Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του Κώστα Παπακώστα

Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια προς την οικογένεια του αείμνηστου αγωνιστή Κώστα Παπακώστα εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κόμματα , ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οργνανωμένα σύνολα.b2c7052b56ae9a1f6fd2272472b5d654

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συλλυπητήριο μήνυμά του εκφράζει τη μεγάλη του θλίψη για το θάνατο του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα ενώ  σημειώνει και τη λύπη του για το ότι δεν έγινε κατορθωτό παρά τη θέλησή του, να του απονεμηθεί χάρη ενόσω βρισκόταν στη ζωή.

“Είναι με μεγάλη θλίψη που πληροφορήθηκα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ευρίσκομαι, το θάνατο του πρώην Υπουργού Αμυνας. Ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε μία προσωπικότητα που υπηρέτησε με αυτοθυσία την πατρίδα από τα πολύ νεανικά του χρόνια, δίνοντας το παρών του σε όλους τους αγώνες, είτε κατά τον απελευθερωτικό αγώνα είτε για την υπεράσπιση της Κύπρου από ξένες επιβουλές είτε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας” σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ως άνθρωπος ο Κώστας Παπακώστας υπήρξε μετριοπαθής, ως βουλευτής δημιουργικός και ως αγωνιστής είχε τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας κατά το πραξικόπημα, ενώ τιμήθηκε, επίσης, με τιμητικό δίπλωμα για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
“Λυπούμαι γιατί παρά τη θέληση μου, δεν έγινε κατορθωτό να του απονεμηθεί χάρη ενόσω ακόμη ευρισκόταν εν ζωή. Στην οικογένεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει” καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το ΑΚΕΛ

 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με ανακοίνωση της αφου εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Παπακώστα από ανακοπή καρδίας προσθέτει:« . Πρόκειται για μια άδικη απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του όσο λίγοι, πολύ καλού φίλου και συναγωνιστή. Ο Κώστας Παπακώστας που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου, από το 1955 ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ, μέχρι και τον τελευταίο του δημόσιο διορισμό ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε πάντοτε υπόδειγμα πατριώτη, βαθιά δημοκρατικού και δραστήριου ανθρώπου. Είχε μια εξαιρετική συνεργασία με το ΑΚΕΛ ως Βουλευτής Αμμοχώστου μέσω του θεσμού των Νέων Δυνάμεων από το 1996 μέχρι και το 2008.
Ο εκλιπών, υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα του τραγικού ατυχήματος στο Μαρί. Το ΑΚΕΛ κατέβαλε πολλές προσπάθειες για απονομή χάρης από την πολιτεία, που τόσο υπηρέτησε ο Κώστας Παπακώστας, με δεδομένες τις εκθέσεις των γιατρών που προειδοποιούσαν για το βεβαρημένο της υγείας του και τον κίνδυνο να συμβεί το μοιραίο. Δυστυχώς η πολιτεία και διάφοροι αξιωματούχοι της, δεν συγκινήθηκαν ποσώς από το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα και προτίμησαν να υπηρετήσουν σκοπιμότητες.
Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Καρπασίας το 1939. Υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ του 55-59 και στη συνέχεια υπηρέτησε στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά φτάνοντας μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας στο οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της φασιστικής ΕΟΚΑ Β’. Στις 15 Ιουλίου αντιστάθηκε κατά του προδοτικού πραξικοπήματος και για την δράση του συνελήφθηκε, βασανίστηκε και φυλακίσθηκε. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη ΜΜΑΔ. Έφθασε μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας.
Από το 1996 μέχρι και το 2008 διετέλεσε Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις , ενώ το 2008 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Παπακώστα και στους οικείους του.»

 

Γραπτή δήλωση τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια

Στη γραπτή δήλωση του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφιας  αναφέρει:

«Αισθήματα βαθιάς θλίψης προκαλεί στον κάθε Κύπριο δημοκράτη πατριώτη, στον κάθε αντικειμενικό άνθρωπο, το άκουσμα του θανάτου του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα. Πολύ περισσότερο σε εμάς που πορευτήκαμε μαζί του και δώσαμε μάχες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του Εθνάρχη Μακαρίου, κατά της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας και όχι μόνο.

Η γνωριμία μου με τον Κώστα Παπακώστα πάει πίσω στο 1965 όταν κατατάγηκα στην Εθνική Φρουρά και ο Υπολοχαγός Παπακώστας υπηρέτησε ως Υποδιοικητής και κατόπιν Διοικητής του Λόχου Υγειονομικού, στον οποίο εντάχθηκα. Αυστηρός μεν, πάντα δε ανθρώπινος και δίκαιος. Αφοσιωμένος στη δημοκρατία και στον Μακάριο, αναδείχθηκε επικεφαλής του Εφεδρικού Σώματος και κατάφερε καίρια χτυπήματα στην ΕΟΚΑ Β’ και την παρανομία. Μετά το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πολέμησε για απόκρουση του εισβολέα. Επανήλθε στους κόλπους του αστυνομικού σώματος και με την εκλογή του προέδρου Βασιλείου διορίστηκε Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Η εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας των δεξιών, συντηρητικών δυνάμεων, τον ώθησε σε παραίτηση από το Αστυνομικό Σώμα.

Επειδή η στενή σχέση μεταξύ μας ήταν συνεχής και αδιάλειπτη και βαθιά η φιλία που αναπτύχθηκε, ο Κώστας Παπακώστας εντάχθηκε στις Νέες Δυνάμεις και υπηρέτησε από το αξίωμα του Βουλευτή Αμμοχώστου το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, με συνέπεια, μαχητικότητα, ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια. Επανεξελέγη βουλευτής και όταν ο λαός, μας καταξίωσε να υπηρετήσουμε από το ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο Κώστας Παπακώστας διορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Ως Υπουργός Άμυνας εργάστηκε όπως συνήθως, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Δυστυχώς, το τραγικό συμβάν στο Μαρί τον υποχρέωσε σε παραίτηση. Ο Κώστας Παπακώστας πλήρωσε βαρύ τίμημα λαθών που άλλοι διέπραξαν και παρά τα τεράστια προβλήματα της υγείας του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ζήτησα επανειλημμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στον Κώστα Παπακώστα καταθέτοντας την ένδοξη ιστορία του και την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο, καθώς και την πολύ κακή κατάσταση της υγείας του, όπως την περιέγραψαν επανειλημμένα οι θεράποντες γιατροί. Δυστυχώς, οι παρακλήσεις μου δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και δεν απενεμήθη χάρη στον Κώστα Παπακώστα. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μέτρησαν περισσότερο από την αναγκαία ευαισθησία και την ανθρωπιά που έπρεπε να επιδειχθούν. Εκφράζω ακόμα μια φορά βαθιά λύπη και απαξίωση για αυτές τις συμπεριφορές, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Στη σύζυγό του Χρύσω, στα παιδιά του, τα εγγόνια του, στον αδελφό του και όλους τους συγγενείς, απευθύνω εκ μέρους της συζύγου μου και των συναδέλφων του υπουργών που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή μας, θερμά και εγκάρδια συλλυπητήρια.»

Συλλυπητήρια και ανακοινώσεις για τον θάνατο του Κ. Παπακώστα εξεφρασαν ο πρόεδρος της Βουλής το ΕΥΡΩΚΟ, οι Οικολόγοι  και η Συμμαχία Πολιτών.