Νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Μυτιλήνης-Και άλλο κοριτσάκι νεκρό

Ένα ακόμη ναυάγιο σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, στις 7.00, ανοιχτά της Μυτιλήνης, όταν μετά από σύγκρουση με πλοίο που περνούσε από την περιοχή, ανετράπη πλαστική λέμβος στην οποία επέβαιναν 46 μετανάστες. Πριν λίγο, ανασύρθηκε νεκρό κοριτσάκι, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν έχασε τη ζωή του στο σημερινό ή στο χθεσινό ναυάγιο.newego_LARGE_t_1101_54566469_type12713
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ελικόπτερο της frontex, ενώ όταν διασώθηκαν από τους λιμενικούς που έφθασαν στο σημείο δήλωσαν ότι επέβαιναν σε λέμβο με πολλές γυναίκες και παιδιά.
Από τους συνολικά 46 επιβαίνοντες, οι 24 έχουν διασωθεί.
Οι μαρτυρίες των διασωθέντων μιλούν για σύγκρουση τους με πλοίο που έπλεε στο σημείο.
Οι ναυαγοί παρέμειναν για περίπου δύο ώρες μέσα στο νερό μέχρι να εντοπισθούν, αρχικά από το ελικόπτερο της FRONTEX και να ξεκινήσει η περισυλλογή τους. Οι τελευταίοι δυο, ο ένας που διασώθηκε στις 11.00 το πρωί και ο άλλος στη 1.00 το μεσημέρι, ήταν σε κατάσταση υποθερμίας και σοκ.
«Ήταν σκοτεινά, είδαμε το πλοίο να έρχεται επάνω μας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σήματα με κινητά και με φακούς, αλλά δε μας είδε. Ήταν φοβερό όταν συγκρουστήκαμε. Βρεθήκαμε στο νερό και ήρθαν μεγάλα κύματα. Χάσαμε τα παιδιά. Δεν τα βλέπαμε μέσα στο σκοτάδι. Μόλις ξημέρωσε είδαμε το ελικόπτερο και μετά ήρθε σκάφος που μας μάζεψε από το νερό. Να βρεθούν τουλάχιστον τα παιδιά. Γιατί μόνο ένα είναι μαζί μας…» είπε ένας από τους διασωθέντες, ο Χασίν.
Όπως δήλωσαν όλοι οι διασωθέντες, πλήρωσαν 1000 ευρώ ο καθένας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στον Τούρκο δουλέμπορο που τους μετέφερε στην παραλία απ’ όπου απέπλευσαν και τους προμήθευσε τη βάρκα και την εξωλέμβιο μηχανή.
Για το χθεσινό ναυάγιο
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Θερμής βόρεια της Λέσβου για τον εντοπισμό των αγνοουμένων του χθεσινού ναυαγίου, από το οποίο μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ο θάνατος ενός κοριτσιού έξι ετών. Από αυτό το ναυάγιο αγνοούνται συνολικά 6 άτομα από τα οποία ένα βρέφος και δυο γυναίκες, ενώ διασώθηκαν 13 άτομα ιρανικής και συριακής καταγωγής.
Το ατύχημα συνέβη χθες τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της περιοχής Πεταλίδι, περί τα 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες που μετέδωσε ο ραδιοφωνισκός σταθμός Αιγαίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντας προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή πλωριά καμπίνα δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί.
«Ξαφνικά η μηχανή σταμάτησε και είδαμε πως έχει τελειώσει το καύσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ντεπόζιτο που υπήρχε κρυμμένο στο σκάφος. Έμπαιναν πολλά νερά και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Όταν βρήκαμε το δοχείο ήταν αργά και είχαμε βάλει τόσα νερά που το σκάφος αναποδογύρισε» είπε ένας από τους διασωθέντες ο Ali Younis.
Όπως ο ίδιος σημείωσε «μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Τους είπαμε να βγουν αλλά δεν το έκαναν γιατί φοβόντουσαν. Έμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρεθήκαμε όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα μας τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από εμάς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια. Τελικά βρήκαν έναν από αυτούς και μετά ήρθε το σκάφος και μας έσωσε. Μείναμε έξι ώρες μέσα στο νερό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας έσωσαν. Πληρώσαμε 2800 δολάρια ο καθένας για μας δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Μας οδήγησαν όμως στο θάνατο, με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμο και βούλιαξε αμέσως».