Ορκίστηκε η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ορκωμοσία της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Καθλίν Αν Ντόχερτι (Kathleen Ann Doherty). Toν υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι εκπροσώπησε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Οικονομικές Υποθέσεις, Κάθριν Νοβέλλι, ενώ καλεσμένοι στην τελετή ήταν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλή και παράγοντες της ελλληνοαμερικανικής κοινότητας και της κυπριακής παροικίας.shapeimage_5

Η κ. Ντόχερτι, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη Σεπτεμβρίου, στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και στην ευκαιρία που υπάρχει στη σημερινή συγκυρία να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Την Τρίτη το απόγευμα η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ηγετικούς παράγοντες της κυπριακής παροικίας, οι οποίοι την συνεχάρησαν για τα νέα της καθήκοντα και αντάλλαξαν μαζί της απόψεις για το κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.

«Η κ. Ντόχερτι είναι σε κατάλληλη θέση να βοηθήσει στην προώθηση, τόσο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου, όσο και στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου», είπε στο ΚΥΠΕ ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης.

Όπως εξήγησε, η εμπειρία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην ειρηνευτική διαδικασία του βορειοϊρλανδικού, τη Ρωσία και την Ιταλία πιθανόν της δίδει τη δυνατότητα να βλέπει το κυπριακό μέσα από ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πρίσμα.

«Στην πρώτη συνάντηση που είχαμε μαζί της την βρήκα πολύ ανοιχτή και προσεκτική. Προσβλέπουμε να εργαστούμε μαζί της κι ελπίζω να ξεκινήσει καλά τα καθήκοντά της στην Κύπρο, επιδιώκοντας να οικοδομήσει πάνω στην ιστορική επίσκεψη Μπάιντεν, παρά σε κάποια ολισθήματα που συνέβησαν από τότε», κατέληξε.

Προσεκτική χαρακτήρισε την τοποθέτηση της Καθλίν Αν Ντόχερτι, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Τάσος Ζαμπάς, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον που έδειξε στις διμερείς σχέσεις, με αιχμή τις οικονομικές.

«Εχω την εντύπωση πως βλέπει την Κύπρο ως κέντρο εμπορίου για την περιοχή. Μας είπε ότι αναλαμβάνοντας καθήκοντα θα φροντίσει να ενημερωθεί για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής, με στόχο να δει σε συνεργασία μαζί τους πώς μπορούν να επωφεληθούν και η Κύπρος και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Ζαμπάς πρόσθεσε ότι επισημάνθηκε από τους ομογενείς στην Αμερικανίδα πρέσβειρα να αποφύγει λάθη προκατόχων της, οι οποίοι προέβησαν σε άτοπες δηλώσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη της κυπριακής ηγεσίας και των ελληνοκυπρίων προς το πρόσωπό τους.

«Της επισημάναμε συγκεκριμένα δηλώσεις του προκατόχου της που αμφισβήτησε την τουρκική εισβολή. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στο κυπριακό», κατέληξε ο κ. Ζαμπάς.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Πανίκος Παπανικολάου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κ. Ντόχερτι παραδέχθηκε πως συνεχίζει να μαθαίνει για το κυπριακό και πως δείχνει διατεθειμένη να είναι σε στενή επαφή με την κυπριακή παροικία των ΗΠΑ, στο ρόλο της οποίας υπολογίζει.

«Της τονίσαμε τη σημασία να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος που έπληξαν», είπε. Ανέφερε επίσης ότι καθώς η κ. Ντόχερτι είναι ειδική στα οικονομικά θέματα, «θέλει να δοθεί ώθηση στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως όλοι οι πρέσβεις των ΗΠΑ στη Λευκωσία δεν αντιλήφθηκαν τη στρατηγική σημασία της Κύπρου ως συμμάχου των ΗΠΑ.

«Της είπα πως όλοι οι προκάτοχοί της στην Κύπρο απέτυχαν. Κι ο λόγος είναι ότι δεν έχουν καταλάβει την γεωστρατηγική σημασία της Κύπρο και για πoιο λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει σταθερός κι ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σημαντικότερο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα είναι η μη ύπαρξη κοινής γραμμής στο κυπριακό μεταξύ Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπάρτμεντ και φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση τους πρέσβεις.

Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν, ο Αντι κι ο Μάικ Μάνάτος της Ενιαίας Συντονιστικής Προσπάθειας, ο εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ, Ανδρέας Καφές κι ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΧΙ) Νίκος Λαρυγγάκης.