Κακουργιοδικείο: Λεπτομέρειες ζητά η υπεράσπιση Α. Κυπρίζογλου

Περαιτέρω λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες εναντίον του δικηγόρου Ανδρέα Κυπρίζογλου ζήτησε η υπεράσπισή του κατά τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου και των Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Andreas Neocleous & Co.kyprosdikasthrio

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος του κ. Κυπρίζογλου, Βαγγέλης Πουργουρίδης ανέφερε στο δικαστήριο ότι ζήτησε με επιστολή του περαιτέρω λεπτομέρειες εν όψει της τροποποίησης του λεκτικού του κατηγορητηρίου και πως οι δικηγόροι της κατηγορούσας Αρχής απάντησαν αρνητικά στη βάση του ότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος αφού όλα τα ερωτήματά του απαντώνται από το ίδιο το κατηγορητήριο και το μαρτυρικό υλικό που βρίσκεται ενώπιον του.

Ο κ. Πουργουρίδης αγόρευσε σε σχέση με τις κατηγορίες 8 και 9, δηλαδή αυτών της καταδολίευσης και της ανατροπής της πορείας της δικαιοσύνης, που αφορούν μόνο τον πελάτη του ζητώντας να μάθει από την κατηγορούσα Αρχή πότε συνέβη η κατ` ισχυρισμό συνομωσία που διέπραξε ο πελάτης του αφού όπως είπε το πλαίσιο που έχει τεθεί με το τροποποιημένο λεκτικό προκαλεί σύγχυση.

Σε σχετική ερώτηση των δικαστών εξήγησε ότι πρέπει να γνωρίζει από πριν πότε κατά την κατηγορούσα Αρχή ο πελάτης του διέπραξε το αδίκημα της συνωμοσίας αφού το χρονικό διάστημα καθορίζει τη σχετικότητα των πράξεων ή των παραλήψεων του. Πρέπει να ξέρω, όχι δευτερόλεπτο, όχι λεπτό, όχι ημέρα αλλά αν ήταν πριν ή μετά την καταχώρηση της αγωγής 3987/13 στις 16 Σεπτεμβρίου 2013, είπε.

Ζήτησε επίσης να διευκρινιστεί ποια είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εναγομένων στην εν λόγω αγωγή που θίγονται, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο γενικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά δεν καθορίζονται πουθενά. Πρόκειται, διερωτήθηκε για νομικά, δικονομικά ή οικονομικά; Ανάλογα με τα συμφέροντα που θίχτηκαν, ανάλογη θα είναι και υπεράσπισή του, είπε.

Παράλληλα έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο η Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται στην κατηγορία 9 αλλά όχι στην κατηγορία 8 αφού δεν είναι διάδικο μέρος στην εν λόγω αγωγή.

Ο Βαγγέλης Πουργουρίδης κάλεσε επίσης το Δικαστήριο να ζητήσει από την κατηγορούσα Αρχή να διευκρινίσει επακριβώς τι εννοεί όταν αναφέρει στο κατηγορητήριο πως οι κατηγορούμενοι επιστράτευσαν «δόλιο μέσο». Προς αυτό παρουσίασε αγγλική υπόθεση του 1981 σύμφωνα με την οποία ο όρος είναι ιδιαίτερα πλατύς και πρέπει να δίνονται λεπτομέρειες. Δεν μπορεί, ανέφερε, η κατηγορούσα Αρχή να διατυπώνει μια τόσο ευρύτατα πλατιά κατηγορία και μετά, ανάλογα με το πως τη συμφέρει, να αποφασίζει τι εμπίπτει.

Ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Ηλίας Στεφάνου ανέφερε πως η θέση του είναι πως τα όσα ζητά ο κ. Πουργουρίδης προκύπτουν τόσο από τις λεπτομέρειες που δίνονται ήδη, όσο και από το μαρτυρικό υλικό, αλλά ζήτησε όπως του δοθεί χρόνος για να μελετήσει αν δικαιολογείται το ενδεχόμενο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες και αν όχι να αγορεύσει.

Η υπόθεση συνεχίζεται την Παρασκευή, στις 0900.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημοσίου λειτουργού, δωροληψία για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, δωροδοκία Οικείων Αξιωματούχων, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία για ανατροπή της πορείας της δικαιοσύνης και συνωμοσία προς καταδολίευση.

Η υπόθεση εκδικάζεται ενώπιον του τριμελούς Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο απαρτίζεται από την Πρόεδρο Λένα Δημητριάδου, το Δικαστή Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τη Δικαστή Μαρίνα Παπαδοπούλου.

Για τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη εμφανίζεται ο δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, μαζί με τον δικηγόρο Σάββα Αγγελίδη.

Για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, εμφανίζεται ο δικηγόρος Χρήστος Πουργουρίδης, για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου, ο δικηγόρος Βαγγέλης Πουργουρίδης, για τον Παναγιώτη Νεοκλέους ο δικηγόρος Αλέκος Μαρκίδης μαζί με το δικηγόρο Νίκο Μακρίδη και για την εταιρεία ο δικηγόρος Γιώργος Γεωργίου.