Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σθεναρή η αμερικανική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για τοκυπριακό

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Κέρι Αναστασιάδη είπε πως ο Υπουργός Εξωτερικών «καλωσόρισε τη συνεχή πρόοδο στη διευκολυνόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη διαδικασία για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και επαναβεβαίωσε την σθεναρή αμερικανική υποστήριξη στη διαδικασία».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΚΕΡΡΥ Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρρυ στη Νέα Υόρκη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στο περιθώριο των εργασιών της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. GANP/ ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Ανέφερε ακόμη πως οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν διμερή θέματα, «συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως και κοινές περιφερειακές ανησυχίες».

Πάλι οι εκλογές στην Τουρκία

Κστα τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Αμερικανό Υπουργό Τζο Κέρι, το συμπέρσμα που εξ΄γεται ήταν  πως   όλοι περιμένουν τις τουρκικές εκλογές για να δουν να δουν αν είναι δυνατόν να ανοίξει και με την βοήθεια της Αγκυρας ο δρόμος προς τη λύση.

Στην συνάντηση με τον Μπαν γκι-Μουν, ο ΓΓ είπε πως ο ίδιος, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ στηρίζουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό. Ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και προθυμοποιήθηκε αν τα μέρη χρειαστούν τη βοήθειά του να το πράξει.

Στο μεταξύ κάποια στιγμή – υπολογίζεται μέχρι τα τέλη του έτους – να υποβάλλει την έκθεση των καλών του υπηρεσιών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, με τους διαπραγματευτές να καταγράφουν τα ζητήματα κι οι δύο ηγέτες να διαπραγματεύονται επί των θεμάτων που υπάρχει διαφωνία. Και το Νοέμβριο οι δύο ηγέτες να βρίσκονται πιο συχνά.

Ο Πρόεδρος τόνισε στον ΓΓ την ανάγκη να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος, όπως το 2004. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συζητήσεις που κατά καιρούς ακούγεται από διαφόρους για χρονοδιαγράμματα. Ο Μπαν γκι-Μουν συμφώνησε, λέγοντας ότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάξει. Ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες είναι αυτοί που έχουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας και αποφασίζουν πως θέλουν να προχωρήσουν. Κι αν επιθυμούν τη βοήθειά του, προσφέρθηκε να την προσφέρει.

Ο Πρόεδρος επισήμανε στον Μπαν γκι-Μουν πως όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δείξουν προθυμία να αναλάβουν συγκεκριμένα μέτρα, παραθέτοντας και το παράδειγμα της Τουρκίας, από την οποία προσδοκεί να κάνει κάτι. Πάντως σε σχέση με την Τουρκία φαίνεται πως όλοι τηρούν στάση αναμονής, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Το ίδιο κι οι Αμερικανοί, που έθεσαν στη συνομιλία τους με τον Πρόεδρο της Κύπρου το ζήτημα της Τουρκίας σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρυ διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων βημάτων από την τουρκική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές.

Ο κ. Κέρυ επανέλαβε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «χρωστά μία επίσκεψη στην περιοχή» και σκέφτεται σοβαρά να το κάνει.

Σημαντική συζήτηση έγινε και στα περιφερειακά ζητήματα, με τον Τζον Κέρι να δείχνει έτοιμος να κεφαλαιοποιήσει πάνω στην επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας με το Ιράν και στο καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από την καθοριστική συμβολή της Ρωσίας.

Στα διμερή ζητήματα, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μίλησε θερμή υπέρ της επιθυμίας της Κυβέρνησής του να προχωρήσει ο διάλογος Κύπρου – ΗΠΑ για τα θέματα τρομοκρατίας, ασφάλειας ναυσιπλοϊας κ.α. τονίζοντας την ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα ενεργειακά και στο κοίτασμα Ζορ και στις πιθανότητες αυτό να αξιοποιηθεί και για τις ανάγκες της Ευρώπης, αφήνοντας ανοιχτές τις επιλογές.

Να σημειωθεί ότι η κ. Νούλαντ τους ενημέρωσε ότι επρόκειτο να έχει αργότερα συνάντηση με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και έκανε και αναφορά στις οικονομικές πτυχές της λύσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αν προχωρήσουμε και επιτευχθεί λύση θα πρέπει πριν το δημοψήφισμα η οικονομική πτυχή να ξεκαθαριστεί.