Οι εταιρείες θα ελέγχονται με πιστοποιητικό ποινικού μητρώου

Με πιστοποιητικό ποινικού μητρώου θα ελέγχονται πλέον οι εταιρείες για δημόσιες προσφορές. Το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την Δευτέρα υπό τον Γιαννάκη Ομήρου, Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο και παραπέμπεται στη Βουλή.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προεδρεύει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, Λευκωσία 28 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου προήδρευσε σήμερα της  συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Υπουργικό ενέκρινε το νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζεται – μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα – το κενό που υπάρχει στη νομοθεσία, αναφορικά με έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου για νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες, και επιπλέον για τον τρόπο και τη δυνατότητα αποκατάστασης τους στις περιπτώσεις που καταδικάζονταν για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα από τα δικαστήρια.

“Η έκδοση αυτών των πιστοποιητικών ήταν αναγκαία διότι, λόγω του κενού που υπήρχε στη νομοθεσία, τα πιστοποιητικά που εκδίδονταν μέχρι σήμερα ήταν αναγκαστικά όλα λευκά”, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε επιπλέον ότι με αυτό τον τρόπο και με τη ρύθμιση της νέας νομοθεσίας, οι εταιρείες που θα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για να προσφοροδοτήσουν για έργα του δημοσίου, θα δίνουν πλέον τα σωστά πιστοποιητικά μητρώων που έπρεπε να κατατεθούν έτσι και αλλιώς βάσει της νομοθεσίας. “Γίνεται, δηλαδή, μια διόρθωση στη στρέβλωση που υπήρχε έως τώρα”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή ΚΕ, πρόκειται για μια ακόμα ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθωθεί η στρέβλωση αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ταυτόχρονα, ρυθμίζεται και για τα νομικά πρόσωπα το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν κατηγορίες αδικημάτων και (πρόνοιες για το) πότε παραγράφονται.

`Αλλες αποφάσεις για ΡΑΕΚ  και Βία στην Οικογένεια

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να διορίσει ως Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) τον Ανδρέα Πουλικκά και ως Αντιπρόεδρο τον Φίλιππο Φιλίππου, για περίοδο έξι ετών που αρχίζει από την ημερομηνία διαβεβαίωσης που θα δώσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε επίσης, μετά από διαβουλεύσεις και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου για περίοδο τεσσάρων ετών ως νέα Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε Πρόεδρο και Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Πρόεδρος διορίζεται η Σουζάνα Παύλου, Αντικαταστάτης Πρόεδρος η Μάρθα Αποστολίδου, και Μέλη οι Λουίζα Χριστοδουλίδου – Ζανέτου, Χριστίνα Ιωάννου, Νίκη Ανδρέου, Μαρία Ξενοφώντος, Μαρίνα Ευθυμιάδου, Ειρήνη Λόρδου, Ζήνα Παιδονόμου, Πατρίτσια Φαίδωνος και Αντρια Νεοκλέους.