Κολομβία:Κυβερνηση και αντάρτες FARK συμφώνησαν για τερματισμό των συγκρούσεων

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας και ο ηγέτης των ανταρτών της ομάδας FARC ανακοίνωσαν μια συμφωνία για τη σύσταση ειδικών δικαστηρίων τα οποία θα εξετάσουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πεντηκονταετίας των συγκρούσεων. Ανακοίνωσαν επίσης την σύσταση επιτροπής αλήθειας και έναν νόμο παραχώρησης αμνηστίας.F8ABBDA5E436276078B7FCF2C6904C80

Ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστός ως Τιμολέων Χιμένεζ συναντήθηκαν στην Αβάνα. Η συμφωνία αποτελεί σημαντική πρόοδο, μετά τις τρίχρονες ειρηνευτικές συνομιλίες που φιλοξενούνταν στην Κούβα.

«Ήρθε η ώρα της ειρήνης» είπε ο κ Σάντος. Ο κολομβιανός ηγέτης είπε επίσης ότι η οριστική ειρηνευτική συμφωνία θα υπογραφεί εντός έξι μηνών. «Στις 23 Μαρτίου του 2016 θα αποχαιρετίσουμε την μακροβιότερη σύγκρουση της Αμερικής», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε τη συμφωνία ως “ιστορική πρόοδο” και εξέφρασε την “βαθιά εκτίμησή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο για την ηθική υποστήριξή του και τις φιλότιμες προσπάθειες του Βατικανού να βοηθήσει για την ειρήνη”.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη την Τετάρτη οι πολεμιστές θα πρέπει να καλύπτονται από τον νόμο περί αμνηστίας, με εξαίρεση όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και αυτούς που έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι διαπραγματευτές από την κυβέρνηση και την FARC, την μεγαλύτερη ομάδα των ανταρτών της Κολομβίας, έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία σε σχέση με την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική συμμετοχή και τα παράνομα ναρκωτικά.