίνδυνων προνοιών.

Τον τελευταίο καιρό επίσης παρατηρείται μια κινητικότητα για δήθεν εξεύρεση οικονομικής ενίσχυσης από το εξωτερικό. Αφενός η κυβέρνηση αναφέρεται σε διεθνείς δωρητές οι οποίοι όπως αποδείχτηκε ότι δεν είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. Υπενθυμίζουμε ότι ότι λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα του 2004 η περιβόητη σύνοδος δωρητών στο Λονδίνο απέφερε ως υπόσχεση περίπου μισό δις. λίρες τη στιγμή που το κόστος της λύσης θα ξεπερνούσε τα 14,5 δις λίρες.

Αφετέρου ο κ. Άιντα σε πρόσφατη συνάντηση του με τη διευθύντρια του ΔΝΤ συζήτησε την εξασφάλιση παραχώρησης δανείου για σκοπούς λύσης του κυπριακού τη στιγμή που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο για τη βιωσιμότητα της λύσης όσο και για το λαό της Κύπρου. Όλοι γνωρίζουν το βαρύ κόστος και την κοινωνική εξαθλίωση που προκάλεσε η συμφωνία για το δάνειο των €10 δις. από την Τρόικα και όλοι μπορούν να κατανοήσουν τι θα σημαίνει ένα νέο πολλαπλάσιο δάνειο.

Αρχιεπίσκοπος :Δεν διαφαίνεται λύση 

Tην εκτίμηση ότι δεν διαφαίνεται λύση στο Κυπριακό γιατί “δυστυχώς οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα”, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Μιλώντας στην Πάφο μετά το πέρας του αρχιερατικού συλλείτουργου που τελέστηκε το πρωί στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Τάλα, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νεόφυτου, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως ακούσαμε πολλές φορές και τους εκπροσώπους της Τουρκίας, αλλά και των Τουρκοκυπρίων, να μιλούν περί των πραγματικοτήτων, που υπάρχουν στην Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως οι πραγματικότητες δεν είναι άλλες από τα σπίτια, τις περιουσίες και τους τάφους των προγόνων μας.

“Λένε ότι είναι δικά τους”, συνέχισε, προσθέτοντας πως δεν γίνεται να τους τα δώσουμε και διερωτήθηκε αν τέτοια λύση θέλει ο λαός μας. “Δεν πιστεύω”, είπε.

Ακολούθως σημείωσε πως η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει εκλογές και εκτίμησε πως μάλλον θα σκληρύνει τη θέση της και “θα κάνει αρκετό λαϊκισμό”, με απώτερο σκοπό να κερδίσει ψήφους, όπως ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Τουρκία δεν αναμένεται να βοηθήσει προς τη σωστή επίλυση. “Εμείς θέλουμε λύση που να ευεργετηθεί ο λαός, οι Έλληνες και οι Τούρκοι και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως αυτό γίνει αντιληπτό από τους πάντες και να σκληρύνουν τη θέση τους γιατί μόνο τότε θα πάψει η Τουρκία να διεκδικεί τα πάντα.

Σημειώνεται πως κατά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου έγινε λιτάνευση των τιμίων λειψάνων του Αγίου, κτήτορα της Μονής.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα πανηγυρίζει η Αγία Εγκλείστρα και με τη χάρη του Θεού ερχόμαστε – όπως είπε – “και εμείς να τιμήσουμε τον Άγιο μας και να αντλήσουμε χάρη από τη χάρη που πήρε εκείνος από το πνεύμα το Άγιο”.

Επεσήμανε ακόμη πως είναι περισσότερο από άλλη φορά σήμερα ανάγκη να προσφεύγουμε προς τον Θεό ούτως ώστε εκεί που η ανθρώπινη αδυναμία μας, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής, να έρχεται η παντοδυναμία του Θεό να μας βοηθά για να υπερπηδούμε όλες τις δυσκολίες και τα οικονομικά και τα εθνικά που απασχολούν τον τόπο μας.