«Ιστορική η απόφαση του Ανωτάτου για Ερωτοκρίτου» λένε οι δικηγόροι του Γ.Εισαγγελέα

Τα κόμματα ζητούν διορισμό νέου Β.Γ.Εισαγγελέα μακρυά από πελετειακές σχέσεις

Για «ιστορική απόφαση» του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας αναφορικά με την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, έκαναν λόγο οι δικηγόροι του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.Ρίκκος_Ερωτοκρίτου2

Σε δηλώσεις του μετά την ανάγνωση της απόφασης, στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικηγόρος Γιώργος Τριανταφυλλίδης, που εκπροσώπησε τον κ. Κληρίδη, ανέφερε ότι το θέμα δεν ήταν προσωπικό, αλλά μια θεσμική διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Το Συμβούλιο έχει αποφασίσει. Θα διαβάσουμε την απόφαση και όλοι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία», είπε.

Ερωτηθείς αν μίλησε με τον Γενικό Εισαγγελέα, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι του έχει διαβιβάσει την απόφαση του Συμβουλίου, ενώ ο κ. Κληρίδης δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο έτερος δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα, Χρίστος Κληρίδης, μίλησε εξάλλου για ιστορική απόφαση και είπε ότι το Συμβούλιο ήταν πολύ σαφές, καθώς «δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας η ετυμηγορία του».

«Είναι απόλυτα σεβαστή και θα ακολουθηθούν οι συνταγματικές διαδικασίες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν επηρεάζεται η ποινική υπόθεση εναντίον του κ. Ερωτόκριτου στο Κακουργιοδικείο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «όπως είπε το Συμβούλιο, η υπόθεση αυτή δεν επηρεάζει καθ` οιονδήποτε τρόπο την ποινική διαδικασία».

Είπε τέλος ότι η απόφαση κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεσμεύεται από αυτή.

Τύποις μόνον ακολουθεί η παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, είπε, αν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει τυπικά να αναμένεται η πράξη της τελικής παύσης από τον Πρόεδρο.

 

Οικολόγοι «Δεν θέλουμε άλλους άριστους των αρίστων»

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι με τη σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, τελειώνει μία ταραγμένη περίοδος για τη Νομική Υπηρεσία. Η πολύμηνη αναταραχή τελειώνει. Μία εκκρεμότητα που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει κλείσει.

Το Κίνημα πιστεύει ότι η Νομική Υπηρεσία πρέπει πλέον να προχωρήσει απερίσπαστη στη διερεύνηση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου και των σοβαρών υποθέσεων, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν.

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε νέο διορισμό Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ευελπιστούμε ότι θα ξεφύγει από τους κομματικούς και πελατειακούς διορισμούς στους οποίους φαίνεται να είναι επιρρεπής.

Δεν θέλουμε άλλους «άριστους, των αρίστων», από τη σειρά των προσωπικών φίλων και κομματικών ημετέρων του Προέδρου.

Συμμαχία Πολιτών :Να μην προσφύγει στο ΕΔΑΔ

Η Συμμαχία Πολιτών  με ανακοίνωση  της αναφέρει πως «η  ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα , πρέπει να γίνει σεβαστή για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο σοβαρό πρόβλημα που ταλάνιζε το Θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας.

Η προσφυγή του κ. Ρίκου Ερωτοκρίτου στο ΕΔΑΔ, αποτελεί μεν δικαίωμα του, αλλά θα παρατείνει για μήνες την παραλυσία της Γενικής Εισαγγελίας. Είναι ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρέμβει προς τον εκλεκτό του, ώστε ο Θεσμός να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι απρόσκοπτα.

Δυστυχώς, κατ΄έπανάληψη, οι προσωπικές επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη για διορισμούς, έπληξαν το κύρος των θεσμών. Επιλογές που αντί να είναι οι άριστοι των αρίστων, αντί να γίνουν με γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατίας, έγιναν με βάση προεκλογικές δεσμεύσεις βολέματος σε κόμματα και πρόσωπα που τον υποστήριξαν.

Τέλος η Συμμαχία υπενθυμίζει  ότι εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας και ερωτά: «Πότε επιτέλους οι πολίτες θα ενημερωθούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της παραπομπής της κα. Γιωρκάτζη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο;»